Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Telegram med blot 50 ansatte runder nu 900 millioner brugere - selskabet ejes af denne 39-årige russer

Den Dubai-baserede sociale tjeneste Telegram runder 900 millioner brugere og skovler penge ind, fortæller ejer Pavel Durov, som overvejer at børsnotere selskabet.

Den sociale tjeneste Telegram har i de senere år for alvor fået et gennembrud -trukket af ikke mindst solid brugertilstrømning i Østeuropa.

Selskabet har nu rundet 900 millioner brugere og er tæt på på at blive profitabelt, fortæller Telegram-stifter og enejer, russiske Pavel Valeryevich Durov, i et stort - og sjældent - interview med Financial Times.

Han gav sit sidste offentlige interview i 2017, og Telegram med hovedkvarter og adresse i Dubai er generelt meget sparsommelig med oplysninger om selskabet.

Pavel Durov fortæller til avisen, at selskabet omsætter for ‘hundreder af millioner af dollar’ efter, at der blev indført annoncer og premium-abonnementer for et par år siden.

“Vi håber at blive profitable fra næste år - måske vil det ske i år,” siger Pavel Durov til Financial Times.

Han fortæller, at Telegram i 2021 havde omkring 500 millioner brugere - og i dag altså har næsten det dobbelte.

Ifølge Pavel Durov er selskabet blevet værdisat til mere end 30 milliarder dollar af kapitalfonde, som har været interesserede i at købe op af selskabet.

Dette har han dog afvist. For han vil meget hellere føre Telegram frem mod en børsnotering, som ifølge ham i langt højere grad vil “demokratisere adgangen til Telegrams værdi.”

Telegram har blot omkring 50 medarbejdere, og den meget lidt modererede tjeneste er ifølge Financial Times blevet kritiseret for at være hjemsted for både terrorister, kriminelle og ekstremister og en del misinformation.

Desuden mener visse kritikere, at Kreml har en vis kontrol over Telegram, hvilket Pavel Durov dog afviser.

Han er blevet kaldt for ‘Ruslands Mark Zuckerberg’ og stod blandt andet bag Ruslands mest populære sociale tjeneste, VKontakte, som han etablerede i 2007.

Han stiftede Telegram i 2013 sammen med sin bror og flygtede fra Rusland i 2014 efter, at han afviste at dele ukraineres data fra VKontakte med de russiske myndigheder.

Han har siden solgt alle sine ejerandele af VKontakte til oligarker, der støtter Putin. Det fik han ifølge Financial Times 30 millioner dollar for.

Når det gælder sociale tjenester, er volumen nøglen til at skabe forretning.

I den sammenhæng er Telegram med sine nu 900 millioner ved at være godt med. Til sammenligning har WhatsApp for eksempel 1,8 milliarder månedlige brugere, mens krypterede Signal har omkring 30 millioner.