Nu kommer virtualisering til din mobiltelefon

Inden længe kan du for alvor begynde at anvende virtualisering på din mobiltelefon. Det betyder, at du vil kunne køre forskelligt software i isolerede miljøer.

Computerworld News Service: Nu er virtualiseringen på vej til din mobiltelefon.

Det kan betyde billigere smartphones til forbrugerne, en større mangfoldighed af apps og anvendelse af den samme mobiltelefon til både personlig og erhvervsbrug, siger chefer fra VMware og andre leverandører.

Ligesom på pc'er og servere vil virtualisering på mobiltelefonerne gøre det muligt at køre forskelligt software i isolerede miljøer, hvilket bør øge både sikkerheden og valgmulighederne, lyder det fra flere virtualiseringsbosser.

Forskellige styresystemer
Den samme håndholdte enhed vil kunne køre applikationer fra forskellige mobilstyresystemer, påpeger Srinivas Krishnamurti, der er chef for mobile løsninger hos VMware.

"Hver applikation kan under motorhjelmen kører i sin egen virtuelle maskine eller i et helt andet styresystem," siger Krishnamurti.

En sådan egenskab ville være en stor hjælp for medarbejdere i store virksomheder, hvor mange i dag bærer rundt på to mobiler, siger Krishnamurti.

Med virtualisering på applikations-processoren på en smartphone, kan medarbejderne blive i stand til at køre deres forretningsapplikationer og lagre forretningsdata på deres private iPhone eller Android-mobil, siger han.

VMware er allerede i dialog med it-chefer om at gøre dette muligt, oplyser han.

Men Krishnamurti advarer samtidig om, at selvom mobil virtualisering virker lovende, så er det endnu ikke klar til en lignende eksplosiv udbredelse, som det var tilfældet med VMwares teknologi til pc'er og servere.

"Vi har endnu ikke helt fundet en lige så overbevisende use case med et lige så tydeligt investeringsafkast," siger han.

Den mobile verden er anderledes end datacentre og pc'er, da brugerne ikke bare kan installere bare-metal hypervisorer på deres mobiltelefoner. I stedet er producenterne og mobilselskaberne nødt til at være med på idéen, forklarer Krishnamurti.

"Det tager lidt tid for alle spillerne i økosystemet at få styr på det og regne ud, hvordan de tjener penge på det, før det rigtigt går i luften," siger han.

Topchef for Open Kernel Labs, Steve Subar, peger dog på, at virtualisering allerede er i udbredt brug på det mobile område.

Open Kernel Labs har arbejdet på mobil virtualisering siden etableringen i 2006, men feltet har udviklet sig en del, siger Subar.

Det begyndte med virtualisering af mobiltelefonens baseband-processor, som håndterer kommunikationen, men har i de sidste to år udviklet sig til også at blive brugt i applikations-processoren. Virksomhedens virtualiserings-teknologi bruges i en række Qualcomm-platforme heriblandt chipsættet Snapdragon.

En fordel, som virtualisering på mobilområdet allerede har bragt med sig, er lavere priser for mobiltelefoner ved at gøre det muligt for producenterne at inkorporere flere forskellige typer software uden at skulle indbygge specifikt hardware, fortæller Subar.

Det er ved at åbne døren for en ny generation af "smartphones til massemarkedet" med browser, sociale netværk og spil, men som koster mindre end rigtige smartphones, siger han.

Virtualisering har ifølge Subar nedsat prisen for hardwaredelene med 250 kroner for den tidlige virtualiserede mobil Motorola Evoke, der blev introduceret for to år siden. Det gav en 1.000 kroner lavere pris til forbrugerne, fortæller han. Denne type af telefoner har ifølge Subar en stor rolle at spille i markedet for forudbetalte mobiler, hvor forbrugerne betaler den fulde pris for mobiltelefonerne.

Open Kernel Labs har planer om senere på måneden at introducere en platform ved navn SecureIT Mobile, som anvender virtualisering til at isolere udvalgte opkald, SMS'er og applikationer på en mobil. Virksomheden udgav torsdag et whitepaper om SecureIT og er i dialog med mobilproducenter om at integrere softwaren i fremtidige telefoner. Hensigten med SecureIT er at skabe nye sikkerhedsmuligheder for organisationer med følsomme oplysninger såsom statslige myndigheder med relativt billige, lettilgængelige apparater, siger topchef for Open Kernel Labs, Steve Subar, under paneldebatten.

Virksomheden samarbejder også med Citrix om muligheden for at køre en virtualiseret Windows-desktop på en mobiltelefon efter brugerens eget valg, hvilket ville kræve virtualisering på håndsættet for at sikre sessionen, siger Subar.

Nye chiparkitekturer fra ARM heriblandt den kraftige Cortex-A15, der blev afsløret i sidste måned, kan hjælpe til at skyde den mobile virtualisering i gang, mener Yoram Salinger, der er topchef for Red Bend Software, og som også deltog i paneldebatten. ARM har designet chippene i de fleste dyrere mobile enheder heriblandt Apples iPhone og Motorola Droid. Andre brancheobservatører mener også, at hurtigere chip vil fremme virtualisering på mobiler og tablet-pc'er, der således kan bruges til cloud-applikationer og endda spil i høj opløsning.

På trods af kompleksiteten ved samtidigt at køre adskillige styresystemer på en telefon bør den ydelsesmæssige belastning blive så lille, at den stort set ikke mærkes, vurderer Subar.

De synlige fordele for forbrugerne bliver vigtigst for virtualiseringens gennembrud, og at forbrugerne ikke behøver skænke det en tanke, siger VMwares Krishnamurti.

"Hvis kunderne kan se værdien i virtualisering, så vil de have større tålmodighed i forhold til tab af ydelse eller introduktionen af en lille smule ustabilitet," siger han. Men "det øjeblik forbrugeren finder ud af at: 'Hey, det her kører faktisk i en virtuel maskine', så har man på en måde tabt. Det er ikke noget, der skal kunne ses."

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Lars Engbork klar til at komme i gang som ny topchef for Visma E-conomic: "Vi har allerede lagt en plan for fremtiden"
Interview: Den nye direktør for Visma e-conomic havde for få måneder siden ikke regnet med, at han skulle overtage posten som CEO efter Mads Rebsdorf, der efter 10 år hos Visma er skiftet til en toppost hos norske Kahoot.
Computerworld
TDC ruller gratis fiber ud til 5.100 danske husstande - se adresserne her
TDC går i gang med at udruller fiber til tusindvis af danske husstande i Odens, Nordsjælland og Storkøbenhavn. Se hvor TDC’s gravemaskiner kommer forbi med tilbud om gratis fiber-opkobling.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.