Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

V-ordfører: UNI-C har monopol på skole-it

UNI-C under Undervisningsministeriet sidder på 81 procent af markedet for folkeskolernes intranet. Det er monopol-lignende tilstande, siger Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen

UNI-C står for så stor en del af markedet for intranet til folkeskoler, at det skaber politisk røre.

1.700 folkeskoler ud af 2.104 har købt produktet Skole Intra, der sælges af UNI-C for firmaet Skolesoft.dk.

Det skaber politisk røre i partiet Venstre.

"Liberal politik skal også føres på it-området og det her er jo monopol-lignende tilstande. Det er sørgeligt", siger Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen.

Han forklarer, at det skaber tvivl om gennemsigtigheden på markedet.

Det gør bestemt ikke sagen bedre, at ud af første tilskudsrunde fra regeringen til opdatering af skolernes intranet på 18 millioner kroner, gik de 14 millioner til til produktet SkoleIntra.

Derfor vil han tage sagen op med videnskabsminister Helge Sander og undervisningsminister Bertel Haarder på partiets gruppemøde i dag.

Utilfredse konkurrenter

Fronter, der leverer deres system til små 30 skoler, mener at det er usundt med en halvoffentlig aktør på markedet.

"Grundlæggende er det ikke sundt for konkurrencen, at offentlige styrelser skal konkurrere med private virksomheder om de samme ordrer", siger direktør Gustav Piper fra Fronter.

Han forklarer, at det i hvert fald ikke har gjort det sværere for UNI-C at komme ind med produktet på skolerne, når de alligevel har en offentlig opgave med at administrere SkoleKom for Undervisningsministeriet.

Alle skoler skal nemlig have SkoleKom-systemet, der er et diskusionsforum og email-system.

"Det kan selvfølgelig være forskellige folk, der står for Skole Intra og SkoleKom hos UNI-C, men det giver dem alt andet lige en fordel i forhold til os andre", siger han.

UNI-C afviser kritik

"Folkeskolerne kan frit vælge hvilket intranet-produkt de køber. Det er et frit markedet" siger administrende direktør Dorte Olesen fra UNI-C.

Der er ikke tale om monopol. Produktets markedsandel har vokset sig stort løbende, fordi det er et godt produkt, forklarer hun.

"Der er altså ikke tale om, at det her startede som et monopol, hvor vi leverede til alle", siger hun.

Selvom UNI-C tjener på at sælge produkter, kurser til produkter og står for support, afviser Dorte Olesen, at der skulle være et problem.

"Det er klart at vi tjener noget på det, men der er vandtætte skoder mellem vores offentlige del og den markedsstyrede", siger hun.

Konkurrencestyrelsen melder hus forbi

Kontorchef Svend Vest fra Konkurrencestyrelsen oplyser, at en markedsprocent på 81 ikke automatisk sætter styrelsen i gang med at undersøge forholdene.

"Vi gør intet før vi får klager fra konkurrenter eller brugere", siger han.

Og det har styrelsen ikke modtaget, oplyser Svend Vest.

Fronter siger, at de ikke eksempler på direkte "urent trav" fra hverken UNI-C eller SkoleSoft.dk, og har derfor ikke klaget.

Undervisningsministeren Bertel Haarder har sendt denne skriftlige kommentar til sagen.

"UNI-C forhandler sit videndelingssystem på linje med og på samme vilkår som alle øvrige producenter. De tilskud, der har været ydet til kommunernes indkøb administreres i ministeriets departement – altså adskilt fra UNI*C. Alle producenter kunne lægge deres systembeskrivelser på ministeriets hjemmeside, og kommunerne kunne på den baggrund træffe deres valg af køb af system."




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere