Microsoft: Nonsens og skjulte dagsordener

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. juni 2007.


Sun Microsystems leverer nonsens­argumenter uden teknisk belæg, når virksomheden kritiserer Microsofts åbne dokumentformat, mener Microsoft-evangelisten Stephen McGibbon.

"Ideen om, at OpenXML skulle være særlig gunstig for Windows, at der er datastrukturer i OpenXML, som kræver Windows, er totalt nonsens."
Ordene falder prompte, da Microsofts europæiske chefteknolog Stephen McGibbon er på besøg på Computerworlds redaktion inden dagens møder med repræsentanter fra Videnskabsministeriet og en række danske kunder.
Han peger på, at to åbne dokumentformater er en pragmatisk løsning, som falder mere eller mindre i tråd med den snak, han har haft med den danske offentlige sektor.
To formater er ifølge Microsoft-manden et fint signal at sende til Microsoft, hvis brugerne er bekymret over ikke at have valgfrihed. Og så er det omkostningseffektivt med to standarder, påpeger han:
"Det vigtigste skift i den aktuelle debat er, at Sun og Simon Phipps nu siger, at det ikke er nok blot at have åbne standarder. Nu kan man kun stole på åbne standarder, som er implementeret i open source. Det er en stor policy-forskel og det er måske i virkeligheden det, som hele striden drejer sig om. Det er den reelle dagsorden for nogle folk uden for Danmark, som bidrager til den aktuelle debat. Jeg bliver frustreret over den slags."

Hvorfor implementerer Microsoft ikke ODF selv?
"Hvis Microsoft implementerede ODF, så ville alle problemer med en sådan oversætter blive tolket som, at Microsoft forsøgte på at dræbe ODF".

Men det argument afholdt jo ikke Microsoft fra at lave konvertere til eksempelvis tekstbehandlingsprogrammet WordPerfect tidligere?
"Vi tænkte på, hvordan vi kunne gøre folk trygge og gøre det transparent. Derfor valgte vi at lægge det arbejde ud som et open source-projekt".

Men hvorfor laver I ikke jeres egen ODF-konverter?
"Vi synes ikke ODF-specifikationen er komplet. Der er tale om en anden designmodel end OpenXML".

Så du siger, at ODF er ringere, ikke så komplet og avanceret som OpenXML?
"Standarden kommer fra et andet sted"

Men hvorfor afholder det jer fra at levere en ODF-oversætter sammen med jeres officepakker?
"Den måde, vi har valgt at producere en konverter. (Ved at lægge arbejdet ud i et open source-projekt, red.), giver vores kunder, hvad de vil have. Lad mig vende spørgsmålet på hovedet. Kan du forestille dig, at Microsoft lavede en teknologi og så sagde til resten af verden: Nu må I lave en
viewer, så man kan se vores ting. Det beder vores kunder os ikke om. De står ikke på en række og siger: Microsoft giv os en ODF-oversætter. Vores kunder i den offentlige sektor siger, at den nuværende løsning er en acceptabel løsning".

Så jeres kunder mener ikke, at det er nødvendigt, at i selv laver oversætteren - derfor gør i det ikke?
"Vores kunder forstår vores bevæggrunde til at implementere dette som et open source-projekt. Men at jeg går ind for OpenXXML betyder ikke, at jeg er imod ODF, det er jeg ikke. Microsoft har ikke noget problem med flere standarder."

Forestil dig, at jeg som en bruger af Microsoft Office modtager pressemeddelelser fra Novell i ODF-format. Ville det så ikke være skønt, hvis jeg blot kunne dobbeltklikke og få Word til at åbne dokumentet - importeret og formateret af Word?
"Men det kan du ved at installere en oversætter".

Men jeg taler ikke om at installere. Jeg taler om have den mulighed ud af boksen med produktet. Hvorfor er det så svært?
"Vi bliver ikke bedt om at gøre det af vores kunder. Du kan læse ODF-filer ved hente den open source-oversætter, som er under udvikling på sourceforge-websitet".

Hvorfor ikke have en global fælles standard for dokumenter?
"Det er naivt at forestille sig. Man kan ikke diktere folk at en størrelse passer alle. Min hovedpointe er, at transparens er vigtigt for os, og vi passer på, hvad vi gør. Der er folk, som vil karakterisere os som anti-ODF. Men Microsofts fokus er ikke på marketing og spin, men på hvordan udviklere skal bruge vores værktøjer".

Men det lyder stadig som om I ikke vil have hænderne beskidte og selv lave en ODF-oversætter?
"Kunderne beder os ikke om det".

Så kommer man nogensinde til at se en officepakke fra Microsoft, som direkte kan indlæse en ODF-fil?
"Man skal aldrig sige aldrig".

OriginalModTime: 07-06-2007 14:45:58




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere