Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

24 tommer SyncMaster imponerer

SyncMaster 2493HM fra Samsung har næsten alt det, man kan forlange af en pc-skærm – men det er også blevet til en enkelt designfadæse. Følg med når SyncMaster 2493HM slår sine folder på pcworld.dk’s testbænk.

Betagende og funktionel 24 tommer SyncMaster

Udviklingen bevæger sig hastigt imod stadig større pc-skærme, og de nye forbrugermodeller i Samsungs populære SyncMaster serie er ingen undtagelse.

Vi har denne gang SyncMaster 2493HM på testbænken.

Med 24 tommer og en såkaldt Full HD-opløsning på 1.920 x 1.200 pixels er der lagt op til et ubetinget festfyrværkeri for den krævende hjemmebruger.

Du får ikke blot mere plads på skrivebordet: spil tager sig langt mere detaljeret ud end med mere almindelige skærmopløsninger såsom 1.280 x 1.024 pixels, og du kan få gengivet en højopløselig Blu-ray-film uden ændringer i de originale billedmæssige proportioner.

Berøringsfølsomme knapper

Samsung har givet den yderst kendetegnende skærmramme en designmæssig overhaling.

Den ydre finish i sort pianolak, som fortsat er det helt store hit, er denne gang parret med en glasbjælke påmonteret den nederste del af rammen.

I nederste venstre hjørne figurerer desuden fem berøringsfølsomme knapper, som umiddelbart kunne ligne en virkelig god idé.

Den detalje kommer vi ind på senere. Der skal i hvert fald ikke herske tvivl om, at skærmen overordnet set tager sig meget eksklusivt ud.

Men den ydre finish er en sand magnet for fingeraftryk, og du må nok vænne dig til at hive den medfølgende støvklud frem i tide og utide, hvis der er små pilfingre i huset.

Voldsomme specifikationer

Som vi ofte har konstateret før, kan fladskærmsspecifikationer være elastik i metermål. Derfor afhænger vurderingen af billedkvaliteten primært af vores eget subjektive indtryk.

Samsung har fremhævet det dynamiske kontrastforhold på hele 10.000 til 1 ganske stort. Denne overdådige dybde i LCD-panelets billede er dog mere end en anelse eventyrlig, vi har da også fundet frem til, at det egentlige eller statiske kontrastforhold er 1.000 til 1.

Det lyder straks mere naturligt, 1.000 til 1 er netop forholdet for nogle af de bedste LCD-paneler på markedet.

Streger i regningen

LCD-panelet i 2493HM hører til TN-kategorien (Twisted Nematic), og det er langt den mest udbredte paneltype i de skærme, der sælges i dag – hovedsageligt fordi det er den billigste type at producere.

Det benyttede TN-panel er dog her medvirkende til, at især den vertikale betragtningsvinkel efterlader lidt tilbage at ønske.

Det var især, når vi benyttede skærmen til at fremvise film, at billedet ved et relativt lavt antal grader blev en smule sløret og detaljerne svære at få øje på – navnlig i mørke scener – det forholdt sig dog en anelse mere positivt med den horisontale betragtningsvinkel.

Derfor er 2493HM ikke helt perfekt til fremvisning af film, især ikke hvis man sidder flere personer foran skærmen.

Som nævnt har 2493HM et sæt berøringsfølsomme knapper nederst i venstre hjørne. Ideen er virkelig god, men Samsung er ikke sluppet fra implementeringen med alle lemmer i behold.

Selv ved dagsbelysning, i lokalet hvor skærmen befinder sig, kan det være svært at finde hoved og hale i de forskellige knapper.

Fadæse til at leve med

Det hjælper derfor selvsagt ikke, når mørket sænker sig, og det pludselig bliver et spørgsmål om tilfældigheder, om man rammer de rigtige knapper.

Fadæsen er dog til at leve med og ødelægger ikke decideret vores helhedsindtryk, især fordi man kan justere indstillingsmulighederne via den medfølgende software.

Det er dog et negativt element ved 2493HM, der forhåbentlig bliver ændret på kommende SyncMaster modeller.

Billedkvalitet, tilslutninger og ergonomi

Vi udsatte i vanlig stil 2493HM for Eizos testprogram, som skærmen bestod med bravur. Vi blev heller ikke skuffede i de spil, vi prøvede, heriblandt Tom Clancy’s Rainbow Six Vegas 2 og Crysis.

Panelet klarer visning af både mørke og lyse nuancer yderst godt – forudsat at du ikke betragter skærmen fra en mere alternativ vinkel – og responstiden på fem millisekunder betyder, at selv hurtige 3D-spil ikke volder 2493HM problemer.

Hvis du er på udkig efter en decideret spilskærm til pc’en eller spilkonsollen, er det svært at finde et bedre alternativ.

Du kan nemlig også benytte skærmen sammen med din spilkonsol – forudsat den har HDMI-tilslutning – for 2493HM er udstyret med HDMI.

Ud over strømtilslutningen befinder der sig på skærmens underside et traditionelt VGA-stik – til mere antikke grafikkort – og et DVI-D-stik.

De indbyggede skjulte højttalere på i alt fire watt kan naturligvis kun spille op i meget begrænset grad, men til normal desktopbrug er de fine.

Tæt på topkarakter

Som det efterhånden er blevet standard på pc-skærme i dag, kan du vælge forskellige kombinationer af lysstyrke og kontrast – enten direkte via skærmens kontrolpanel eller skærmsoftwaren.

Mulighederne lyder: tekst, internet, sport, spil, film og dynamisk kontrast. Sidstnævnte forsøger at justere lysstyrke og kontrast baseret på det aktuelle skærmbillede.

Vi fik dog for alvor øjnene op for skærmens kvaliteter, da snakken gik på de ergonomiske indstillingsmuligheder.

Skærmen kan nemlig drejes, vippes, højdejusteres og roteres 90 grader (også kaldet ”pivot”) – sidstnævnte er glimrende til omstændelige tekstdokumenter.

Pragtskærm leverer varen

SyncMaster 2493HM er uden tvivl en pragtskærm, som leverer varen både design- og funktionsmæssigt. Vi er positivt stemte overfor den æstetiske opdatering af serien, og prisen på cirka 3.000 kroner gør bestemt ikke pc-skærmen mindre attraktiv.

Det berøringsfølsomme kontrolpanel frustrerede os imidlertid løbende og forhindrer Samsungs nye SyncMaster i at nå helt til tops i pcworld.dk’s vurdering.

Det havde også pyntet gevaldigt med et par USB-tilslutninger i selve skærmen.

Vi har i vores bedømmelse ikke ladet de lidt skuffende betragtningsvinkler trække decideret ned, da de er meget kendetegnende for de udbredte TN-paneler. Derfor tildeler vi SyncMaster 2493HM et pænt femtal.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere