Artikel top billede

(Foto: Mads Elkær)

Stein Bagger snød KPMG til at ændre regnskab

Stein Bagger tryllede al omtale af nogle af IT Factorys leasing-aftaler ud af et regnskabsudkast, som revisionsselskabet KPMG sendte til IT Factory.

Læs også:
IT Factory-kurator kræver 987 millioner af KPMG.

KPMG afviser blankt IT Factory-krav på 987 millioner.

Stein Bagger tryllede al omtale af IT Factorys omfattende leasing-aftaler ud af selskabets regnskaber.
 
Det skete, selvom der i et udkast til halvårsregnskab sendt fra KPMG faktisk indgik leasing-forpligtelser direkte i regnskabet. 
 
Således sendte KPMG 24. oktober 2007 et udkast til halvårsregnskab til IT Factory og Stein Bagger for at få hans bemærkninger, eventuelle godkendelse og underskrift.
 
Mailen blev sendt fra KPMG's Jette Ravnholt Moore til IT Factorys finansdirektør, Jeanette Lorenzen, med kopi til Stein Bagger, KPMG-revisor Erik Dybdahl med flere.

Det fremgår af kurators stævning mod KPMG, som du kan læse mere om her
 
Af regnskabs-udkastet fremgår det:
 
"...Selskabets samlede forpligtelse vedrørende operationel leasing - og lejeaftaler oplyses under eventualposter mv.....Leasingforpligtelser (operationel leasing) forfalder inden for 5 år med i alt 48.026 tkr."
 
Godkender ikke - sender tillægskontrakter
Stein Bagger godkender imidlertid ikke regnskabet. I stedet gensender selskabet en mindre bunke af tillægskontrakter til leasingaftalerne til KPMG.
 
IT Factory anmoder om, at leasing-noten ikke medtages.
 
Tillægskontrakterne viser nemlig, at der er tale om leasingaftaler med tre måneders opsigelse, som derfor ikke skal medtages i regnskabet.
 
Tillægskontrakterne tages tilsyneladende for gode varer af KPMG, da det endelig regnskab ikke indeholder noget om leasing.
 
Det endelig regnskab - uden leasing-oplysninger - underskrives af Stein Bagger og får en blank påtegning af KPMG.
 
KPMG: En fejl
Kurator konstaterer i øvrigt i stævningen, at han slet ikke kan genskabe det beregnede leasing-beløb i KPMGs regnskabsudkast.
 
Siden har KPMG ved et møde med kurator den 19. februar 2009, altså efter IT Factorys konkurs, oplyst, at udkastet til halvårsrapporten blev fremsendt ved en "fejl".
 
Ligesom KPMG på mødet oplyste, at leasingforpligtelsen i udkastet til halvårsrapporten "ikke er opgjort korrekt".

KPMG drøftede forholdet med ledelsen

I dag oplyser administrerende direktør Jesper Koefoed til Computerworld, at KPMG drøftede forholdet med IT Factorys ledelse.

"I forbindelse med aflæggelsen af halvårsregnskab pr. 30. juni 2007 var der en drøftelse med selskabets ledelse om noteoplysning," siger han.

"Selskabets ledelse mente ikke, at der skulle ske noteoplysning, idet IT Factory (på baggrund af forfalskede dokumenter) kunne komme ud af kontrakterne med tre måneders varsel uden yderligere betalinger, da værdien af licenserne var større end restgælden på leasingkontrakterne, og da der var tale om gensidigt bebyrdende aftaler," fortæller Jesper Koefoed.

Læs også:
IT Factory-kurator kræver 987 millioner af KPMG.

KPMG afviser blankt IT Factory-krav på 987 millioner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere