Artikel top billede

Er dit netværk klar til fremtidens IP-adresser?

Det nuværende IP-adressesystem på internettet, IPv4, lakker mod enden, og man bør allerede nu lægge en strategi for overgangen til IPv6. Start overvejelserne her.

Læs også: Derfor kan du ikke være ligeglad med IPv6

Situationen er endnu ret udramatisk.

Internettet er ikke ved at gå i sort, og vi vågner ikke lige pludselig op til en verden, hvor der ikke længere er ledige IP-adresser.

Men IPv4, som det nuværende adressesystem på internettet hedder, vil inden for en overskuelig årrække ikke længere have tilstrækkelig mange IP-adresser, og så begynder problemerne at melde sig.

Hvis man ikke er begyndt at opgradere til IPv6 vel at mærke. Sådan lyder analysen fra henholdsvis IT- og Telestyrelsen og Netdesign, der rådgiver kunder om netværk.

"Hvis ikke man har lagt en strategi for implementering af IPv6, bliver man sat af på et tidspunkt," lyder det fra Lars Lystrup Christensen, Network Systems Engineer i Netdesign.

"Det er en form for langsomt detonerende år 2000-bombe. Det er ikke sådan, at der kommer en dato, hvor det siger bom, og så er det slut. Men man vil opleve en langsomt dalende kvalitet," forklarer fuldmægtig i IT- og Telestyrelsen, Mads Ravn, om fremtidsudsigterne, hvis man ikke tager IP-udfordringen seriøst.

340 sekstillioner

Mens IPv4-adresser er baseret på 32 bit, hvilket begrænser antallet af IP-adresser til lidt over fire milliarder, kan man med IPv6's 128 bit nå op på 340 sekstillioner.

En sekstillion er et 1-tal efterfulgt af 36 nuller, og dermed vil adressesystemet være sikret i en rum tid fremover.

Udfordringen er imidlertid, at selvom man på den ene side kan være sikker på, at IPv4 før eller siden når loftet, så er der ikke umiddelbart nogen gulerod i forhold til at opgradere til IPv6 her og nu.

"Det, vi har lokaliseret som et problem, er, at der ingen efterspørgsel er efter IPv6 hos teleselskaberne, og derfor er der intet udbud. Så det er lidt en hønen eller ægget-problematik," fortæller Mads Ravn.

Derfor holdt IT- og Telestyrelsen sidste sommer en høringsrunde om IPv6. Det har resulteret i en strategi og en handlingsplan på området, og som en del af den er man nu ved at stable et partnerskab mellem offentlige og private aktører på benene.

"Mange har råbt "ulven kommer" flere gange," forklarer Mads, der dog peger på, at estimatet på nuværende tidspunkt (september 2010) er sådan cirka 259 dage.

"Det er der, hvor den overordnede myndighed løber tør for adresser, og så vil vores regionale internetregistrant, RIPE, have lidt flere adresser tilbage," forklarer Mads Ravn.

Læs også: Derfor kan du ikke være ligeglad med IPv6




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere