Artikel top billede

Er dit netværk klar til fremtidens IP-adresser?

Det nuværende IP-adressesystem på internettet, IPv4, lakker mod enden, og man bør allerede nu lægge en strategi for overgangen til IPv6. Start overvejelserne her.

Læs også: Derfor kan du ikke være ligeglad med IPv6

Situationen er endnu ret udramatisk.

Internettet er ikke ved at gå i sort, og vi vågner ikke lige pludselig op til en verden, hvor der ikke længere er ledige IP-adresser.

Men IPv4, som det nuværende adressesystem på internettet hedder, vil inden for en overskuelig årrække ikke længere have tilstrækkelig mange IP-adresser, og så begynder problemerne at melde sig.

Hvis man ikke er begyndt at opgradere til IPv6 vel at mærke. Sådan lyder analysen fra henholdsvis IT- og Telestyrelsen og Netdesign, der rådgiver kunder om netværk.

"Hvis ikke man har lagt en strategi for implementering af IPv6, bliver man sat af på et tidspunkt," lyder det fra Lars Lystrup Christensen, Network Systems Engineer i Netdesign.

"Det er en form for langsomt detonerende år 2000-bombe. Det er ikke sådan, at der kommer en dato, hvor det siger bom, og så er det slut. Men man vil opleve en langsomt dalende kvalitet," forklarer fuldmægtig i IT- og Telestyrelsen, Mads Ravn, om fremtidsudsigterne, hvis man ikke tager IP-udfordringen seriøst.

340 sekstillioner

Mens IPv4-adresser er baseret på 32 bit, hvilket begrænser antallet af IP-adresser til lidt over fire milliarder, kan man med IPv6's 128 bit nå op på 340 sekstillioner.

En sekstillion er et 1-tal efterfulgt af 36 nuller, og dermed vil adressesystemet være sikret i en rum tid fremover.

Udfordringen er imidlertid, at selvom man på den ene side kan være sikker på, at IPv4 før eller siden når loftet, så er der ikke umiddelbart nogen gulerod i forhold til at opgradere til IPv6 her og nu.

"Det, vi har lokaliseret som et problem, er, at der ingen efterspørgsel er efter IPv6 hos teleselskaberne, og derfor er der intet udbud. Så det er lidt en hønen eller ægget-problematik," fortæller Mads Ravn.

Derfor holdt IT- og Telestyrelsen sidste sommer en høringsrunde om IPv6. Det har resulteret i en strategi og en handlingsplan på området, og som en del af den er man nu ved at stable et partnerskab mellem offentlige og private aktører på benene.

"Mange har råbt "ulven kommer" flere gange," forklarer Mads, der dog peger på, at estimatet på nuværende tidspunkt (september 2010) er sådan cirka 259 dage.

"Det er der, hvor den overordnede myndighed løber tør for adresser, og så vil vores regionale internetregistrant, RIPE, have lidt flere adresser tilbage," forklarer Mads Ravn.

Læs også: Derfor kan du ikke være ligeglad med IPv6
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Du skal opdatere nu: Linux-servere i Azure står pivåbne for alvorlige angreb via nyopdaget OMIGOD-sårbarhed
Du bør omgående patche fire alvorlige sårbarheder i Linux VM’ere i Microsofts Azure-cloud. Sårbarhederne findes i Open Management Infrastructure (OMI) og kaldes OMIGOD. Se her, hvad du skal gøre.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Høst hurtigt AI-fordele med skarp fokus på specifikke udfordringer – og uden behov for at kode
Markant reduceret svartid, styrket effektivitet og færre fejl. Det er blandt fordelene ved at lade AI sortere og prioritering beskeder fra en stor mængde brugere og kunder.