Nordjysk våbenkontrol

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 5. december 2002.


TENDENS & ANALYSE: Thomsen Bioscience har skabt en mobil biosensor, der kan afsløre biologiske våben. Selskabet har tegnet kontrakt med det svenske og danske forsvarsministerium.

Militærkontrakter byder den unge iværksætter fra Nordjylland, Lars Thomsen, ikke at bevæge munden for meget. Derfor er dette interview en måned for sent på den, og den meget høflige videnskabsmand beklager også indtil flere gange, at han ikke kan besvare de fleste spørgsmål.

ERG-1.005 hedder mundkurven, han underskrev for godt en måned siden. Det er en forsvarsforskningsaftale under European Researchgroup 1, og kontrakten er underskrevet af både Danmark og Sverige, der på flere måder støtter den endelige udvikling af en mobil håndholdt biosensor, der hurtigt og effektivt kan afsløre biologiske våben baseret på DNA og RNA.
Hvordan og med hvor mange penge hans firma Thomsen Bioscience er støttet, kan Lars Thomsen ikke afsløre. Apparatet er først helt færdigt om 20 måneder, siger Lars Thomsen, hvorfor det ikke er hans opfindelse, FN's våbenkontrollører har købt ind til arbejdet i Iraq i disse uger. Men det kan det snart blive, hvis det står til den 37-årige opfinder.
"Jeg ved godt, hvad der bliver brugt i Iraq, og jeg ved, at vi ligger godt til. Vi har et godt kendskab til, hvad de forskellige leverandører laver, og jeg kan godt sige, at når vi er færdige med vores apparat, har vi noget, der er bedre end det, der eksisterer i dag," siger han.

Lars Thomsen er uddannet biolog fra Københavns Universitet og fik sin ph.d. i Neurofysiologi i 1995. Siden blev han ansat i en post-doc-stilling ved McMaster Universitet. Den første kommercielle ansættelse fik han i Astras afdeling for Gastro-Intestinal Pharmacology i Sverige, hvor han bl.a. arbejdede med lab-on-chip-systemer sammen med Central Research Laboratoriums. Det førte ham til at udvikle sin egen biochip, hvilket førte til Thomson Bioscience.

Også til landbrug og mennesker
Novi Innovation støttede økonomisk ideen, og i år skød den nordjyske IT- og udviklingsvirksomhed RTX tre millioner kroner i foretagenet. De tre millioner kroner var nok til, at Thomsen Bioscience kunne bygge to laboratorier på RTX's adresse i Nordjylland.

Rapid Anthrax Sample Preparation Device kaldes apparatet i øjeblikket, og kun seks eller syv medarbejdere kender indholdet af det.

"Min oprindelige hensigt var lige præcis at skabe et apparat, der kan afsløre de biologiske krigsvåben, hvilket der er et stort marked for. Samtidig kan det bruges i landbruget til at afsløre sygdomme samt anvendes inden for en stribe andre områder," siger Lars Thomsen.
Eksempelvis kan en læge se, om en patient er smittet med HIV-virus, og kriminalpolitiet kan tjekke et gerningssted for DNA-spor.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?