Artikel top billede

Her er faldgruberne ved køb og salg af it-firmaer

Hvis du er interesseret i at sælge eller købe en it-virksomhed, kan der gøres meget for at undgå ubehagelige overraskelser.

Læs også:
Sådan får du den bedste pris for din it-virksomhed

Ledelsen er alfa og omega ved opkøb af it-virksomheder

Hvis du står over for et køb eller salg af en it-virksomhed, er det værd at være opmærksom på, hvilke forhold der kan stikke en kæp i hjulet.

Da virksomhedsmægleren Schrøder Partners bød potentielle sælgere ind til morgenmøde om værdien af deres it-virksomheder, var der også gode råd fra talerne om de største faldgruber ved salg og køb af virksomheder.

Torben Waage fra advokatfirmaet Kromann Reumert fortalte de fremmødte, hvad de skulle være opmærksomme på.

For det første er det yderst vigtigt at sikre sig, at sælger-virksomheden har de grundlæggende rettigheder til det de laver.

Rettigheder til software

Han nævnte et konkret eksempel med en software-virksomhed, som lavede noget software, der af en køber blev set som meget interessant i internationalt perspektiv.

"Køberen af virksomheden var der ikke på grund af indtjeningen, men på grund af produktet. Derfor var det yderst vigtigt, at virksomheden havde de grundlæggende rettigheder til produktet, når det nu skulle bruges i en anden og større sammenhæng," forklarer Torben Waage.

Selvom det måske i første omgang kan lyde som en ret simpel sag, så kan der være mange faktorer, der spiller ind.

I dette tilfælde havde grundlæggerne af virksomheden arbejdet sammen hos en anden virksomhed inden, hvor de allerede der havde arbejdet med nogle af de ideer, der lå til grund for produktet.

"Så det første spørgsmål var, hvorvidt der var noget, der tilhørte den gamle arbejdsgiver. Det blev man nødt til at finde ud af og få en erklæring på, så der ikke var nogen tvivl," siger Torben Waage.

Eksterne konsulenter kan være et problem

Et andet problem, som mange virksomheder kan løbe ind i ved et salg, er, hvis de har benyttet eksterne konsulenter i forbindelse med udviklingen af produktet.

"Hvis ikke det er reguleret i en konkret aftale, så tilfalder rettighederne konsulenten. Så ved brug af eksterne konsulenter skal man sikre sig, at det er en del af kontrakten, at det pågældende it-program tilfalder virksomheden," siger Torben Waage.

Det samme er gældende, hvis eksterne leverandører udvikler dele af softwaren.

Konflikter er et no go

Et andet sted, hvor sælger-virksomheden virkelig kan få problemer, er i forhold til konflikter med kunderne.

"Hvis en virksomhed ofte har retsager og andre konflikter med kunderne, så er det noget, der trækker meget ned. Det gør, at man som køber bliver urolig," forklarer Torben Waage.

Derfor gælder det for virksomheden om at håndtere de problemstillinger løbende.

"Hvis der ofte er konflikter, bliver køber også nervøs for, hvilken type ledelse, man har med at gøre," siger Torben Waage.

Ifølge ham handler det om, at virksomheden både sørge for at opfylde sine kontrakter over for kunden, men samtidig også lader kunden bære en del af ansvaret i de situationer, hvor det virker logisk.

Ledelsen er alfa og omega ved opkøb af it-virksomheder

Sådan får du den bedste pris for din it-virksomhed
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.