Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Kobber lever på lånt tid, mener præsident Karel Helsen fra fiberorganisationen FTTH Council Europe.

Fiber-præsident: Nye tilbud afliver kobbernettet

Forbrugernes stigende krav til indholdstjenester vil flytte dem fra kobber til fiber, mener fiber-boss.

I øjeblikket foregår der en intens krig på det danske bredbåndsmarked, hvor elselskaberne med deres nedgravede fiber-kabler udfordrer teleselskaberne.

Den mest udbredte forbindelse hos de danske forbrugere er ADSL, der kører på TDC's kobbernetværk. Mere end 1,2 millioner danske husstande har en ADSL-forbindelse.

Men de danske forbrugere vil de kommende år sige farvel til kobbernettet og goddag til fiberforbindelser, mener Karel Helsen, der er præsident for den europæiske fiberorganisation FTTH Council Europe.

Han ser de seneste optagelsestal hos elselskaberne som dokumentation for, at danskerne vil have fiber. Tal fra Dansk Energi viste for nylig, at der var 70 procent flere fiberkunder i august end et år tidligere.

Tjenester presser båndbredden

De højere hastigheder på fibernettet - ikke mindst upload-hastigheden - vil sende ADSL til tælling, vurderer Karel Helsen.

"Folk, der tager billeder eller har HD-videooptagere, vil lægge deres indhold på nettet eller sende det til andre, og det går så stærkt på fiber, at de aldrig vil gå tilbage til kobbernetværket," siger han til Computerworld.

Ifølge ham er forskellene mellem ADSL- og fiberforbindelser ikke så synlige i dag, men det kun på grund af, at tjenesterne og indholdet endnu ikke er udviklet til høje båndbredder, mener han.

"Når tjenesterne, hvor folk ser en klar forskel på fiber og kobber, bliver tilgængelige, og det bliver de snart, så er der ingen tvivl om, at forbrugerne vil vælge fiberforbindelserne," forklarer Karel Helsen.

Han fremhæver fjernundervisning på tværs af grænser, telemedicin og hjemmearbejdspladser som nogle af de tiltag, der vil øge efterspørgselen efter fibernetværk.

Præsident: Danskerne vil have fiber

Karel Helsen, der også er vicepræsident i fibernetværksfirmaet Draka, fremhæver Danmark som et eksempel på, at tiden nu er moden til fiberforbindelser.

De seneste tal, han sidder inde med, er fra juli i år. Dengang var 143.700 danskere tilsluttet en fiberudbyder, hvilket er 90 procent højere end tolv måneder tidligere. Det indbringer Danmark en femteplads på verdensranglisten over lande med flest fiberkunder i forhold til indbyggertallet.

"Der er en meget høj optagelsesvækst i den danske kundebase, der er steget med 90 procent på et år, hvilket klart demonstrerer, at elselskaberne nu tilbyder tjenesterne og ikke kun bygger netværkene. For os er konklusionen klart, at hvis kundebasen vokser med 90 procent, så er der en efterspørgsel i markedet, og de danske forbrugere vil gerne have disse fiberforbindelser," siger Karel Helsen.

Flertallet fravælger kobber

De seneste offentliggjorde tal fra Dansk Energi baserede sig på august i år, og dengang var der 150.000 danske fiberkunder. Men elselskaberne havde gravet forbi 640.000 husstande, og dermed har størstedelen sagt nej til fibertilbuddet.

Karel Helsen afviser dog, at mange danskere siger nej til fiber, fordi kobberet kan udfylde forbrugernes behov fuldt ud.

"Vi ser ikke kobber som en trussel. Der er en forskel på fiber- og kobber-baserede netværk på en række områder," siger han.

Han fremhæver igen, at fiberen understøtter højere båndbredder, og at det bliver et krav for forbrugerne, når de først stifter kendskab med det.

"Folk, der oplever tjenester over disse fibernetværk, vil ikke få en lignende oplevelse på kobber, men der er selvfølgelig en evolutionstid imellem de to teknologier, hvor der ikke nødvendigvis er en forskel på oplevelsen, og det er på grund af tjenestetilbuddene," fortæller Karel Helsen.

På den seneste globale fiberrangliste fra fiberorganisationen FTTH Council ligger Danmark nummer 10, hvilket rækker til en femteplads i Europa.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere