Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Nørgaard: Husk nu: Vi lever af problemer, IKKE løsninger, så hold op med at brokke jer

Klumme: To vigtige regler for alle, der sælger it-ydelser: 1) Vi lever af problemer, IKKE løsninger. Vi kan vælge at simplificere eller komplicere ting. Gæt, hvad vi tjener mest på

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

God fredag, alle I brave borgere i et af verdens mest digitaliserede lande!

Sonja og jeg fik årets første udendørs G&T igår på vores altan, og jeg tror snart, at vi når de berømte dage, hvor en lille bitte smule sol narrer samtlige danskere til at tro, at verdens bedste idé er at storme ud i landskabet, smide al tøjet og lege, at det er sommer, efterfulgt af utallige sygemeldinger og hosten i ærmerne overalt på arbejdspladserne.

Det sker hvert år, og det er altid fantastisk at se.

Husk, at alkohol kan kurere alt - lige fra nedgroede negle over lumbago til mande-forkølelse.

Et pro-tip, som VIRKELIGT overraskede og begejstrede mig, kom fra en kollega forleden:

Jeg havde, sådan lidt henkastet, fortalt ham, hvordan man laver bacon-vodka, og han kunne så fortælle mig, at man jo også kunne lave vodka med smag af brunet smør, og han var manden, der ville gøre det.

Den kommende vodka-smagning bliver pludselig meget interessant. Jeg vender tilbage med detaljerne.

Og til de, der er bekymrede over, at alkohol feder:

De største mennesker findes på nogle små øer i Stillehavet, og det er langt væk: Amerikansk Samoa, Tonga, Nauru, Tokenau og Cook Islands har de højeste andele af overvægtige i verden (lige omkring 70-75 procent), og det er da nogle steder, hvor jeg godt kunne tænke mig at bo alligevel.

At cirka en milliard mennesker på jorden nu er for tykke, gør det kun endnu smartere at investere i Eli Lily og Novo, for når man stopper med at indtage deres medicin, bliver de fleste hammer-sultne igen, fordi kroppen formentlig (forskerne skændes og Novo siger ikke noget) altid vil prøve at nå op på det vægtmæssige high-water-mark, som man engang var nået op på.

Derfor: Hvis I alligevel skal opbygge en stor, glad krop, så gør det med gode ting, der gør jer glade.

Nå, vi skal til det kedelige: Indholdet af klummen.

Undskyld

For det første: I skal have en undskyldning. Det har I fortjent.

For det andet: i skal lige have lidt om vores Forsvar, for nu er vi vist ved at få alt det beskidte tøj frem i lyset, og idéen om en industri-vaskemaskine og indkøb i våbenbazarens svar på Walmart og Ikea breder sig.

For det tredje skal I med til en ornlig syg fest. Dét har I fortjent!

Det fjerde emne er: Ugens DJØF-højdespringer. Jo, det er rigtigt.

For det femte: AI-jubeloptimisme (that's me) og en velargumenteret kritik af tech-hysteri.

For det sjette: NetCompany123!?

Ind imellem de kedelige emner får I også et glemt grineflip, et lynlederkursus fra Odin og nogle gode råd til CV-justeringer og en stor, fast indkomst. Og et PS om Grønland og sprut.

En AI med høj EQ

Vi indleder dog med en lille, hurtig AI-nyhed:

En af grundlæggerne af DeepMind, som nu hører under Google, startede firmaet Inflection AI, og deres tale-AI, kaldet Pi, er lige udkommet i model 2.5, der er ekstremt tæt på GPT4 i performance, kun har brugt 40 procent af dennes computing-ressourcer til træningen, og har stor vægt på Emotionel Intelligens og samtale - prøv den før jeres forældre, endda uden login og gratis på https://pi.ai/talk. Den er ret imponerende.

UNDSKYLD!

En god læser gjorde mig opmærksom på, at Duck Duck Go (DDG), som jeg omtalte i sidste uge, er i ledtog med Microsoft og lader dem fucke med deres privacy-ting.

Ved synet af mange penge blinkede direktøren, og så er løbet kørt. Tak til læseren! Og undskyld! Detaljerne har I her (tak til læseren!):

DuckDuckNO

Krigsregeringen

Jeg påstod i sidste uges klumme, at Løkke er totalt ligeglad med Forsvaret og altid har været det.

En enkelt læser betvivlede dette og spurgte til kilder, og tak for dét, for jeg havde svært ved at finde sådanne.

Men: Det blev så bekræftet forleden af de to mest garvede journalister i landet i Weekendavisens podcast Avistid:

Hans & Arne: Krigsregeringen.

Og skulle man have lyst til en fantastisk opfølgning på Joachim B's interview med Olfi's redaktør Peter Ernstved Rasmussen, så har han (Peter) fået tidligere chef for Hærens Officersskole Ejgil Schjønnig i studiet.

Hvis nogen er en kæmpe boss, så er det fanme ham.

Han blev for 10 år siden fyret, fordi han holdt en fantastisk tale, hvor han detaljeret fortalte, hvorfor McKinseys åndssvage idé med at lægge uddannelserne i Forsvaret om til det modsatte af, hvad de var (selvfølgelig, det er jo deres hemmelige opskrift) ville ende i en katastrofe.

De har også en gut fra LA, der selv har en vis baggrund i Forsvaret og sidder med i forhandlingerne på Borgen, med i studiet, og de første glimt af håb begynder at vise sig, selvom I måske vil bemærke, at han forsøger med formlen fra Karoline Kogebog nr. 4, nemlig "tradition og fornyelse", fordi man jo ikke bare kan gå tilbage til noget, der virkede fremragende i 300 år før McKinsey fik en bunden opgave af Findsen (som også får en velfortjent og hård omgang i podcasten).

Ros til statsministeren

Jeg prøvesmagte nogle genoldige, belgiske øl-typer på Amager Bryghus Taproom ved Nørreport Station forleden med en ven.

Han nævnte, at Mette Frederiksen er en af de meget få, der virkeligt gør noget for Ukraine og kæmper hårdt og vedholdende for at skaffe dem hjælp, og det har han fuldstændigt ret i.

Jeg har også kæmpe respekt for hende på det punkt, og jeg tør ikke tænke på, hvordan det må være for hende til dagligt at skulle vade rundt i Løkke'r i Folketinget og Findens Efterladenskaber i Forsvarsministeriet. Kæmpe respekt herfra.

Min kollega H gjorde mig i øvrigt opmærksom på, at man i DJØF-højborgen Forsvarsministeriet har besluttet sig for ikke alene at erstatte kyndige folk med DJØF'ere, men også at erstatte kampvogne med barnevogne - hvis I kigger længe nok på opslaget her kan I også se det:

https://karriere.forsvaret.dk/job/

Jeg husker, at Forsvaret omkring 2010 også havde adopteret det ondsindede vrøvl med "rettidig omhu" fra Mærsk, men det er de heldigvis holdt op med, og det giver pludselig mening.

Det skal nok gå altsammen.

Vi nærmer os Glistrups vision fra 1970'erne med at erstatte Forsvaret med en telefonsvarer, der siger "Vi Overgiver Os", og ham slap vi jo også af med til sidst. Alt har en ende.

Lad os slutte dette afsnit med et citat fra Biblen:

"Tilgiv dem, Herre, thi de vidste udmærket, hvad de gjorde."

- Markus-evangeliet 23:34, Jesus og Mogens Nørgaard

OffDick? En fest uden ende (tøhø)

Den offentlige sektor har haft deres årlige fætter-/kusine-fest i Aarhus - komplet med uddeling af forskellige priser til organisationer, hvis opfindelser eller initiativer for evigt vil forblive ukendte for andre end Familien OffDig.

Men i år skete der alligevel noget, som vi alle skal tage hatten af for: Publikumsprisen gik til Svendborg Sygehus for at opfinde en ubemandet, automatiseret og uden tvivl både AI- og, ahem, big data-udstyret, stander, der kan teste folk for et par kønssygdomme.

Jeg KAN ikke forestille mig, hvordan denne tingest fungerer, men jeg har haft en del billeder i hovedet, siden jeg læste nyheden.

Jeg frygter også, at reel viden om produktet vil gøre mit liv lidt kedeligere.

Nå, men som altid var der masser af begejstring, læssevis af relationship-pleje (det nye ord for networking - I skal rette det i CV'et) og en omfattende, manglende vilje til at risikere noget som helst.

Derfor kommer digitaliseringen i det offentlige til at fortsætte som en tre-benet, gul hund, som englænderne siger.

Bare vent til de for alvor skal til at finde på at lave noget pseudo-hejs fremfor noget rigtigt omkring NIS2. Det bliver godt.

Det minder mig i øvrigt om, at svenskerne lige har smidt en 500+-siders rapport om NIS2 og cyber-udfordringer på nettet.

GPT4 ingestede den på 10-20 sekunder, hvorefter det var den rene leg at få den til at extracte de 10 vigtigste ting vi også bør gøre i Danmark - og meget andet godt.

Hermed anbefalet:

Nya regler om cybersäkerhet.

Ugens DJØF-højdespringer

Min ret cool læser H gjorde mig opmærksom på, at vi nu alle skal justere vores CV med et nyt ord, nemllg generationsledelse.

Jeg plejede at sige til folkene i Miracle, at de skulle huske to ting:

1) Vi lever af problemer, IKKE løsninger, så hold op med at brokke jer over, at kunderne ikke har gidet at sætte backup rigtigt op. Sig TAK i stedet.

2) Vi kan vælge at simplificere eller komplicere ting. Gæt, hvad vi tjener mest på.

Jeg er åbenbart overhovedet ikke alene med disse visdomsord, og derfor kan jeg her og nu, takket være H, løfte sløret for et KÆMPE problem på arbejdspladserne, som vel bedst kan karakteriseres med en omskrivning af en gammel DR-radioudsendelse:

"Fem generationer spilles ud - mod hinanden".

Det her kan både komplicere eksisterende problemer OG skabe en masse nye, og dét er der penge i!

Læs og fryd jer i jeres iskolde DJØF-hjerter:

Fem generationer spilles ud

Hvis I har fif til andre CV-modeord end "generationsledelse", så send dem til mogensxy@gmail.com, og jeg skal sprede budskabet med glæde! Forældre burde for eksempel have en vis erfaring med generationsledelse. Og måske især bedsteforældre.

AI-kritik og -jubeloptimisme

Jeg er jubeloptimist og har nok været det længe, og det burde stå klart for de fleste, at AI ikke har gjort det bedre.

Heldigvis er de fleste danskere gode til at sige "Arrrhhh - kan det nu også være helt rigtigt?", mens de fleste amerikanere er gode til at sige "Hmm, det lyder interessant, så det vil jeg godt høre mere om," hvilket mærkeligt nok gør, at jeg ofte har det sjovere i USA end i Danmark.

Men når der fremkommer god, velargumenteret og veldokumenteret kritik skal man dæl'me også lytte, og det gør opfinderen af Radar præcist her:

Tech-bommert?

NettoCompany12345?!-%&/()67890

Radars medstifter af Radar, Mats, har i øvrigt en virtuel seance, hvor han fortæller om Netcompany-tingen og formentlig lukker NettoCompany's sidste forsøg på at smyge sig udenom og være småuærlige grundigt ned. I kan deltage gratis om nogle dage:

Det Store Datatyveri

Her er en sjov, men meget lidt seriøs, sidenote: Jeg modtog forleden en venligt ment besked fra en gammel ven, der er noget stort i Netcompany. Han gjorde mig opmærksom på, at min klumme fra sidste uge var "Fake News" og foreslog, at jeg checkede Version2.

Der skete så det, at da jeg bare kiggede på version2.dk på min mobil (jeg skulle til at se Dune 2 i Kastrup Bio, hvad alle bør gøre, og den hedder i øvrigt "2" fordi den kan tåle at ses mindst to gange) poppede der en sjov artikel op, som jeg havde glemt ALT om, og jeg aner ikke, hvorfor netop dén dukkede op, men tak til Internettets random-generator for det:

Grineflip

Nå, men jeg spurgte så min gamle ven, om det var dén artikel han hentydede til (jeg var i godt humør), men fik ikke rigtigt et svar. Og SÅ fandt jeg ud af, hvad han HELLER ikke mente: Gode, gamle, bitre, erfarne, skarpe og bidende Poul-Henning Kamp havde lavet The Mother of All Indslag (TMAI): Du Er Idiot.

Netcompanys COO var ude forleden med et klumpet forsøg (a la dét David Tarp, deres InfoBoss forsøgte) på LinkedIn, men blev fejet af banen - lidt a la curling-koste-svingere - af Mats fra Radar/Version2 med nogle facts og der var ingen/nada/nul comebacks. Slam.

Det er meget interessant at iagttage krise-reaktionsmønstret i den biks.

Ingen tør sige noget, bossernes boss er pludselig væk, og har i flere dage ikke fist-bumpet med vores ligestillede digitaliseringsminister.

Med andre ord: C-klassen famler. ingen står frem for alvor, og jeg tror stadig ikke de rigtigt har fået fortalt det til Datatilsynet. Den slags tyder på en giftig kultur fra toppen og nedad. Det bliver interessant at følge.

Om ikke andet må vi forvente, at Netcompany i de kommende år får nogle milliarder af det offentlige til at styrke et område, de nu vil lægge meget stor vægt på, nemlig cybersikkerhed.

Det er fantastisk for vores nationale økonomi, omend ikke for vores retsfølelse, men det vil gøre en masse ansatte meget rigere derinde.

Det sætter jeg gode øl på højkant på, og væddemål modtages på mogensxy@gmail.com eller på Facebook/LinkedIn/Twitter. Husk, at der på Facebook er en dedikeret gruppe til mine klummer, der hedder Groans From Moans. Altså ikke "dedikeret" som i "Er begejstrede", men som i "det handler kun om dét"...

Vidste I, at man hos nogle af Netcompany's kunder taler åbent om NetCompany Academy, fordi de meget unge og uerfarne medarbejdere, som de HASTIGT sætter ind i stedet for de gode folk, som de starter projektet med, skal lære en masse på kundens regning?

Jeg hørte første gang om denne taktik for mere end 10 år siden fra en erfaren, garvet, og derfor realistisk, projektleder i Region Midt.

Hun fortalte dengang en masse om de tricks de unge mennesker har lært, der nærmest kan kaldes "upselling, next level", og hun vil uden tvivl omfavne begrebet NetCompany Academy. Andre kæmpebikse gør jo det samme, men det er sjovt at få sat navn på fænomenet - tak til G for dét tip.

Mit lederkursus for folk i tidsnød

Apropos (manglende) lederskab og en tøvende/lammet C-gruppe er jeg nødt til at gentage en gammel traver fra tegneserien Valhalla.

Balder argumenterer på et møde, hvor de nordiske guder ikke kan blive enige om, hvem der skal håndtere en møg-sag, for, at Odin selv bør gøre det ved at sige: "Men Odin kan jo alt. Det har han selv fortalt os".

Odin svarer henover fire billedrammer:

  1. "Ahem. Det er ganske vist rigtigt, at jeg kan alt".
  2. "Det har jeg jo selv fortalt, så det må jo være sandt".
  3. "Men jeg har skam vigtigere ting at tage mig til end den slags bagateller."
  4. "Desuden må I lære at klare jer selv. Find på noget andet."
Det er et lederkursus, som en del allerede har bestået og næsten alle kan bestå.

Jeg synes det er passende at stoppe med visdomsord fra Odin, så det var dét! Hyg jer derude, se den nye Alene I Vildmarken (denne gang med professionelle deltagere, inkl. fabelagtige Claus fra B-Wild), husk at smide rigeligt med tøj, når I stormer ud i det begyndende solskin og kom gerne med gode forslag til andre vodkaer jeg kan lave til min vodka-smagning udover de tre med hhv. bacon-, chili- og brunet smør-smag på mogensxy@gmail.com.

PS: BBC's podcast History Hour med Max Pearson har for nylig haft den fantastiske, tidligere grønlandsminister Tom Høyem i det virtuelle studie for at fortælle historien om The Whisky War mellem Danmark og Canada om Hans Ø. Meget fin.

Han var en god minister, som grønlænderne respekterede, blandt andet fordi han gik i sælskindsjakker deroppefra for at vise solidaritet med fangerne og erhvervet midt i Brigitte Bardot-hysteriet.

Jeg havde fornøjelsen af at være studentermedhjælper i ministeriet på Kultorvet dengang.

Jeg skulle gøre op, hvor meget det kommende Hjemmestyre skyldte Danmark i huslejer.

Man måtte nemlig ikke smide folk ud, hvis de ikke betalte huslejen, fordi de så ville dø i kulden. Det havde grønlænderne fundet ud af, så det var ikke særligt almindeligt at betale husleje til den danske stat. Det skyldige beløb blev naturligvis eftergivet. Nå, men lyt til Tom:

Hans Whisky

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.