Artikel top billede

Det har af sikkerhedsmæssige årsager ikke været muligt at vise et foto af de omtalte Z9-maskiner. Men her er et arkivfoto fra SDC i 1988. Fotograf ukendt.

De store danske mainframes holder også fri juleaften

Juleaften tager de to mainframes hos SDC en slapper oven på en travl måned. Juleaften får dankort og maskiner nemlig lov til at køle af.

Juleaften betyder for de fleste danskere afslapning og hygge efter en stresset måned, hvor dankortet har været nærmest glødende efter indkøb af gaver og alt for meget mad.

Imidlertid viser det sig nu, at næsten det samme gør sig gældende for mainframes. Også de bruger nemlig juleaften til at hvile ud ovenpå den hårdeste måned på året.

Det fortæller Erik Jakobsen, som er administrerende direktør hos SDC, der har to IBM Z9 mainframes i stalden.

Han fortæller, at de to mainframes har allermest at lave i netop december måned, fordi maskinerne især håndterer slutkundernes korttransaktioner.

"De får bank, kan jeg hilse dig at sige. Det er vores travleste tid på korttransaktioner," siger Erik Jakobsen.

Stille juleaften

Men juleaften er det ifølge direktøren anderledes. Hvor der på almindelige aftener plejer der at være et pænt tryk på, stilner det næsten helt af juleaftensdag omkring klokken 17.30.

Herefter sker der simpelthen næsten intet, fortæller direktøren, mens han kigger i firmaets skema over maskinernes workload den 24. december 2008.

"Men der være nogen, som har fået nogle små gaver. Mellem klokken 22 og 01 er vi nemlig, efter næsten stilstand, oppe på en tiendedel af det normale," siger Erik Jakobsen.

Ifølge direktøren er de to mainframes af typen Z9, som er fremstillet hos IBM. Maskinerne har 72 terabyte diskplads, og når det går stærkt, behandler de 11.000 MIPS (millioner instruktioner per sekund).

Erik Jakobsen fortæller, at en planlagt sammenlægning med BEC ikke betyder, at der så bliver mainframes til overs hos selskaberne.

Det skyldes, at antallet af transaktioner alene blandt firmaets eksisterende kunder, stiger med mellem 10 og 15 procent om året.

"Det er typisk homebanking-kunder som bliver mere aktive," siger direktøren.

Mainframes får kun bløde pakker

De står jo helt alene julenat…er ikke sådan, at de ligesom lænkehunden i julesangen, også skal vide, at det er jul? Får de ikke et ekstra klap?

"Jo, det gør de altid. Vi sender dem en meget venlig hilsen alle sammen. Men de får desværre kun bløde pakker…software," siger Erik Jakobsen.

Man kunne måske forestille sig, at denne friaften kunne benyttes til vedligehold eller kørsler af test. Men ifølge direktøren behøver hverken mainframes eller ansatte at frygte at tage disse denne friaften i brug til rutinetjek eller udskiftninger på systemerne, forsikrer direktøren.

"Den slags kører i nogle helt andre faste rammer," siger han.

Sender julekort via fibernetl

Direktøren fortæller, at de to mainframes i øvrigt for første gang skal holde jul hver for sig i år. I løbet af sommeren er de to maskiner nemlig blevet skilt ad, og den ene er blevet stillet op 10 kilometer fra den adresse, som de ellers hidtil har delt.

"Vi har ekstraordinært givet dem lov til at sende korte, private hilsener i løbet af juledag via fibernettet," siger Erik Jakobsen.

De to maskiner kommunikerer i forvejen temmelig meget sammen, idet SDC's systemer kører spejlet, så al information udveksles mellem de to mainframes netop via fiber.

"Det er et fuldt spejlet system på 10 kilometers afstand," siger Erik Jakobsen, der afslører, at det faktisk var et stort arbejde at skille de to maskiner fra hinanden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere