Nu kommer virtualisering til din mobiltelefon

Inden længe kan du for alvor begynde at anvende virtualisering på din mobiltelefon. Det betyder, at du vil kunne køre forskelligt software i isolerede miljøer.

Computerworld News Service: Nu er virtualiseringen på vej til din mobiltelefon.

Det kan betyde billigere smartphones til forbrugerne, en større mangfoldighed af apps og anvendelse af den samme mobiltelefon til både personlig og erhvervsbrug, siger chefer fra VMware og andre leverandører.

Ligesom på pc'er og servere vil virtualisering på mobiltelefonerne gøre det muligt at køre forskelligt software i isolerede miljøer, hvilket bør øge både sikkerheden og valgmulighederne, lyder det fra flere virtualiseringsbosser.

Forskellige styresystemer
Den samme håndholdte enhed vil kunne køre applikationer fra forskellige mobilstyresystemer, påpeger Srinivas Krishnamurti, der er chef for mobile løsninger hos VMware.

"Hver applikation kan under motorhjelmen kører i sin egen virtuelle maskine eller i et helt andet styresystem," siger Krishnamurti.

En sådan egenskab ville være en stor hjælp for medarbejdere i store virksomheder, hvor mange i dag bærer rundt på to mobiler, siger Krishnamurti.

Med virtualisering på applikations-processoren på en smartphone, kan medarbejderne blive i stand til at køre deres forretningsapplikationer og lagre forretningsdata på deres private iPhone eller Android-mobil, siger han.

VMware er allerede i dialog med it-chefer om at gøre dette muligt, oplyser han.

Men Krishnamurti advarer samtidig om, at selvom mobil virtualisering virker lovende, så er det endnu ikke klar til en lignende eksplosiv udbredelse, som det var tilfældet med VMwares teknologi til pc'er og servere.

"Vi har endnu ikke helt fundet en lige så overbevisende use case med et lige så tydeligt investeringsafkast," siger han.

Den mobile verden er anderledes end datacentre og pc'er, da brugerne ikke bare kan installere bare-metal hypervisorer på deres mobiltelefoner. I stedet er producenterne og mobilselskaberne nødt til at være med på idéen, forklarer Krishnamurti.

"Det tager lidt tid for alle spillerne i økosystemet at få styr på det og regne ud, hvordan de tjener penge på det, før det rigtigt går i luften," siger han.

Topchef for Open Kernel Labs, Steve Subar, peger dog på, at virtualisering allerede er i udbredt brug på det mobile område.

Open Kernel Labs har arbejdet på mobil virtualisering siden etableringen i 2006, men feltet har udviklet sig en del, siger Subar.

Det begyndte med virtualisering af mobiltelefonens baseband-processor, som håndterer kommunikationen, men har i de sidste to år udviklet sig til også at blive brugt i applikations-processoren. Virksomhedens virtualiserings-teknologi bruges i en række Qualcomm-platforme heriblandt chipsættet Snapdragon.

En fordel, som virtualisering på mobilområdet allerede har bragt med sig, er lavere priser for mobiltelefoner ved at gøre det muligt for producenterne at inkorporere flere forskellige typer software uden at skulle indbygge specifikt hardware, fortæller Subar.

Det er ved at åbne døren for en ny generation af "smartphones til massemarkedet" med browser, sociale netværk og spil, men som koster mindre end rigtige smartphones, siger han.

Virtualisering har ifølge Subar nedsat prisen for hardwaredelene med 250 kroner for den tidlige virtualiserede mobil Motorola Evoke, der blev introduceret for to år siden. Det gav en 1.000 kroner lavere pris til forbrugerne, fortæller han. Denne type af telefoner har ifølge Subar en stor rolle at spille i markedet for forudbetalte mobiler, hvor forbrugerne betaler den fulde pris for mobiltelefonerne.

Open Kernel Labs har planer om senere på måneden at introducere en platform ved navn SecureIT Mobile, som anvender virtualisering til at isolere udvalgte opkald, SMS'er og applikationer på en mobil. Virksomheden udgav torsdag et whitepaper om SecureIT og er i dialog med mobilproducenter om at integrere softwaren i fremtidige telefoner. Hensigten med SecureIT er at skabe nye sikkerhedsmuligheder for organisationer med følsomme oplysninger såsom statslige myndigheder med relativt billige, lettilgængelige apparater, siger topchef for Open Kernel Labs, Steve Subar, under paneldebatten.

Virksomheden samarbejder også med Citrix om muligheden for at køre en virtualiseret Windows-desktop på en mobiltelefon efter brugerens eget valg, hvilket ville kræve virtualisering på håndsættet for at sikre sessionen, siger Subar.

Nye chiparkitekturer fra ARM heriblandt den kraftige Cortex-A15, der blev afsløret i sidste måned, kan hjælpe til at skyde den mobile virtualisering i gang, mener Yoram Salinger, der er topchef for Red Bend Software, og som også deltog i paneldebatten. ARM har designet chippene i de fleste dyrere mobile enheder heriblandt Apples iPhone og Motorola Droid. Andre brancheobservatører mener også, at hurtigere chip vil fremme virtualisering på mobiler og tablet-pc'er, der således kan bruges til cloud-applikationer og endda spil i høj opløsning.

På trods af kompleksiteten ved samtidigt at køre adskillige styresystemer på en telefon bør den ydelsesmæssige belastning blive så lille, at den stort set ikke mærkes, vurderer Subar.

De synlige fordele for forbrugerne bliver vigtigst for virtualiseringens gennembrud, og at forbrugerne ikke behøver skænke det en tanke, siger VMwares Krishnamurti.

"Hvis kunderne kan se værdien i virtualisering, så vil de have større tålmodighed i forhold til tab af ydelse eller introduktionen af en lille smule ustabilitet," siger han. Men "det øjeblik forbrugeren finder ud af at: 'Hey, det her kører faktisk i en virtuel maskine', så har man på en måde tabt. Det er ikke noget, der skal kunne ses."

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
IBM fortsætter offensiv opkøbsstrategi: Køber en af de største og ældste multicloud-leverandører i USA
IBM opkøber cloud-virksomheden MSP Taos. Det er blot det seneste opkøb fra IBM i jagten på de store cloud-giganter og falder i tråd med IBM's offensive hybrid cloud-strategi.
Computerworld
Verdens tredjestørste smartphone-producent blacklistes af Trump-administrationen
Smartphoneproducenten Xiaomi er blandt de ni nytilkomne på Trump-administrationens sorte liste over kinesiske virksomheder, som amerikanerne ikke længere må investere i.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.