Artikel top billede

Ubuntu rykker ind på livet af proprietære systemer

Den første beta af Ubuntu 10.10 er nu klar, og den populære Linux-distribution rykker nu et skridt tættere ind på livet af de proprietære konkurrenter.

Ubuntu har altid været kendt for sin enkle installationsprocedure, og i den kommende version sættes der endnu mere turbo på den funktion.

Ubuntu var blandt de første store Linux-distributioner, der gav installationsskiven en såkaldt live-mulighed, hvilket i praksis betyder, at operativsystemet kan afvikles direkte fra lagermediet, uden at man behøver at installere kode på harddisken.

Efterfølgende skabte udviklerne fra Ubuntu-teamet installationsprogrammet WUBI (Windows Ubuntu Installer), der gør det muligt for Windows-brugere, at installere de to programmer på hver sin del af harddisken og afvikle programmerne side om side.

WUBI giver ligeledes mulighed for at fjerne open source-delen igen, hvis brugeren fortryder sit valg.

Læs også: Her er de mest populære Linux-distributioner.

Flere lukkede programmer

Ubuntu-folket har i den forbindelse fået en del kritik for at lægge proprietære drivere på installations-skiven, der ellers består af åben kildekode hele vejen igennem.

Den kritik har dog ikke bidt sig fast for i den nye beta-udgave, Ubuntu 10.10, går udviklerne endnu længere i kampen for at lette installationsprocessen for brugerne.

Nu bliver det nemlig muligt, at installere en hel stribe tredjepartsprogrammer allerede i operativsystemets installationsfase.

"Ubuntu understøtter mp3, Flash, hardware til trådløse enheder og en række andre funktioner via tredjepart. Det er ikke alt, der er åben kildkode," kan man læse under installationen af betaen. Det skriver Linuxworld i Sverige.

Brugeren skal dog selv sætte flueben og derved vælge de proprietære funktioner. Den gruppe, der ønsker at forblive 100 procent open source, har således mulighed for det.

Versionsnummeret 10.10 betyder, at den næste distribution kommer i den 10. måned i 2010. Udgaven går også under navnet Maverick Meerkat.

Ubuntus webside, kan man læse mere om funktionerne i de forskellige desktop- og server-udgaver.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere


AI - bliv klogere på de kloge algoritmer

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, hvorpå vi arbejder og driver virksomhed. Der er imidlertid mange teknologiske, forretningsmæssige, strategiske, ledelsesmæssige og organisatoriske overvejelser, der er helt nødvendige, hvis man skal have succes med kunstig intelligens. Hør blandt andet om, hvordan du kommer godt igang med AI og machine learning

14. december 2021 | Læs mere


Sådan forsvarer du dig effektivt mod Ransomware

Mange danske virksomheder været ramt af succesfulde ransomware-angreb i det seneste års tid, hvor hackere formår at indsnige kode i systemerne, som de anvender til at blokere for organisationens data. På denne konference får du derfor overblik over en række muligheder for at modstå ransomware-angreb - og komme videre når de sker.

16. december 2021 | Læs mere