Artikel top billede

Denne telefon er kåret som verdens næst-cooleste brand. Men det er svært at lokke unge til at designe mobiltelefoner. Foto: Torben Klint

Hvordan udnytter it-branchen sin coolness?

Et britisk marketing-site har placeret seks it-selskaber - herunder et dansk - blandt de hotteste brands i verden. Men gør det unge mere interesserede i at arbejde med it?

En af den danske it-verdens varmeste kartofler er at få flere unge ind på relevante tekniske uddannelser, så de knapt 5.000 ledige stole i it-branchen kan besættes.

Og det kan kun gå for langsomt.

Derfor er det en kærkommen håndsrækning til branchen, at det britiske marketing-site Brand Republic i sidste uge kårede seks it-selskaber blandt de 10 cooleste brands i verden.

Efter bilmærket Aston Martin ligger it-brand'ene iPhone, Apple, Bang & Olufsen, YouTube, Google og Nintendo som perler på en snor på de følgende placeringer.

Men hvordan skal den cool-faktor udnyttes bedst muligt af it-branchen til at få de unge it-storforbrugere ind i it-branchen?

"Vi fortæller allerede de unge, at de kan selv være med til at designe en smart mobiltelefon eller de spil, som flere af dem spiller hver dag," forklarer Direktør Tom Togsverd fra Dansk industris it-branchesammenslutning ITEK.

Han fortæller samtidigt, at branchen skal være bedre til at forklare de unge, at it kan være med til at løse de helt store samfundsmæssige kriser som klima-problematikken og nødhjælp til den tredje verden.

"Ingen af verdens store udfordringer kan jo afhjælpes uden brug af it. Det er vi allerede i gang med at fortælle de unge," siger Tom Togsverd til Computerworld.

Afsæt ressourcer til de unge

It-branchen har i mange år lidt under et image af støvede computere og endnu mere støvede medarbejdere.

Og udviklingen fortsætter, hvis man kigger på optagelsen på de videregående uddannelser, hvor it-studierne dog relativt set henter ind på de andre studieretninger.

"Vi skal gerne have fat i folk helt nede i folkeskolerne, når de skal i erhvervspraktik," lyder det fra Tom Togsverd.

Han understreger dog, at en it-virksomhed skal afsætte mandskab og gerne arbejdsopgaver til de unge praktikanter.

"Det bedste, en virksomhed kan gøre, er at sætte en flok unge til at lave opgaver som eksempelvis hjemmesidedesign, så de får en fornemmelse for, hvad it er for en størrelse," siger han.

ITEK-direktøren forklarer dog, at knapheden på hænder og hoveder ikke kan klares med hjemmesidedesign.

Det kræver blandt andre tiltag også en indsats for at få folk i gang med tværfaglige uddannelser i gymnasiet, hvor de for alvor får færten af, hvilke underværker nuller og et-taller kan udrette.

"It-branchen skal heller ikke glemme folk fra de humanistiske eller økonomiske uddannelser. De kan sagtens omskoles eller bruges i funktioner, hvor netop deres kernekompetencer kommer til deres ret," afslutter Tom Togsverd.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere