Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: LattePanda PR)

Ny Windows-maskine fylder mindre end et kreditkort

Intels prisvenlige N100-processor er udgangspunktet i hvad der bliver en af markedets kraftigste mikro-pc'er.

Når det ikke kan blive småt nok, har entusiaster og hardware-ingeniører ofte tyet til mikro-pc’er såsom Raspberry Pis eller Arduinos populære udvalg af mikro-pc’er i kreditkortformat.

Disse er blevet stærkere og mere funktionsrige over årene, men kraftige har de aldrig været.

Det agter selskabet LattePanda at lave om på med sin nye mikro-PC, LattePanda Mu, som byder på reelle motorkræfter ved at integrere Intels prisvenlige N100 processor på en bundplade, der ikke fylder mere 60 gange 70 millimeter.

Det er omkring 10 procent mindre areal end et kreditkort.

Ved at integrere en Intel-processor, baner LattePanda samtidig vejen for, at der udover at kunne afvikles et væld af Linux-varianter også kan køres fuld versioner af Microsofts Windows 10 eller 11.

Et lovende teknikblad

Processoren ombord enheden tilbyder i alt fire regnekerner af ’Gracemont’ typen – den samme som man finder i Intels nyere 13. og 14. generations Core-processorer, hvor de fungerer som særligt strømoptimerede kerner.

Det rækker til at distancere blandt andet den nyeste Raspberry Pi 5 mikro-pc med flere banelængder ifølge tal fra LattePanda, hvor den scorer omtrent det dobbelt i benchmark-programmet Geekbench 6’s discipliner.

Hvor ydelsen lander afhænger dog i høj grad af, hvor stort et strømforbrug der tillades og hvor omfattende en køleløsning der tilvælges, da processoren kan skaleres fra at forbruge 35 watt til blot at sippe seks watt.

Her tilbydes både aktiv og passive køleløsninger.

Systemet er desuden udstyret med otte gigabyte LPDDR5 hukommelse og 64 gigabyte eMMC lagerplads.

Dertil følger mulighed for at tilkoble op til tre HDMI-udgange, otte USB-porte, mens der tilbydes op til ni PCI-e 3.0 kanaler til udstyr med behov for ekstra stor båndbredde.

Fås som samlesæt

Ligesom med Raspberry Pi 5, leveres LattePanda Mu i form af forskellige samlesæt møntet på forskellige formål.

Priserne debuterer ved 141,90 dollar for en basispakke, svarende til 985 kroner før told og moms, men hvortil der skal budgetteres ekstra til ekstra komponenter såsom skærm, strømforsyning og et eventuelt kabinet.