Ny svensk data-logning sætter dansk lov i relief

Sverige vil nu indføre kontroversiel datalogning i stil med den danske logningsbekendtgørelse. Men Sverige lagrer mindre data i kortere tid.

Sverige besluttede torsdag efter mere end et års stilstand at gå videre med indførelsen af en svensk pendant til den omdiskuterede logningsbekendtgørelse, der siden 15. september 2007 har tvunget danske teleselskaber til at lagre data om kundernes samtaler, e-mails og internetbrug. 

Sverige har i modsætning til Danmark i årevis tøvet med at indføre det såkaldte logningsdirektiv og har netop på denne baggrund fået flere påtaler fra EU for nøl i sagen, således at landet til sidst lænende sig op af en EU-bøde på næsten 20 millioner kroner

Vil logge mindre og kortere
Men den svenske regering præsenterede torsdag et lovforslag, som indebærer, at teleselskaberne skal logge teletrafik i seks måneder fra juni 2011. 
 
Ifølge Computerworlds svenske søsterblad fortalte den svenske justitsminister, Beatrice Ask, torsdag, at Sverige har valgt den korteste lagringstid, som logningsdirektivet muliggør.
 
Samtidig pegede hun på, at andre EU-lande har indført væsentligt længere lagringstider. Blandt andre Irland og Italien, hvor data lagres i i 24 måneder, som er det længst tilladte tidsrum.
 
Dermed er lagringstiden af borgernes samtaledata i det svenske lovforslag altså halvt så langt som i Danmark, hvor tele- og internetoperatører skal gemme loginngsdata i 12 måneder, for derefter straks at slette det, sådan som tidligere justitsminister Lene Espersen i sin tid slog fast.

Senere viste det sig imidlertid, at teleselskaberne alligevel havde udleveret teleoplysninger, som for længst burde være slettet.

Data, som stort set er identisk med logningsdata, bliver nemlig gemt i fem år på grund af den såkaldte bogføringslov, hvilket Justitsministeriet også selv nåede frem til i en rapport.

Gemmer ikke internetsurf
Men den svenske logning kommer også på et andet punkt til at adskille sig fra den danske logningsbekendtgørelse.
 
Danmark gik nemlig med logningsbekendtgørelsen et skridt videre end direktivet oprindeligt lagde op til, ved også at omfatte logning af hver 500. pakke hver gang danskerne surfer på nettet. 
 
Denne logning kommer ikke til at foregå i Sverige, fremgår det af lovmaterialet.
 
Ifølge Computerworlds svenske søsterblad bliver det ligesom i Danmark telebranchen, som skal betale udgifterne til logningen af selskabernes kunder.
 
Den svenske regering strides med telebranchen om, hvad prisen kommer til at løbe op i. Ifølge regeringen bliver det omkring 160 millioner kroner årligt, mens brancheorganisationen IT & Telekomföretagen ikke overraskende sætter prisen noget højere, nemlig til omkring 600 millioner kroner om året.
 
Herhjemme meldte branchen i sin tid ud, at driften ville koste omkring 50 millioner årligt, mens etableringen løb op i 200 millioner kroner.

Undersøger effekt af logning
Både EU og det danske Justitsministerium er i øjeblikket i færd med at genmemgå, om logningsbekendtgørelsen skal ændres.

Netop den danske regel om en revison af logningsbekendtgørelsen var i foråret ganske tæt på helt at blive fjernet med et pennestrøg. 

I den forbindelse spurgte Justitministeriet blandt andet Politiets Efterretningstjeneste til erfaringerne med logningsbekendtgørelsen. 

Her slog politiet på tromme for, at det kan blive nødvendigt at udvide loven.

En i første omgang lækket og senere offentliggjort EU-rapport, afslørede tilbage i maj, at politiet kun sjældent har brug for ældre trafikdata. Kun 13 procent af de data, politiet efterspørger, er således ældre end seks måneder.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Robot Process Automation (RPA) - sådan høster du gevinsterne

Fremtidens digitale vindere fokuserer på at nedbringe driftsomkostningerne radikalt gennem digitaliserede ’touchless operations’, hvor kun undtagelser behandles manuelt, og hvor automatisering og kunstig intelligens spiller sømløst sammen. Kom og hør mere om RPA og softwarerobotter - hvordan ser teknologien ud og hvordan kommer du i gang?

26. marts 2019 | Læs mere


Mød NNIT og kom med på en rejse fra Excel-drevet budgetproces til ægte corporate performance management

På dette event får du netop en introduktion til digitalisering af CPM (Corporate Performance Management) og BI (Business Intelligence), uden at du skal vinke farvel til Excel. Du vil få introduktion til software, der omfavner Excel og optimerer dine nuværende planning-, forecasting-, og konsolideringsprocesser.

27. marts 2019 | Læs mere


Optimer din forretning med Microsofts splinternye Dynamics 365 Business Central

Microsofts nye generation af intelligente forretningsapplikationer indeholder med blandt andet Microsoft Dynamics 365 Business Central enorme muligheder for at høste værdi af virksomhedens komplekse it-miljø ved øget indsigt, optimering af processer og drift og automatisering. Kom og hør hvordan du høster størst værdi med Microsoft nye, sammenhængende administrations-system ved at optimerer virksomheden mange steder.

28. marts 2019 | Læs mere

Flere dybdegående Computerworld artikler

Morgen-briefing: Apples Tim Cook bønfalder kineserne: Hold jeres økonomi åben / Toke Kruse sælger selskab bag amerikansk udgave af Billy / Landsholdsspilleren Nicolai Jørgensen investerer i gamer-firma / Fængslet Huawei-chef var vild med Apple-produkter

Tim Cook bønfalder kineserne: Hold jeres økonomi åben. Toke Kruse sælger selskab bag amerikansk udgave af Billy. Landsholdsspilleren Nicolai Jørgensen investerer i gamer-firma. Tidligere Superliga-profil har succes med at sælge trådløse hovedtelefoner. Fængslet Huawei-chef var vild med Apple-produkter og så har HP udnævnt Edgemo til årets danske partner.

Ugen i tech: Stort læk - så kraftige bliver Intels grafikkort i efteråret / Ny dansk operatør er klar med eSIM / Apple på vej med smart trådløs funktion
2 Spiltest: The Division 2 lever op til de høje forventninger
Er dit nye job inden for it-support? Find dit nye job her blandt 10 udvalgte annoncer fra it-jobbank
Svindel med din telefon: Her er de kriminelles nyeste metoder, som du skal holde øje med
Morgen-briefing: Mellem 200 og 600 millioner Facebook-passwords opbevaret uden kryptering / Vestager ikke kandidat til en kommende EU-toppost / Porsches el-bil på hemmeligt besøg i Købenavn fanget på foto
1 Vestager bekræfter: Er i spil til EU-topposter
2 Morgen-briefing: Englænderne skal finde porno-passet frem / Regeringen, KL og Danske Regioner etablerer digitaliseringspagt / Er din printer gammel og dyr? / Volvos nye nøgle sænker teenageknægtens fart


Premium
Partnerskaber med verdens it-giganter er 'helt afgørende' for Ateas fremtid - men Apple mangler efter fyring af selskabet: "Apple har set mere firkantet på selskabets regler"
Interview: Atea har formået at fastholde selskabets partnerskaber med ni af verdens største it-virksomheder trods selskabets bestikkelsesdom, men blev fyret af Apple. "Apple har set mere firkantet på selskabets regler og vurderet, at når der har været tale om bestikkelse, så vil man ikke associeres direkte med vores selskab," lyder det fra topchef Morten Felding.
Computerworld
Her er Kinas næste stjernemobil: Huawei P30
Seneste lækkede detaljer om Huaweis næste toptelefon, Huawei P30, lader ikke meget tilbage til fantasien.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Ny undersøgelse blandt detail- og produktionsvirksomheder
En ny stor rapport viser, at 100% af de virksomheder i undersøgelsen, som ikke bruger EDI i dag, mener, at det vil være en fordel for deres forretning, hvis de benyttede EDI. Undersøgelsen er foretaget af Vanson Bourne på vegne af TrueCommerce, som er baseret på besvarelser fra 300 detail- og produktionsvirksomheder. Virksomheder inden for især detail og produktion oplever i dag et marked og en supply chain, som er i konstant udvikling. Forbrugerne stiller stadig større krav til leveringstid, priser, produktudvalg, lagertilgængelighed, m.v., og der kommer hele tiden nye købskanaler til. Det kan være en udfordring for detail- og produktionsvirksomheder at holde sig på forkant med udviklingen, både når det drejer sig om at være til stede i de rette kanaler og - ikke mindst - den teknologi, som understøtter en mere effektiv supply chain. Hent hele rapporten helt gratis her.