Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Mere magt til offentlige it-standarder

Det offentlige it-Danmark skal i højere grad overholde fælles og åbne it-standarder, lyder det fra et tværoffentligt udvalg i ny rapport fra Videnskabsministeriet.

Det skal være slut med haltende websider og manglende dataudveksling mellem offentlige myndigheder.

Sådan lyder det fra et udvalg under Videnskabsministeriet, der peger på, at det offentlige it-Danmark i langt højere grad bør anvende fælles og åbne it-standarder.

Den ny rapport, som Videnskabsministeriet offenliggør fredag, bærer titlen"Virkemidler til fremme af interoperabilitet gennem fælles åbne standarder".

Anbefalinger

I dække af den lange titel forsøger rapporten at komme med et sæt anbefalinger til, hvordan det offentlige gennem anvendelse af udbredte og åbne standarder kan sikre god offentlig adgang til de digitale borgerettede tjenester og få etableret en sammenhængende it-infrastruktur, den såkaldte interoperabilitet.

Blandt de konkrete anbefalinger er:

- It-standarder i det offentlige skal defineres af den eksisterende OIO-standardiseringsproces. Primært skal der være forpligtende standarder for udvekslingsformater, så offentlige myndigheder kan lade data flyde på tværs af organisatoriske skel.

- Alle offentlige myndigheder forpligter sig til at overholde de standarder, som OIO definerer.

- Når offentlige hjemmesider fremover indgår i udbud, skal de overholde OIO-standarder. Det omfatter overholdelse af de anbefalede W3C-standarder.

- Statens retningslinier for tilgængelighed af hjemmesider skal omfattes til at gælde for alle offentlige hjemmesider.

- Offentlige dokumenter og email skal i fremtiden bygge på åbne standarder.

Ingen foretrukne standarder

Knyttet til den sidste anbefaling fremhæver udvalget i rapporten, at der ikke endnu eksisterer anbefalede standarder for tekstdokumenter.

"Indtil eventuelle standarder kan anbefales i OIO-kataloget, bør tekstbehandlingsdokumenter til borgere og virksomheder fremsendes i det godkendte publiceringsformat PDF", hedder det i rapporten.

Støtten til åbne standarder kan umiddelbart tolkes som vind i Open Source-bevægelsens sejl.

Men udvalgets anbefalinger går meget let hen over et af de mest diskuterede emner i forbindelse med det offentlige standardiseringsarbejde.

Bør sættes forsøg igang

Det handler om kampen mellem OpenDocument-formatet, som er støttet af Open Source-verdenen og Microsofts OpenXML-format, som er Microsofts forsøg på at lancere en afløser for de kendte, proprietære Office-formater.

På en forsigtig og ikke konkluderende måde rummer rapporten en afsluttende anbefaling om, at der bør igansættes forsøg med udveksling af tekstdokumenter baseret på XML-formater.

"Dette bør blandt andet omfatte OpenDocument-formatet og det kommende OpenXML-format," konstaterer udvalget.

Udvalget for bedre interoperabilitet, som står bag rapporten, er bredt sammensat af repræsentanter for Videnskabministeriet, Finansministeriet, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere