Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Nyhedsbureau sælger tv-klip via ny webplatform

Hurtig udveksling af tv-klip i broadcast-kvalitet via web. Det skal gøre nyhedsbureauet localeyes.tv til den foretrukne billed-leverandør til tv-stationer. Målet er, at skabe et stort internationalt netværk af tv-fotografer - til minimale omkostninger.

- Brugen af systemet kan læres på 20 minutter, og som journalist kan du sidde og råklippe nyhedsbillederne i en browser, hvorefter du downloader i den kvalitet, som du ønsker - eksempelvis broadcastkvalitet, som man bruger i tv-stationerne.

Det lyder enkelt - og ifølge administrerende direktør for nyhedsbureauet localeyes.tv, Jakob Funder, er det netop enkelheden ved bureauets nye webplatform, der udgør hele skønheden ved systemet.

Det lille nyhedsbureau med ti år på bagen er kendt for at være på pletten i København-området via sine freelance-fotografer, når der er demonstrationer, konferencer, husbrande og trafikuheld, som ofte efterfølgende bliver solgt til tv-stationerne.


Her ses localeyes.tv's videoredigeringsflade

I de første år lå sådanne billeder på bånd, som journalister og tv-teknikere skulle gennemse og klippe i. Men nu lægger localeyes.tv billedmaterialet ud på nettet i digitale kopier i MPEG2-format. Tv-stationerne kan så se billedmaterialet igennem, klippe i de digitale kopier og så kun benytte båndbredde til at downloade de eksempelvis 20 sekunder, der skal finklippes i.

Systemet blev taget i brug i november 2001 - og det bliver brugt af blandt andre TV2 og dagblade som Politiken, Morgenavisen Jylands-Posten og Børsen, når de har brug for tv-klip af afgørende begivenheder. Således har Jyllands-Posten et videoklip på forsiden af sin internetudgave med et kort interview med udenrigsminister Per Stig Møller (K) - leveret af localeyes.tv i mandags.

Odense-firma udviklede system

Idéen til at distribuere nyhedsbilleder i broadcastkvalitet over nettet fik de to brødre bag localeyes.tv, Jakob og Jesper Funder tilbage i december 1999, men det tog dem 11 måneder at finde et softwarefirma, der kunne udvikle et system.

- Vi løb bogstaveligt talt fra Herodes til Pilatus og besøgte alle større IT-firmaer. Men ingen kunne udvikle dét, som vi ville have. Først da vi fik kontakt med DigiEyez, skete der noget, fordi de i forvejen havde fokus på vores kerneområde, forklarer Jakob Funder.

Kontakten kom i stand via Hewlett-Packard (HP), som localeyes.tv på det tidspunkt forhandlede med. Da HP ikke så sig i stand til at hjælpe med softwaredelen, henviste virksomheden til DigiEyez. Imidlertid hjalp HP så ved at låne den nødvendige hardware til localeyes.tv.

DigiEyez er et softwarefirma med 21 ansatte i Odense, der blev etableret af tre mand - herunder Søren Dolberg - der havde arbejdet med ERP (Enterprise Resource Planning), men trængte til nye udfordringer. Et af deres fokusområder er digitale medier, new media, og derfor var opgaven fra localeyes.tv en kærkommen udfordring.

- Det svære i det her var jo at gøre det muligt at klippe i de komprimerede MPEG2-filer og så automatisere processen med at omforme filerne til det format, som kunden ønsker. Og så skulle det kunne køre i en almindelig browser, forklarer Søren Dolberg om systemet, kaldet DigiZuite.

Tv til PDA

Den udfordring løste DigiEyez, så tv-stationerne kan få billedmaterialet i den kvalitet, som de ønsker. Det kan være broadcastkvalitet og dermed klar til at sende ud på tv-nettet - eller blot streamingkvalitet til websites.

Fordi filerne sendes i MPEG2-format er systemet ifølge Jakob Funder og Søren Dolberg bedre end transmission via satellit.

- Når du har klippet i den digitale kopi, behøver du ikke være afhængig af at nå at trykke på optage-knappen, når satellitforbindelsen er åbnet, og overførslen starter, forklarer Jakob Funder.

Perspektivet i systemet går videre end blot billedmateriale til tv-stationerne og avisernes websider samt enkeltbilleder til dagbladene. Systemet kan udvides til at levere til enhver platform for levende billeder, der måtte komme, understreger Jakob Funder.

- Når du først kan levere i broadcastformat, kan du levere til alle andre platforme. Vi vil kunne levere tv til en PDA eller de UMTS-telefoner, der kommer på et tidspunkt. Det åbner bare flere kanaler for os som leverandør af nyhedsbilleder, forklarer localeyes.tvs administrerende direktør.

Allerede nu er nyhedsbureauet i gang med at forhandle med en partner om fremtidig transmission i MMS (Multimedia Messaging Service), kaldet næstegenerations SMS.

DigiEyez er også i færd med at udbrede systemet til brug på andre områder end mediebranchen. Søren Dolberg forestiller sig, at DigiZuite kan sælges til hospitalerne, der ofte optager operationerne og gemmer optagelserne til dokumentation.

- Skal en kirurg foretage en standardoperation, som han ikke har udført i flere år, kan han via en internetforbindelse gå ind og finde en optagelse af pågældende indgreb frem - og se det, forklarer Søren Dolberg.

Internationalt tv-netværk

For localeyes.tv indebærer brugen af webplatformen også, at selskabet kan iværksætte sine visioner om at opbygge et internationalt netværk af fotografer, hvor tv-stationerne går ind og køber nyhedsbilleder.

- Vores tanke er at få kontakt med små selskaber som vores, der leverer til store tv-selskaber. I næsten hver storby er der sådant et selskab. De har allerede optage- og redigeringsudstyr - og de skal blot overbevises om, at der er en idé i at komme på localeyes.tvs netværk, siger Jakob Funder.

Investeringen er ikke voldsom, da fotografen skal anskaffe sig en encoder-station, der digitaliserer video-materialet til MPEG2, så filerne kan placeres på web.

Til gengæld får fotografen adgang til et netværk, der ikke blot dækker kunder fra hans eget land, men også udlandet.

Jo flere fotografer fra forskellige byer og lande, der kommer med - desto mere værdi får netværket.

- Hvis tv-selskaberne kan finde billeder fra en bilulykke i Østrig på vores netværk 40 minutter efter, at ulykken fandt sted, så kan vi tjene penge, forklarer han.

Lige nu koncentrerer localeyes.tv sig om at få tilknyttet fotografer i Ålborg, Århus og Odense. Jakob Funder lægger ikke skjul på, at han håber på at få udbredt netværket til Sverige, Norge, Finland, Tyskland og Storbritannien - og de første kontakter er etableret.

- Vi går roligt frem for ikke at binde vores forretnings eksistens op på det, selv om jeg godt kunne have lyst til, at den del gik hurtigere. Men vi skal nok nå dertil, siger Jakob Funder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere