Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Kirkeministeriets it-chef Torben Stærgaard afviser blankt de tal, Finansministeriet har offentliggjort. Foto: Torben Klint

Statslig it-chef revser Finansministeriets it-tal

It-chefen i Kirkeministeriet, Torben Stærgaard, undsiger de tal, Finansministeriet bruger i rapporten, der ligger til grund for den store it-omlægning i staten.

Kirkeministeriets it-chef Torben Stærgaard afviser blankt de tal, Finansministeriet har offentliggjort, der viser, at Kirkeministeriet er det mest it-ineffektive ministerium i Danmark.

Tallene fra Finansministeriet viser, at der var sølle syv servicerede medarbejdere per it-ansat i Kirkeministeriet, mens der i det mest effektive ministerium var op imod 116 servicerede medarbejdere per it-ansat.

"De tal er i bedste fald misvisende. De viser noget helt andet end vores egne tal og jeg aner ikke, hvor Finansministeriet har fået de tal fra," siger Torben Stærgaard fra Kirkeministeriet.

Tallene fra Finansministeriet er blevet udarbejdet i forbindelse med statens store it-centralisering, hvor Computerworld kom i besiddelse af en rapport, der gennemgik det store projekt og baggrunden for det.

Efterfølgende har finansminister Lars Løkke Rasmussen metaforisk udtalt, at med den store sammenlægning vil ministerierne gå fra at køre i Skoda til at få en delebil i mærket Mercedes.

I toppen

Men It-chef Torben Stærgaard har egne tal, der viser det lodret modsatte af tallene i rapporten. Nemlig at Kirkeministeriet er blandt de mest effektive ministerier.

Han forklarer, at der er cirka 30 it-ansatte i 2007 og omkring 3265 administrative medarbejdere. Det giver i stedet for 7 servicerede medarbejdere per it-ansat, 108 servicerede medarbejdere per it-ansat.

"Det er ikke for at fremhæve os selv, men det passer simpelthen ikke at vi ligger i bunden," siger Torben Stærgaard.

Han forklarer, at it-folkene i Kirkeministeriets IT-Kontor også betjener personale i Folkekirken, og altså ikke kun i departementet i ministeriet.

It-chefen understreger, at kritikken af Finansministeriets tal, ikke er en kritik af den store it-omlægning i staten, hvor man vil lave én it-driftsafdeling.

"Ideen er super god, men det skal bare ske med afsæt i de rigtige tal," siger han.

Dækkende billeder i fremtiden

Hos Finansministeriet erkender man, at det er et problem, hvis der viser sig at være fejl i de tal, det tidligere har modtaget fra ministerierne.

"Men omvendt havde vi heller ikke regnet med, at ministeriene i alle tilfælde har ramt helt rigtigt, i de tal, de har indrapporteret til os, hvilket også fremgår ret tydeligt af rapporten," siger kontorchef Lars Frelle-Petersen fra Den Digitale Taskforce.

Han understreger dog, ministeriet er ret sikre på, at de usikkerheder, der måtte være, ikke samlet set vil føre til et mindre økonomisk potentiale, end det der er identificeret.

"Man kan sige, at det følger af selve den anvendte analysemetode, at der fortsat bør være mindre usikkerheder knyttet til tallene," siger han.

Han forklarer, at man fra Finansministeriets side jo ikke har været fysisk ude og tælle, hvor mange administrative medarbejdere, der faktisk sidder i de enkelte ministerier.

"I stedet har vi taget ministeriernes egne tal til efterretning. Og så har vi stillet opfølgende spørgsmål til ministerierne hvor der var tale om ting, der så underlige ud, og som ville have stor betydning for den samlede økonomiske case," siger han.

Og mens det da oplagt virker underligt, at Kirkeministeriet skulle have en it-medarbejder for hver syvende medarbejder, så ville en en korrektion af dette tal kun have en marginal påvirkning af den samlede økonomiske vurdering, hvilket også forklarer hvorfor vi ikke har gjort mere ud af denne sag, forklarer kontorchefen.

"Det vi skal sikre fremadrettet, er at vi får et dækkende billede af, hvilke ressourcer, ministerierne i dag bruger på deres administrative opgaver," siger han.

Han forklarer, at det er nødvendigt, når staten skal finde ud af, hvor mange medarbejdere og ressourcer, der skal flytte med de administrative opgaver over i de nye centre.

I denne proces er det helt afgørende, at ministerierne spiller aktivt med, som vi nu også ser Kirkeministeriet gøre det, slutter kontorchefen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere