Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Kan Otto Larsen styre EPJ ud af dødvandet?

Otto Larsen skal som ny EPJ-direktør føre et utal af parter sammen i et projekt, der blot de seneste fire år har kostet skatteyderne mere end to milliarder kroner. Har han en chance?

En redningsbåd er sat i vandet med det formål at hive EPJ-supertankeren på ret kurs. I redningsbåden sidder skibets nye kaptajn, som i første omgang har fået til at opgave at regne ud, hvor skibet bør sejle hen og derefter at få besætningen til at makke ret.

Ansvaret for en af Danmarkshistoriens største og dyreste it-opgaver ligger ved den nyudnævnte EPJ-direktør Otto Larsen.

Han skal skabe mere sammenhæng i de mange forskellige projekter, som i dag udgør elektroniske patientjournaler i Danmark. Kaptajnens besætning er mere end 70.000 ansatte på sygehusene – skibet har kostet mere end to milliarder kroner.

Målsætningen: Bedre og mere sikker behandling til millioner af patienter i det danske sundhedssystem.

Umiddelbart kan Otto Larsen se ud som et snedigt valg til posten. Med 20 år som administrerende direktør i Amtsrådsforeningen kender Otto Larsen både det politiske spil og de praktiske realiteter i den danske sundhedssektor.

Han kender regionerne indefra og vil kunne manøvrere i et miljø, hvor de forskellige inter­essekonflikter har overlevet, selv om amterne lukkede til nytår.

Central figur

På den anden side har Otto Larsen selv været en central figur i de amter, som ikke har løftet opgaven tilfredsstillende.

Arbejdet med EPJ strækker sig tilbage til midten af 90’erne, hvor Sundhedsministeriet lavede en handlingsplan, som skulle fremme udviklingen af elektroniske journaler.

Men indtil nytår stod amterne hver for sig for udviklingen af EPJ. Det har ført til 14 mere eller mindre forskellige systemer, som kun har indfriet en brøkdel af det forventede potentiale.

Oprindeligt var målsætningen fuld udbredelse af EPJ i 2005. Så blev det 2008. I dag er der ingen, som taler om faste deadlines, og nu skal en central organisation definere rammerne og strømline indsatsen.

Kompleksiteten gør Otto Larsens erfaringer helt afgørende, når han som direktør for den nyoprettede nationale EPJ-organisation skal have samling på et kaos af interessenter og udstikke en fælles retning mod en national EPJ-platform.

Regionerne, regeringen, kommunerne og fagfolkene. Alle har en holdning. Apotekere, praktiserende læger og specialister. De har alle brug for systemerne. Samtidig er Folketingets politikere klar til at stikke halen mellem benene ved den mindste fært af fare for privatliv og persondata.

Hurtig afklaring

En iagttager, der følger EPJ-udviklingen tæt, er tidligere Danica-direktør Erik Bonnerup, som tidligere har været meget kritisk over for amternes håndtering af problemerne.

Erik Bonnerup har stået i spidsen for en større undersøgelse af problemerne i offentlige it-projekter for nogle år siden. Han mener, at det altafgørende for Otto Larsens succes er en hurtig og meget håndfast udmelding til regionerne.

Otto Larsen har meldt tre ting ud i forbindelse med ansættelsen: Han ønsker en hurtig afklaring, så regionerne kan komme videre med de nuværende systemer. Han vil fokusere på et stærkt samarbejde på tværs af stat, amt, kommuner og de mange interessenter.

Et samarbejde, som skal føre til enighed om hvilke systemer, der skal være ens og hvilke standarder, der skal overholdes på længere sigt.

Eksperter vurderer

Søren Vingtoft fra konsulentfirmaet Mediq og projektleder for EPJ-observatoriet har fulgt udviklingen af EPJ i mange år. Han betegner Otto Larsens første udmeldinger som afdæmpede.

“Det lyder ikke, som om der kommer drastiske ændringer, men justeringer i første omgang,” siger Søren Vingtoft, som tilføjer, at udfordringer først kommer, når detaljerne i standarderne skal på plads.

Professor Carsten Greve fra Copenhagen Business School er ekspert i offentlig ledelse. Han forklarer, at forandringsledelse ofte kræver en skarpere udmelding fra lederen. Men EPJ er så komplekst, at det ikke kan lade sig gøre.

“Det er et projekt med stor prestige og mange interessenter, så der er en stor risiko for at komme til at love for meget,” siger Carsten Greve og tilføjer, at målsætningerne selvfølgelig skal være på plads:

“Det drejer sig om at manøvrere på de indre linjer.”
Nødbremsen

Og interessenterne ­– især regionerne – har ventet utålmodigt på en udmelding i et år.

“Der er ingen tvivl om, at vi står og skraber i kulissen for at komme i gang med at få udmøntet de ting, som har ligget stille fordi ministeren fik en fiks idé,” siger Orla Hav (S), formand for Danske Regioners sundhedsudvalg og regionsrådsformand i Nordjylland.

EPJ sat på pause

Region Nordjylland trak i nødbremsen sidste år, da den nationale EPJ-platform blev annonceret af Lars Løkke Rasmussen.

Dorte Stigaard, direktør for it og kommunikation i regionen, forklarer, at man havde forventet en hurtig udmelding. I dag ser hun en klar fordel i, at Otto Larsen nu har fået direktørstillingen. Han kender regionerne indefra.

Til gengæld ser hun én meget væsentlig udfordring for Otto Larsen:

“Det er vigtigt, at han trækker en streg i sandet, så han ikke betragtes som regionernes mand. Han skal hæve sig over de mange parter,” siger hun og tilføjer, at hun mener, at Otto Larsen har en god chance for at føre EPJ-projektet videre, hvis han spiller sine kort rigtigt.

Samtidig med Otto Larsen tiltræder en ny administrerende direktør i Sundhedsstyrelsen. Den administrerende direktør Jesper Fisker er hentet fra en stilling som sundhedsdirektør i Københavns Kommune.

Dertil kommer formanden for EPJ-organisationens bestyrelse, Ib Valsborg, som tidligere har været departementschef i Indenrigs- og sundhedsministeriet.

Alt i alt en alsidig og ikke mindst erfaren trio.

Det kan vise sig at blive altafgørende for at nå i mål med en fælles national EPJ-platform.

Læs mere om Otto Larsen og EPJ i den trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere