Microsoft løfter sløret for ny SQL-server

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. august 2003.


Når Microsoft om lidt over et år frigiver Yukon - næste version af firmaets SQL Server - vil der ikke bare være tale om en kraftigt forbedret udgave af den fire år gamle SQL Server 2000. Yukon ændrer nemlig ikke blot grundlæggende på hvilke data, man kan gemme i databasen, men også hvilke udviklere, man kan sætte til at arbejde med den.

SQL-server
Nok er næste generation af Microsofts database-flagskib - der bærer kodenavnet Yukon - noget der ligner et år fra at blive frigivet, men produktet er allerede nu så færdigt, at Microsoft er begyndt at afsløre tekniske detaljer og nyheder i stort antal. Og flere af nyhederne er så vigtige og så grundlæggende, at de vil kræve, at man ser på sin database-server med helt nye øjne. Arbejder man i forvejen med .Net, XML og måske web-services, eller overvejer man at begynde at bruge en eller flere af teknologierne, kan de mange nyheder betyde, at man allerede nu skal begynde at overveje hvorvidt Yukon vil passe ind i ens organisation, og hvilke strategiske beslutninger man i så fald skal tage for at få optimalt udbytte ud af Microsofts database-flagskib, når det kommer.

.Net i Yukon
.Net-integrationen er en af de nyheder, Microsoft selv slår mest på, og det er ikke uden grund.
I dag bruges .Net til udvikling af for eksempel hjemmesider, Windows-programmer eller for eksempel web services. Og i modsætning til hovedkonkurrenten - Java - kan man som .Net-udvikler vælge mellem et antal forskellige programmeringssprog - for eksempel C#, C++.Net og Visual Basic.Net. Ved at integrere .Net-frameworket direkte i Yukon gør Microsoft det muligt at bruge de samme værktøjer og programmeringssprog til at lave database-udvikling direkte i databasen. Euan Garden, produktchef i SQL Server-teamet, fortæller:- Med .Net-integrationen gør vi det muligt at bruge eksisterende udviklingsfærdigheder i organisationen. Samtidigt kan udviklere bruge de værktøjer, de kender i forvejen. De samme udviklere, der i dag laver .Net-applikationer, kan med andre ord snart bruge deres færdigheder til at lave database-kode, som for eksempel de såkaldte stored procedures, der køres direkte i databasen. Har man allerede investeret i .Net-viden, kan denne investering altså genbruges til at lave hurtig og dermed ressource-besparende database-kode. I dag kræver samme kode udviklere med specialviden om Transact-SQL (T-SQL).

T-SQL stadig vigtig
Microsoft understreger dog, at de, der allerede har investeret i T-SQL-løsninger, langt fra vil blive skuffede med Yukon. Euan Garden siger: - T-SQL er ikke på vej ud. Faktisk har vi lavet flere T-SQL-forbedringer i Yukon, end vi gjorde i SQL Server 2000. T-SQL er optimeret til Èt specifikt sæt af tekniske løsninger, .Net er optimeret til et andet. .Net-understøttelsen skal med andre ord ses som et supplement til T-SQL. I visse situationer er .Net bedst, i andre er T-SQL:- Man kan selv vælge, om man vil bruge .Net eller T-SQL. Førstnævnte er bedst til cpu-intensive funktioner, blandt andet fordi .Net-frameworket bruger kompileret kode. T-SQL er derimod bedst til dataintensive funktioner. Men ved at integrere .Net i Yukon har vi givet udviklere et valg. Vælger man at bruge .Net, kan udviklingen ske dels direkte i næste version af Microsofts altomfattende udviklingsværktøj - Visual Studio.Net - dels i værktøjer, der følger med Yukon. Hvilke programmeringssprog, der vil være understøttet, er dog endnu ikke helt på plads. Blandt andet er der usikkerhed om J#, der er Microsofts Javafortolkning til .Net, fortæller Euan Garden:
- Vi vil helt sikkert understøtte Visual Basic.Net, C# og managed C++. Vi snakker i øjeblikket med J#-holdet og med nogle eksterne partnere om andre sprog.
.Net er dog ikke bare et supplement til T-SQL, men giver også en række helt nye muligheder. Blandt dem er muligheden for at lave sine egne datatyper i Yukon-databasen. Det kunne for eksempel være datatyper til GIS-verdenen, såsom længde- og breddegrads-data. På den måde sparer man applikations-kode, der skal konvertere data, inden de gemmes i databasen:- Med .Net er det muligt at lave egne datatyper. Vi har blandt andet tilføjet Date og Time-typer og begge er skrevet i C#. Og for GIS-udviklere er det nu muligt at lave længde- og breddegrads-typer og lave beregninger direkte i databasen. Vi har også tænkt på sikkerheden - kun systemadminstratorer kan tilføje typer.

Nu med XML
En anden af de store nyheder, er den kraftigt udvidede XML-understøttelse. Tidligere har det været muligt at trække XML-data ud af SQL Server, men nu er XML og en række tilhørende standarder blevet en integreret del af Yukon. Og det er fuldt bevist, at Microsoft har valgt at udvide SQL Server med XML-understøttelse i stedet for at lave en dedikeret XML-database, fortæller Euan Garden:- I stedet for at begynde forfra har vi valgt at udnytte den ekspertise, vi har i firmaet, derfor tilføjer vi XML som datatype i stedet for at lave en XML-database.
Ved at gøre XML til en datatype i databasen har Microsoft gjort XML til en integreret del af deres relationelle database, på trods af at XML ikke er relationel datatype. Hvor effektiv Yukon bliver i forhold til en ren XML-database, som for eksempel Software AG's Tamino, må tiden så vise.
Under alle omstændigheder er Microsoft gået et skridt videre med XML-understøttelsen og har medtaget understøttelse af flere XML-relaterede standarder - blandt andet XML Schema Definition (XSD), der bruges til at validere XML-data, fortæller Euan Garden:- Når man bruger XML som datatype, kan man kan vælge at tilføje XSD, så kun valid data kan komme ind i databasen.

Nye værktøjer
Også når der skal søges i XML- og relationelle data, kan man bruge de tilhørende XML-standarder, og endelig kan XML-data tilgås direkte som web service:- Man kan nu bruge SQL til at søge i XML-data og XQuery til at søge i relationelle data. Data i Yukon kan også tilgås direkte som web-service, uden at der er behov for en webserver som IIS. Alt i alt betyder det, at man ikke bare kan gemme XML-data i Yukon og søge i det med de traditionelle værktøjer eller de nye XML-standarder, der er beregnet til samme - man kan også bruge Yukon som web-service, og dermed få adgang til data over for eksempel internettet, uden at der er direkte hul til databasen.
Blandt de mere forudsigelige, men stadigt kærkomne, ændringer i Yukon er en række nye og forbedrede værktøjer til både udvikling og administration af databasen, fortæller Euan Garden:- Værktøjerne har gennemgået de mest radikale ændringer siden version 7 eller måske endda version 6. Eksisterende værktøjer er blevet bedre og nye er blevet tilføjet. Blandt de nye værktøjer fremhæver han specielt SQL Server Workbench og kommandoprompten:
- SQL Server Workbench samler en stor del af opgaverne i Yukon og kan bruges til både udvikling og administration. Og alle steder er gennemsigtighed vigtig - wizards laver scripts, som man kan læse og lære af. Samtidigt kan man se, hvad den egentlig laver. Kommandolinie-prompten kan bruges til alt fra administration til kompilering af .Net-kode.
I det hele taget har .Net spillet en stor rolle i udviklingen af Yukon. C# og .Net er brugt i stor udstrækning i projektet, og man har blandt andet også været på besøg hos Visual Studio.Net-teamet for at låne teknologi til at gøre værktøjerne bedre:- Vi har lavet en stor investering i .Net - de fleste værktøjer er skrevet i C#. Samtidigt bruger vi en del teknologi fra Visual Studio.Net. Det gælder blandt andet måden, vinduerne i applikationen virker på, og den dynamiske hjælpefunktion, som hele tiden viser hjælp for den funktion, man bruger i øjeblikket. Vi har også lavet en dynamisk hjælpefunktion til T-SQL.

Mindre nedetid og bedre sikkerhed
Men Microsoft har også strammet op på både administrationsdelen og sikkerheden i database-flagskibet. Det overordnede tema i ændringerne har været tilgængelighed: Databasen, og dermed de applikationer, der bruger databasen, skal være tilgængelige for brugerne i så høj grad som muligt. Det betyder fokus på flere forskellige ting, fortæller Euan Garden:- Vi har prøvet at kikke overordnet på den generelle tilgængelighed. Det betyder, at vi blandt andet har forsøgt at forøge tiden, der går mellem fejl. Vi har også sørget for, at det tager kortere tid, før databasen er oppe igen, vi har lavet teknikker, der kan maskere fejl og endelig forsøger vi at få databasen til at hele sig selv, mens den kører.Det kommer blandt andet til udtryk i forbindelse med backup-funktionen, der er blevet forbedret, så man for eksempel nu kan lave partielle backups. Samtidigt sørger Fast Recovery-funktionen for, at databasen er tilgængelig langt tidligere i forbindelse med eksempelvis en Restore, end det er tilfældet med den nuværende SQL Server 2000-version. Der er også fokuseret på at gøre det lettere at administrere Yukon, hvilket blandt andet giver sig udtryk i de føromtalte nye værktøjer. Ny er også den såkaldte administrator-connection, der sørger for, at database-administratoren altid har adgang til databasen og dermed til at løse problemer. I praksis sker det ved, at der altid er reserveret en smule ressourcer til forbindelsen. Microsoft har også lagt et ikke ubetydeligt antal mandetimer i at gøre Yukon mere sikker, fortæller Euan Garden: - I tre måneder gennemgik hele SQL Server-teamet på 1000 mand koden og fik omfattende sikkerhedsuddannelse. Mere end fem millioner liniers kode blev gået igennem, og der blev lavet infrastruktur, der automatisk kan kontrollere for sikkerhedsfejl.

beta er på vej
Euan Garden fortæller også hvordan Microsoft har tænkt sig at håndtere Yukon beta-programmet. Den første beta, der kun går ud til cirka 2000 udvalgte kunder, er klar til at blive frigivet. Den første offentlige beta kan vi forvente i starten af 2004, og det endelig produkt kommer så i anden halvår 2004. Og på spørgsmålet om, hvorfor Microsoft ikke sætter en mere præcis dato for frigivelsen svarer Euan Garden: - Et halvt år er lang tid, men vi sender ikke Yukon på markedet, før vores kunder siger, at den er færdig.

Boks: Første
Nyhederne i Yukon
Yukon indeholder en mængde ændringer og nyheder, nogle - som .NET-integrationen og XML-understøttelsen - giver helt ny muligheder, andre er mere fokuseret på den daglige drift og på på at sænke de samlede omkostninger.
Med .Net-integrationen i Yukon er antallet af programmører, der kan lave decideret database-kode steget dramatisk. Der er tale om en ny programmeringsmodel, der sænker barrieren for database-programmering: Hidtil har programmørerne skullet kunne T-SQL, men nu kan også .Net-programmører lave tilsvarende funktionalitet.
Men .Net-integrationen gør det ikke bare muligt at udnytte eksisterende programmør-ressourcer, den giver også en række nye muligheder, der ikke har eksisteret tidligere for at lave egne datatyper til for eksempel GIS-data eller andre data-former, der ikke kan gemmes direkte i de traditionelle datatyper. Derved sparer man både programmør- og system-ressourcer, fordi man ikke behøver konvertere data, før de lægges i databasen.Arbejder man med XML-data og/eller web services, vil Yukon også byde på lang række muligheder, som vi ikke har set tidligere - muligheder som igen kan resultere i betydelige besparelser.Samtidigt har Microsoft arbejdet hårdt med administration, sikkerhed og ydelse - og tilsammen skulle de tre give en betydeligt lavere TCO (Total Cost of Ownership) end de tidligere SQL Server-versioner.Om det vil kunne betale sig at opgradere fra tidligere versionerne kommer i høj grad an på, hvilke krav ens virksomhed stiller. Har man allerede .Net-viden og måske endda behov for at gemme XML-data, vil Yukon hurtigt kunne tjene sig selv ind i sparede udviklingstimer. Har man ingen af delene er beslutningen en del sværere - har man kun en enkelt database-server, der kører fint, er det svært at se, hvorfor man skal skifte. Har man et større antal, kunne det være værd at overveje, om den højere ydelse og lavere administrationsbyrde ikke ville betyde, at man kunne konsolidere nogle servere og dermed spare penge i det lange løb.Indtil videre skal man også holde sig for øje, at vi her har med et produkt at gøre, der først bliver frigivet om et års tid, og selvom Microsoft er begyndt at tale om alle nyhederne, kan der sagtens nå at ske større ændringerne inden efteråret 2004.

Boks:
.Net version 2
Samtidig med Yukon forventer Microsoft at frigive dels version 2.0 af .Net, dels en ny version af .Net-udviklingsmiljøet Visual Studio.Net.Den nye version kommer til at indeholde en del ændringer, der er direkte relaterede til Yukon, men også et stort antal ændringer, der intet har med Yukon at gøre.
Af Yukon-relaterede ændringer kan nævnes en ny version af ADO.Net - dataadgang-teknologien i .Net - der blandt andet via en ny SQLDataTable-klasse vil gøre det lettere at få adgang til SQL-databasen. Samtidig introducerer Microsoft en ny dataprovider, der skal gøre det muligt at flytte eksisterende database-kode fra applikationer og komponenter direkte ind i Yukon. Samtidig får blandt andet ASP.Net-udviklere en kærkommen udvidelse. Det bliver nemlig nu muligt at abonnere på SQL-events fra ADO.Net. Det betyder, at for eksempel en ASP.Net-applikation - en hjemmeside - kan nøjes med at hente data fra databasen, når data rent faktisk er ændret, i stedet for som i dag, hvor man typisk henter med jævne mellemrum.

Billedtekst:
Euan Garden er produktchef i SQL Server-teamet og blandt de første til at fortælle detaljeret om de mange nyheder i Yukon.

Billedtekst:
Fra Yukons kommandoprompt kan man udføre adminstrative opgaver samt udvikle og kompilere .Net-kode.

Billedtekst:
SQL Server Workbench integrerer administration og udviklingsopgaver.

Billedtekst:
Med Tuning advisor kan man i Yukon få gode råd til optimeringsmuligheder i sin database.

Billedtekst:
Her bruges Microsoft SQL Server Workbench til direkte at uddrage XML-data fra Yukon.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere