Zeuthen optimistisk trods store tab

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 1. april 2004.


På trods af at BankInvest sidste år nedskrev sine biotekinvesteringer med 360 millioner kroner, er direktør Jesper Zeuthen optimistisk. Børsmarkederne er ved at åbne sig igen, og ventureselskabet har flere kandidater på vej.

Danmarks største biotekinvestor BankInvest fik i 2003 endnu et trecifret underskud på sine investeringer i de tre biotekfonde, selskabet bestyrer.
Underskuddet er ikke realiseret og skyldes, at flere af de i alt 38 porteføljeselskaber blev nedskrevet med op til 25 procent som foreskrevet i retningslinierne fra den europæiske sammenslutning af ventureselskaber (EVCA) - retningslinier, som BankInvest ifølge Jesper Zeuthen følger slavisk i værdifastsættelsen af selskaberne.
"Hvis et selskab ikke opnår sine milepæle til tiden - hvilket kan skyldes, at et klinisk forsøg eksempelvis bliver forsinket - skal vi reducere værdien af hele selskabet med minimum 25 procent, og vi har ikke mulighed for at opskrive værdien igen efterfølgende, da en ny værdifastsættelse først er mulig, når nye investorer kommer på banen," siger han.
Og nye investorer, salg eller børsnoteringer har i langt de fleste tilfælde ifølge Jesper Zeuthen ikke været realistisk i Danmark, siden Genmab i 2000 med succes blev noteret på Københavns Fondsbørs. Det gælder ikke blot for København, men på alverdens biotekmarkeder.
Manglende exit-muligheder på børserne har samtidig gjort det svært for ventureselskaberne at sælge biotekselskaberne til medicinalvirksomhederne - en mulighed, der ellers var forventet. Men Jesper Zeuthen forklarer, at medicinalvirksomhederne i løbet af de seneste fire år har tilbudt alt for få penge for biotekselskaberne.
Største krise
I stedet for at sælge har ventureselskaberne siden årtusindskiftet hjulpet til med at skære fedtet fra i deres porteføljeselskaber. Man har fokuseret indsatsen på de mest lovende projekter og har løbende fulgt op på sine investeringer.
"Vi har gennemlevet den største krise i biotekbranchen nogensinde. En krise, der nu har varet i mere end tre år. Men nu vejrer vi morgenluft. Og medmindre ulykker såsom bomber i Spanien og andre steder i verden kommer og ødelægger det for os, går det fremad fra nu af," siger han.
Han refererer til, at der i USA siden efteråret 2003 er børsnoteret otte biotekselskaber, og at der på den baggrund ser ud til at åbne sig exitmuligheder også for BankInvests selskaber.
"Vi var dog nervøse, fordi aktiekurserne i begyndelsen faldt ned under udbudskursen i de amerikanske selskaber, der blev børsnoteret. Men i dag er de steget pænt over den oprindelige kurs, og det ser nu helt fint ud," siger han.
Zeuthen mener dog, at det er de færreste af BankInvests amerikanske selskaber, der endnu er modne til børsnotering.
Taler ikke sammen
I et tilbageblik er han glad for, at han ikke solgte ud af selskaberne ‘for en slik'. Til gengæld mener han, at han selv og hans venture-kollegaer kunne have gjort mere for at mindske krisen i mange af biotekselskaberne.
"Vi har alle sammen været i samme båd. Og hvis vi læner os lidt tilbage, kan vi se, at det har været fantastisk uhensigtsmæssigt, at vi ikke har haft flere samtaler ventureselskaberne imellem. Vi skulle have været bedre til at finde selskaber, der kunne supplere hinanden i de forskellige porteføljer, og vi kunne have lavet aftaler a la, ‘hvis du investerer i mit selskaber, investerer jeg i dit'. Derfor er den forventede konsolideringsbølge heller aldrig blevet til noget. Den skulle have været drevet af investorerne," siger Jesper Zeuthen.
På spørgsmålet om, hvorfor det ikke er sket, svarer Zeuthen, at ventureselskaberne blev taget på sengen, idet de troede, at de kunne sælge til lægemiddelindustrien, da børsvinduet blev væk.
"Interessen har da også været der, men prisen har været helt forkert," siger han.
Åbningen af børsvinduet giver muligheder for en række af BankInvests britiske selskaber samt et eller to danske (læs mere i "TopoTarget er næste børskandidat").
Men en række forhold skal ifølge Zeuthen falde på plads, før Københavns Fondsbørs bliver rigtig interessant for et biotekselskab.
"Vi skal have et par succeshistorier fra især Neurosearch og Genmab, før tilliden til biotek er tilstrækkeligt genskabt. Pharmexa er i en svær situation i øjeblikket, og alle holder vejret og venter på, hvad der sker for det selskab," siger han om Pharmexa, der netop nu overvejer at foretage en kapitalrejsning på Københavns Fondsbørs.
BankInvest har tre venturefonde til bioteknologi, og der arbejdes på at skaffe investorer til en fjerde fond. Ifølge Jesper Zeuthen er planerne, at den skal falde på plads inden for et år. Den nye fond vil som udgangspunkt investere i mere modne selskaber, der har produktkandidater, som er meget tættere på markedet.

Billedtekst: "Vi har gennemlevet den største krise i biotekbranchen nogensinde. En krise, der nu har varet i mere end tre år. Men nu vejrer vi morgenluft," siger Jesper Zeuthen, BankInvest. Maxmiling Foto




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere