Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Samme dag som Helge Sander bliver dømt på vippen til at blive valgt ind i folketinget, kaster han de nye personkort ind i valgkampen. (Foto: Torben Klint)

Sander smider biometrisk borgerkort på valgbordet

I valgkampens slutfase lover videnskabsminister Helge Sander, at han vil indføre et biometrisk borgerkort til danskerne

Med et fingeraftryk skal man fremover kunne gå til lægen, købe benzin, betale i supermarkedet og meget mere.

I hvert fald hvis det står til videnskabsminister Helge Sander, der her to hverdage inden folketingsvalget lancerer ideen.

"Da jeg i 2001 blev valgt som minister var mit store projekt digital signatur, hvis jeg bliver valgt på tirsdag bliver det et biometrisk personkort til danskerne," siger Helge Sander til computerworld.dk

Han tør ikke sige præcis, hvornår danskerne skal have kortet, men fortæller, at man vil gå i gang i begyndelsen af 2008 med forundersøgelser.

Afløser ikke digital signatur

Helge Sander understreger, at teknologien i dag er til det, og kun fantasien sætter grænsen for i hvilke sammenhænge det kan bruges.

Ministeren forklarer samtidig at kortet skal spille sammen med digital signatur og er altså ikke en afløser.

Lanceringen kommer samme dag, som Helge Sander bliver dømt på vippen til overhovedet at blive valgt ind i folketinget.

Det er valgforsker Søren Risbjerg Thomsen, der på baggrund af meningsmålingsanalyser vurderer at Helge Sander, Thor Pedersen, Claus Hjort Frederiksen og Ulla Tørnæs alle sider yderligt i deres kredse.

Helge Sander oplyser til computerworld.dk, der fangede ham i bilen på vej til Ringkjøbing Bibliotek, at han netop blev inspireret af Ringkjøbing Bibliotek, der siden marts har kørt forsøg med det i stedet for de gamle lånerkort.


Fingeraftryk for bøger
Bibliotekschef Per Høgh er glad for, at videnskabsministeren har hentet inspiration der.

"Vi ligger jo helt ude i klitterne vestpå, så det er spændende at få fokus på det - og måske vi kan få anden teknologi herud," siger han.

Han peger på, at kommunen eksperimenterer med biometriske løsninger. I støbeskeen er også adgangskontrol til rådhuset, der ligeledes skal foregå via fingeraftryk.

Men i første omgang er det altså cirka 700 biblioteksbrugere, der i stedet for lånerkort, bruger deres fingeraftryk.

Per Høgh understreger, at aftrykkene ikke kan bruges i efterforskningssammenhæng.

"Vi plejer at sige til folk, at man ikke vil kunne se om de har myrdet Nanna Birk Larsen. Aftrykkene bliver lavet om til en matematisk formel, dels af sikkerhedsmæssige årsager og dels fordi det ellers vil fylde for meget," siger han.

På biblioteket har man oplevet overvejende positive reaktioner på projekt, men Per Høgh fortæller dog at nogle få ikke har taget den nye teknologi til sig.

"Det er ikke mange der siger, at det vil de ikke. Nogle fordi de føler at fingeren er en del af kroppen, som de ikke vil bruge til det," siger han.

Man har teknisk haft problemer med at der var nogle promiller, hvis fingeraftryk simpelthen ikke kan aflæses i systemet, oplyser Per Høgh.

Han forklarer, at man har søgt ekspert hjælp og at det sandsynligvis skyldes nedslidte fingeraftryk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere