Artikel top billede

EU: Jobkarteller er ikke tilladte i Europa

De omstridte jobkarteller - der længe har hørt til dagens orden i den danske it-branche - er forbudte iføgle EU-regler. Socialdemokraten Ole Christensen vil forfølge sagen.

De omstridte jobklausuler strider mod EU's konkurrenceregler, siger EU-Kommissionen i et svar til Ole Christensen (S), der er medlem af Europa-Parlamentets beskæftigelsesudvalg.

"I sidste uge kendte den danske arbejdsret jobkartellerne for at være i strid med hovedaftalen mellem LO og DA. Nu er det så Kommissionen, der siger, at kartellerne strider mod EUs konkurrenceregler. Jobkarteller hører simpelthen ikke hjemme på arbejdsmarkedet," siger Ole Christensen.

Halv sejr

Kommissionens svar giver dog også anledning til bekymring.

Faktisk fremgår det, at fusionerede virksomheder må indgå i jobkarteller i op til tre år, mens såkaldte joint ventures slet ikke er underlagt tidsbegrænsing.

Det er særligt i servicesektoren og it-branchen, hvor der har været sager fremme om de hemmelige klausuler, hvor jobkarteller har været et problem.

I denne branche er det ganske almindeligt, at konsulenter, der opnår en specialisering i en virksomheds IT-system, får en fast tilknytning til den pågældende virksomhed.

"Nu vil jeg gå tilbage til kommissionen for at få klarlagt, hvilke regler der gælder for folk, der er ansat under fusioner eller joint ventures," siger Ole Christensen.

"Det kan ikke være rigtigt, at medarbejderne skal kunne bindes i helt op til tre år i forbindelse med fusioner og endnu længere, når der er tale om joint ventures. Det virker som om, at kommissionen glemmer, at det er flere hundrede år siden, at vi holdt op med at stavsbinde folk i Europa." siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere