Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

ERP: Kampen om midtbanen er i fuld gang

Forretningssystemer 2009 SAP sidder deroppe og kigger nedad i markedet, mens de små leverandører af virksomhedssystemer ser opad i markedet. Kampen om midtbanen er fløjtet i gang.

Forretningssystemer 2009 Tendenserne i markedet for virksomhedssystemer er en konsolidering med færre leverandører, mens antallet af systemer ikke bliver færre.

"Kampen om midtbanen er i fuld gang," fortæller Herbert Nathan, rådgivningsvirksomheden HerbertNathan & Co. og en af arrangørerne af konferencen ForretningsSystemer, der tirsdag og onsdag løber af stabelen i DR Byen.

"SAP er meget dominerende i det øvre segment, så der er en klar interesse fra SAP's side for at kigge nedad i markedet og lave løsninger til mindre virksomheder."

"Samtidig kigger de små op i markedet, og der er ofte fem-syv leverandører, der kan være interessante for en potentiel kunde," siger Herbert Nathan.

Når længere ud med partnere

Partnere er et begreb under udvikling, mener Nathan. Microsoft og Oracle har for eksempel valgt at bruge partnere, og faktisk ligner brugen af partnere en tendens.

"Leverandørerne når længere ud ved eksempelvis at støve partnere op med specielle kompetencer og på den måde nå specielle industrier," siger Herbert Nathan.

Groft sagt arbejder den ene halvdel af leverandørerne med partnere, og den anden halvdel gør ikke.

Samtidig dukker nye leverancemodeller op. Teknologien åbner nye muligheder for levering som SaaS (Software as a Service), altså levering over internettet, hvor brugerne ikke selv skal installere, men betale en afgift for antal transaktioner og/eller antal brugere.

"Software as a Service, hvor man bare betaler licens og noget vedligeholdelse, det ser vi stadig mest på low end og CRM-området. De helt store leverandører bruger ikke rigtig SaaS endnu," konstaterer Herbert Nathan.

Leverandørerne fokuserer på at gøre den tekniske implementering lettere, men den største opgave er ifølge Nathan den organisatoriske del.

"Nye forretningsprocesser og forretningsgange fylder meget, og at få brugerne til at forstå, at installationen er godt både for den enkelte og for virksomheden, det er en stor opgave," siger Herbert Nathan.

Der er grundlæggende to typer af forretningssystemer - ERP og 'Best-of-Breed'.

ERP suite:
• Systemet understøtter bredt en række forretningsprocesser.
• Dækker som oftest 95 procent af behovene.
• Den brede løsning medfører ofte en samlet datamodel med få skræddersyede integrationer.
• Typisk marginalt dårligere funktionalitet på enkeltstående områder.
• Ensartet brugergrænseflade.
• Samme sikkerhedssystem.
• Mulighed for at standardisere it-kompetencer.
• Typisk en større kompetence på markedet.

Best-of-Breed:
• Er udviklet til at dække de særlige behov inden for en specifik forretningsproces.
• Ofte marginal bedre funktionalitet til at understøtte processen.
• Behov for at udvikle særlige grænse-snit til andre systemer.
• Risici for redundante data.
• Ofte mulighed for at implementere relativt hurtigere.
• Brugergrænsefladen oftest forskellig.
• Kræver særligt datawarehouse for at rapportere på tværs af processer.

Forældet teknologi fører

Hvorfor overhovedet gå i gang med at skifte virksomhedssystemet ud?

Fire-fem argumenter skiller sig ud i diskussionen om, hvorfor en virksomhed overhovedet skal gå i gang med at anskaffe en ny løsning af den ene eller den anden karakter.

I en HerbertNathan-undersøgelse er førerargumentet, at en ny løsning skal anskaffes "som erstatning for forældet teknologi" (71 pct.). Dernæst "for at effektivisere forretningsprocesser (67 pct.). På tredjepladsen ligger argumentet "for at forbedre styringsinformation" (56 pct.) og endelig peger 31 procent på "konsolidering af systemer og databaser."

Når det kommer til valget af den nye løsning, vurderes funktionalitet og leverandørforhold som vigtigst, når der skal vælges et nyt forretningssystem. Derefter kommer pris, teknologi og andre forhold.

"Vi ser mange virksomheder, der siger, at kan vi få den rigtige løsning med den bedste partner, så er prisen ikke afgørende."

Få kun tre tilbud

I bestræbelsen på at foretage et objektivt valg anbefaler Nathan, at man undgår at bruge mere end tre-fire måneder på anskaffelsesprocessen.

"Fokuser på nøglebehovene og lad leverandørerne forholde sig til kravene skriftligt, brug lidt tid med mange og meget tid med få. Det er svært at få tid til at få et godt forhold til partneren."

"Til en start taler man måske med seks-syv potentielle leverandører, og når man er nået ned på et par stykker, så brug mere tid med dem. Indhent ikke tilbud fra mere end tre leverandører.

Spørgsmålet er så, om man vil sætte sin ordre i spil på midtbanen, hvor den kan hente tilbud både oppefra og nedefra, eller om man ved præcist hvor på banen, leverandøren skal findes.




IT-JOB

Politiets Efterretningstjeneste

Netværks- og/eller firewallspecialister i PET

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Erfarne udviklere til agilt udviklingsteam

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Manager

Netcompany A/S

IT Consultant
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere