Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Følsom rapport om mystiske logningsdata forsinket

En rapport fra Justitsministeriet om "mystiske" og "ulovlige" logningsdata, som er blevet udleveret til politiet længe efter de burde være slettet, er stærkt forsinket.

For 16 uger siden bad Datatilsynet Justitsministeriet forklare, hvad der er op og ned i sagen om teleselskabernes udlevering af logningsdata til politiet længe efter at oplysningerne om borgere og virksomheders tele-, surf- og mailtrafik burde være slettet.

Men selvom fristen for svaret var fem uger, har Justitsministeriet stadig ikke afleveret en redegørelse til Datatilsynet.

"De har ikke svaret endnu, og jeg ved, vi har givet dem fristforlængelse," siger Lena Andersen, som er kontorchef hos Datatilsynet.

Ifølge Lena Andersen ser det dog ud til, at Justitsministeriet har et svar på trapperne i sagen om teleselskabernes udlevering af gamle logningsdata til politiet.

"Vi har fået at vide af Justitsministeriet, at vi kan forvente et svar i enten denne uge eller næste uge," siger Lena Andersen, der forklarer, at det ikke er usædvanligt, at myndigheder og virksomheder får udsættelse på svarfrister hos tilsynet.

Krævede ekstra postgang

Hos Justitsministeriet bekræfter souschef hos på politikontoret, Johan Legarth, at et svar til Datatilsynet nu er på trapperne.

"De er meget tæt på at være på vej ud af døren. Det er et spørgsmål om ganske få dage, så går det ud herfra," siger Johan Legarth.

Ifølge souschefen er forklaringen på den mere end tre gange så lange svartid, at det var nødvendigt at spørge politiet til sagen i flere omgange.

"I første omgang indhentede vi nogle oplysninger fra Rigspolitiet. Og da vi fik dem herind, gav det anledning til at spørge politikredsene om noget yderligere," siger Johan Legarth.

Sagen handler om en afrapportering fra Justitsministeriet til Europa-Kommissionen om Danmarks brug af overvågningsdata indsamlet som følge af lognings-direktivets danske implementering, den omdiskuterede logningsbekendtgørelse.

Må højst gemmes et år

Ifølge rapporten til EU har politi og efterretningsmyndigheder i 37 tilfælde efterspurgt og fået udleveret mere end et år gamle data om danske borgere, virksomheder eller myndigheder.

Logningsbekendtgørelsen betyder, at informationer om danske borgere, virksomheder og myndigheders tele-, internet- og mailtrafik siden 15. september 2007 skal gemmes af danske tele- og internetselskaber i et år. Herefter skal de slettes. Længere må danske tele- og internetudbydere ikke gemme logningsdata om danske surf- og televaner.

Det slog daværende justitsminister Lene Espersen (K) i 2007 fast i et ministersvar på et paragraf 20-spørgsmål fra Enhedslistens retspolitiske ordfører, Line Barfod.

"Mystisk", "ulovligt" og "kritisabelt"

Imidlertid viser afrapporteringen fra Justitsministeriet til politiet noget andet. Og det fik hurtigt en såkaldt egendriftssag i gang hos Datatilsynet, som kaldte afrapporteringen "mystisk", mens eksperter i persondatabeskyttelse og overvågning kaldte teleselskabernes opbevaring og udlevering af gamle logningsdata "kritisabelt" og "ulovligt".

Det var især problematikkerne omkring retssikkerhed og privatlivsbeskyttelse, som bekymrede organisationer som Institut for Menneskerettigheder og Dansk Privacy Netværk.

Samtidig viste det sig, at Politiet generelt kan få udleveret og benytte data til efterforskning, selv om disse skulle være fremkommet ulovligt.

To bunker med samme data

Umiddelbart havde teleselskabernes interesseorganisation, Telekommunikationsindustrien, ikke nogen forklaring på udleveringerne af de gamle logningsdata til politiet, men efter halvanden uge kom det frem, at teleselskaberne sideløbende med registreringen af logningsdata gemmer stort set identiske oplysninger om borgere og virksomheders kommunikation i fem år, som følge af bogføringsloven.

Men det skete først efter, at også Folketingets retsudvalg gik ind i spørgsmålet, som Datatilsynet altså nu endelig kan forvente at få svar på fra Justitsministeriet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere