Ny svensk data-logning sætter dansk lov i relief

Sverige vil nu indføre kontroversiel datalogning i stil med den danske logningsbekendtgørelse. Men Sverige lagrer mindre data i kortere tid.

Sverige besluttede torsdag efter mere end et års stilstand at gå videre med indførelsen af en svensk pendant til den omdiskuterede logningsbekendtgørelse, der siden 15. september 2007 har tvunget danske teleselskaber til at lagre data om kundernes samtaler, e-mails og internetbrug. 

Sverige har i modsætning til Danmark i årevis tøvet med at indføre det såkaldte logningsdirektiv og har netop på denne baggrund fået flere påtaler fra EU for nøl i sagen, således at landet til sidst lænende sig op af en EU-bøde på næsten 20 millioner kroner

Vil logge mindre og kortere
Men den svenske regering præsenterede torsdag et lovforslag, som indebærer, at teleselskaberne skal logge teletrafik i seks måneder fra juni 2011. 
 
Ifølge Computerworlds svenske søsterblad fortalte den svenske justitsminister, Beatrice Ask, torsdag, at Sverige har valgt den korteste lagringstid, som logningsdirektivet muliggør.
 
Samtidig pegede hun på, at andre EU-lande har indført væsentligt længere lagringstider. Blandt andre Irland og Italien, hvor data lagres i i 24 måneder, som er det længst tilladte tidsrum.
 
Dermed er lagringstiden af borgernes samtaledata i det svenske lovforslag altså halvt så langt som i Danmark, hvor tele- og internetoperatører skal gemme loginngsdata i 12 måneder, for derefter straks at slette det, sådan som tidligere justitsminister Lene Espersen i sin tid slog fast.

Senere viste det sig imidlertid, at teleselskaberne alligevel havde udleveret teleoplysninger, som for længst burde være slettet.

Data, som stort set er identisk med logningsdata, bliver nemlig gemt i fem år på grund af den såkaldte bogføringslov, hvilket Justitsministeriet også selv nåede frem til i en rapport.

Gemmer ikke internetsurf
Men den svenske logning kommer også på et andet punkt til at adskille sig fra den danske logningsbekendtgørelse.
 
Danmark gik nemlig med logningsbekendtgørelsen et skridt videre end direktivet oprindeligt lagde op til, ved også at omfatte logning af hver 500. pakke hver gang danskerne surfer på nettet. 
 
Denne logning kommer ikke til at foregå i Sverige, fremgår det af lovmaterialet.
 
Ifølge Computerworlds svenske søsterblad bliver det ligesom i Danmark telebranchen, som skal betale udgifterne til logningen af selskabernes kunder.
 
Den svenske regering strides med telebranchen om, hvad prisen kommer til at løbe op i. Ifølge regeringen bliver det omkring 160 millioner kroner årligt, mens brancheorganisationen IT & Telekomföretagen ikke overraskende sætter prisen noget højere, nemlig til omkring 600 millioner kroner om året.
 
Herhjemme meldte branchen i sin tid ud, at driften ville koste omkring 50 millioner årligt, mens etableringen løb op i 200 millioner kroner.

Undersøger effekt af logning
Både EU og det danske Justitsministerium er i øjeblikket i færd med at genmemgå, om logningsbekendtgørelsen skal ændres.

Netop den danske regel om en revison af logningsbekendtgørelsen var i foråret ganske tæt på helt at blive fjernet med et pennestrøg. 

I den forbindelse spurgte Justitministeriet blandt andet Politiets Efterretningstjeneste til erfaringerne med logningsbekendtgørelsen. 

Her slog politiet på tromme for, at det kan blive nødvendigt at udvide loven.

En i første omgang lækket og senere offentliggjort EU-rapport, afslørede tilbage i maj, at politiet kun sjældent har brug for ældre trafikdata. Kun 13 procent af de data, politiet efterspørger, er således ældre end seks måneder.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

23. oktober 2018 | Læs mere


Dropbox Partner Forum 2018

Det er en fornøjelse at præsentere en ny stor forretningsmulighed med Dropbox Business. På partnerdag får I indsigt i både kommercielle og tekniske aspekter ved at sælge Dropbox Business. Arrangementet henvender sig til både eksisterende Dropbox-forhandlere i Danmark og til jer, der leder efter nye forretningsmuligheder, og som overvejer at blive Dropbox-forhandler.

23. oktober 2018 | Læs mere


Fremtidens It service management: Optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

24. oktober 2018 | Læs mere


Premium
Staten beordrede kommunerne til at stoppe med at sende personfølsomme data ud i landet i juni: Siden er 11 nye kommuner begyndt at sende data til Holland
I slutningen af juni blev KL beordret af staten til at stoppe danske kommuners tilslutning til it-systemer, der fører data på beskæftigelsesområdet ud af landet. Det er ikke sket. Til gengæld har yderligere 11 kommuner tilsluttet sig KMD Momentum siden.
Computerworld
Windows 10's katastrofe-update: Derfor begyndte den pludseligt at slette brugernes filer
Den seneste Windows 10 opdatering kunne i værste fald slette vigtige filer. Microsoft sætter tal på hvor mange der er berørt af den katastrofale fejl.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
Komplet guide: Kom godt i gang med HCI
I en verden hvor forretningsverdenen bliver mere og mere kompleks, skal it-organisationer løfte deres services i Clouden, for at gøre det hele hurtigere og mere effektivt. Det er blot nogle af grundene til at tage en mere software-defineret tilgang til tingene, og Hyper-converged Infrastructure (HCI) hjælper jer med at opnå dette. Det er ikke altid nemt at foretage en stor ændring, men denne komplette guide til HCI forklarer step-by-step hvad der skal til for at I kommer i gang og opnår alle fordelene ved cloud.