Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Mikael Rieck freelance)

Er Microsoft-fyringerne et wakeup-call?

ComputerViews: Er Microsofts første fyringsrunde nogensinde et wakeup-call for et gigantisk firma, der har vænnet sig til at være nærmest urørligt?

ComputerViews: Selskabet, der i flere år i træk er blevet udnævnt til Danmarks bedste it-arbejdsplads, massefyrer for første gang i sin 34-årige historie.

Trods verdens-kriser, årelange lavkonjukturer og bølgegang i verdensøkonomien har Microsoft nemlig altid formået at ride på en brusende bølgetop over det hele.

Altså indtil nu, hvor 5.000 stillinger skal nedlægges - heraf omkring 90 stillinger i Danmark, hvor udviklings-centret i Vedbæk bliver hårdt ramt. 1.400 ansatte skal ud af klappen med det samme, resten i løbet af det kommende års tid.

Dermed følger Microsoft i kølvandet på en hel stribe af verdens toneangivende it-selskaber, der alle drosler ned.

Andet kvartal gav ikke guld og grønne skove

Den helt konkrete grund til Microsofts gearskift er, at selskabet havde forventet at sælge for betydeligt flere penge i sit normalt så lukrative andet regnskabskvartal, end det faktisk blev tilfældet. Især har Windows - med udskældte Vista som hovedprodukt - solgt dårligt.

Man kan pege på flere grunde: Finanskrisen får folk og virksomheder til at udskyde ny-indkøb på grund af usikkerhed om deres økonomi, køberne venter på Vista-afløseren Windows 7, de små og prisbillige mini-pc'er (uden dyre Vista, men ofte med billigere XP) stormer frem.

Er der så grund til at bimle med alarmklokkerne? Er det et wakeup-call for en virksomhed, der har sovet lidt for trygt på laurbærrene, mens udviklingen er løbet fra det, og medarbejderne - der aldrig har været ude i en stor fyringsrunde - er blevet lidt for fede?

Svaret er ja. Der er tale om et wakeup-call for et selskab, der i mange år har vænnet sig til at kunne surfe over alle problemer med benene solidt plantet på dets gigantiske pengetank.

Penge har der altid været masser af i Microsoft. De har gjort det muligt at forsøge sig med striben af mere eller mindre fejlslagne projekter i de senere år. De tæller Mira, Media Center, Origami, Windows ME, Live Search, Zune, Vista samt selvfølgelig det forliste opkøbsforsøg af Yahoo og EU's hårde (og dyre) kurs over for selskabet.

På den anden side...

Til gengæld er svaret nej, hvis det handler om spørgsmålet om, hvorvidt Microsoft på nogen måde er i krise. Det er langt fra tilfældet. Faktisk kan man sagtens se fyringsrunden som et sundhedstegn, om end det selvfølgelig ikke er rart for de mennesker, der nu mister deres job.

Microsoft drosler ned og skærer flæsk væk for at ruste sig til den kommende tid.

Det er væsentligt at notere sig, at selskabet giver sig god tid til nedskæringen, der først skal være tilendebragt i midten af 2010.

Den underliggende logik i den meget langsigtede plan kan tolkes i retning af, at selskabet forventer, at krisen er slut om halvandet år, hvor omkostningerne til den tid vil være under kontrol.

Det hører med i billedet, at Microsoft har ansat rigtigt mange nye folk i de seneste år i takt med, at selskabet har kørt aggressivt frem i nye markeder.

Her spiller den danske udviklings-afdeling i Vedbæk - hvor op mod 90 ansatte nu skal fyres - en væsentlig rolle i Microsofts fremstød mod markedet for økonomi-løsninger til små og mellemstore virksomheder.

Vedbæk spiller væsentlig rolle

I sommer fortalte topchef Steve Ballmer da også til Computerworld, at Vedbæk-afdelingen spiller "en meget vigtig rolle," og at selskabet drøftede, om den "burde udvide afdelingen i Vedbæk. Vi ved ikke, hvor meget den vil vokse, men vi har store planer," lød det fra Microsofts øverste chef.

Sådan er signalet ikke nu, hvor 90 mand står til at ryge ud. Til gengæld skal resten nok klare sig, om end Computerworlds interviews med chefen for Microsofts Business Solutions, Kirill Tatarinov og hans chef, chefen for hele Microsoft Business Division, Stephen Elop, viste en yderst forsigtig indgang til fremtidens kurs.

Under alle omstændigheder: Et wakeup-call kan være en god ting. Store firmaer med masser af penge, solidt momentum og ingen seriøse udfordrere at tabe kritisk mange markedsandele til, kan blive træge og miste skarphed.

Det er godt at få trimmet flæsket og få tilpasset enhver virksomhed til den verden, som de befinder sig i. Det kan på sigt give en mere vital og afbalanceret forretning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere