Artikel top billede

EU siger god for Microsofts browser-valgfrihed

Efter lang tids forhandling har EU nu godkendt Microsofts forslag til at give Windows-brugerne størst mulig frihed til at vælge andre browsere end Internet Explorer.

I månedsvis har Microsoft og EU diskuteret, hvordan en rimelig løsning på bundlinjen mellem Internet Explorer og Windows kan skrues sammen.

Nu meddeler konkurrence-kommissær Neelie Kroes, at EU har godkendt den løsning, der har været forhandlet om.

"Millioner af europæiske forbrugere vil få gavn af denne beslutning ved at få et frit valg til at vælge browser," skriver Neelie Kroes.

"Et sådan valg vil ikke bare hjælpe med at forbedre folks oplevelse af internettet, men også være et incitament for webbrowser-virksomheder for at innovere og tilbyde bedre browsere i fremtiden," fortsætter hun.

Klar til at udstede gigant-bøde

Konkret betyder aftalen, at Microsoft i de næste fem år skal tilbyde brugere af XP, Vista og Windows 7 muligheden for at vælge andre browsere end Internet Explorer.

Hvordan det konkret skal ske for de brugere, der allerede har Windows installeret, uddybes ikke andet, end at det vil ske via Windows Update.

Hvis Microsoft i perioden vælger at droppe valgfriheden eller ændre opsætning, vil konsekvenserne kunne være ganske alvorlige.

"Hvis Microsoft skulle droppe sine forpligtelser, kan Kommissionen udstede en bøde på op til 10 procent af Microsofts årlige omsætning uden at skulle bevise noget brud på EU-regler," meddeler Neelie Kroes.

Hun træder om få uger tilbage som konkurrence-kommissær og overtager i stedet posten som it- og telekommissær fra Viviane Reding.

Utrilfredse konkurrenter

Efter at EU's konkurrence-myndigheder med kommissær Neelie Kroes i spidsen var begyndt at advare om nye monopol-retssager mod den amerikanske virksomhed, valgte Microsoft i juli at gå med til at muliggøre valget af konkurrerende browsere under Windows-installationen, så brugerne får størst mulig valgfrihed.

Den såkaldte "ballot screen", hvor brugeren ser links til forskellige browsere, har dog ikke været nok til at tilfredsstille blandt andre norske Opera, der har været utilfreds med placeringen af Internet Explorer i forhold til de andre browsere.

EU's Neelie Kroes har dog været mere positivt stemt, og allerede for et par måneder siden talte hun om en "tillidsfuld aftale" mellem Microsoft og unionen.

Den aktuelle kontrovers mellem Microsoft og EU er langt fra den første, for Microsoft er flere gange blevet idømt milliard-bøder for monopol-misbrug.

I den seneste statistik fra Net Applications, der overvåger det globale browser-marked, har Internet Explorer en markedsandel på 63,62 procent. Næste plads går til Firefox med 24,72 procent, Apples Safari har 4,36 og Chrome har 3,93.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere