Artikel top billede

Sådan pimper du din Lotus Notes op

IBM's udskældte kontorapplikation Lotus Notes kan meget, meget mere end blot sende mails og styre din kalender. Læs her, hvordan du kan få hjælp til at tæmme de mange funktioner.

Man kan ikke se skoven for bare træer.

Det er en af de første tanker, der melder sig, når man begynder at rode med mulighederne i IBM's mail- og samarbejdsværktøj Lotus Notes, der har mere end 1.000 forskellige funktioner udover mail- og kalenderprogrammerne, som de fleste brugere nok har mere eller mindre styr på.

Men hvad med resten? Kan det virkelig passe, at man skal lade de hundredvis af brugbare funktioner ligge, fordi Notes er notorisk kendt for at være bøvlet hinsides enhver forestilling?

"Nej, selvfølgelig ikke," lyder svaret fra IBM's senior it-specialist Bo Falkenberg.

"Det er jo tydeligt, at Lotus Notes med version 8.x-serien ikke kun er en mail-klient mere, og det har den for øvrigt altid været. Vores kunder har jo altid været glade for også at kunne bruge Lotus Notes til løsninger, der støtter deres forretning - enten egen udviklede eller indkøbt fra tredje-part," siger Bo Falkenberg.

Han fremhæver derefter mulighederne for chat igennem Sametime, dokumentprogrammet Symphony, netværksdeling i Quickr, mangeartede søgefunktioner, aktivering af "live-text", implementering af RSS-feeds og egne applikationer samt et hav af widgets.

Og det er bare til at starte med.

"Unge mennesker med it-erfaring kan lære funktionaliteterne ret hurtigt. Men man skal nok holde sig til at lære få ting ad gangen," lyder rådet fra Bo Falkenberg.

Godt råd: Brug it-afdelingen
IBM-ingeniøren bruger selv "et par timer" fra en sprit-nyinstalleret version af Notes, til klienten er blevet personaliseret efter alle hans behov.

Blandt andet er det helt standard, at han benytter såkaldt live-text, så han kan holde musen over eksempelvis en adresse. På den måde kan han få en køreplan frem i Google Maps fra hans egen prækonfigurerede adresse til det pågældende sted.

"Det er nemt nok at komme i gang med den slags tiltag, men for mange almindelige kontormedarbejdere uden de store it-kundskaber vil det være rigtig smart, hvis virksomhedens it-afdeling konfigurerer Notes til de behov, der virkelig skal give nytteværdien," siger Bo Falkenberg.

Hjælp til brugervenlighed

Et af de områder, hvor Notes-.klienten gang på gang får drøje hug med på vejen, er på brugervenlighedsområdet.

Anbefalingerne lyder på, at IBM bør gøre det mere simpelt og at komme i gang med de mange funktioner. Men det 20-årige produkt er åbenbart ikke bare sådan lige at rense ud i.

"Vi vil ikke støde vores eksisterende brugere ved ikke at matche deres brugsmønstre, så deres nuværende opsætning ikke længere virker optimalt," forklarer Bo Falkenberg.

Men den tankegang er der andre selskaber, der har gjort op med.

Her finder du hjælpen

Blandt andet det amerikanske software-hus og IBM-partner Synaptris har siden 14. januar tilbudt en gratis beta-version af sit produkt FewClix, som skal gøre mail-delen i Notes mere overskuelig og brugervenlig efter selskabet har arbejdet med Lotus Notes og API'et i 10 år.

FewClix er bygget op som en applikation, der ligger ovenpå Notes, hvor man i et Outlook-lignende interface let kan søge, sortere og indeksere mails fra specifikke personer, datoer, emner og fællesmodtagere.

"FewClix er i virkeligheden et filtreringsværktøj, der skal gøre brugergrænsefladen i Notes mere simpel, så brugerne har lettere ved at navigere rundt i programmet," fortæller chef i Synaptris Madan Kumar til Computerworld, mens han demonstrerer applikationen.

Indtil videre er det kun Lotus-kunder i styresystemet Windows, der kan gøre brug af FewClix, som også snart får hevet det gratis beta-mærkatet af på Synaptris' hjemmeside. Derefter vil der være en licensafregning per bruger.

Få hjælp på nettet

Bo Falkenberg fra IBM Danmark fortæller, at der findes en del af den slags 3. partsprogrammer til Notes.

Han oplyser også, at nettet er det rene overflødighedshorn af programmer og hjælpevideoer til Notes. Blandt andet på Youtube kan man finde små 100 hjælpe- og produktvideoer. Derudover findes der et hav af tutorials, blogs og han har selv publiceret en del tips og tricks til, hvordan man kan optimere sin Lotus Notes-klient.

"Jeg kan kun anbefale, at man udnytter ressourcerne på nettet," understreger han om IBM's udskældte Notes-klient.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere