Åbne standarder er en slatten løftestang i Danmark

Da Danmark for næsten tre år siden indførte åbne standarder i den offentlige sektor, var det med håbet om øget effektivisering. Sådan er det ikke helt gået, viser en dugfrisk undersøgelse.

Indførelsen af åbne standarder i den offentlige sektor har endnu ikke haft den helt store effekt i Danmark.
 
Det kan brancheforeningen IT-Branchen konkludere ud fra en dugfrisk undersøgelse, hvor seks af de syv obligatoriske standardsæt bliver evalueret som optakt til en konference om åbne standarder den 30. november i København.

Dokumentstandarderne er som de eneste blevet delvist udeladt af undersøgelsen på grund af den særskilte interesse for de to dokumentformater ODF og OOXML, der har stået for hovedparten af standard-diskussionen. 

Status quo er ikke godt nok 
"Undersøgelsen af de seks andre standarder i det offentlige indikerer, at indførelsen af de åbne standarder ikke høster de ønskede effektiviseringsgevinster," fortæller formanden for IT-Branchens Open Source Udvalg, Anders Lund Rendtorff fra Oracle Danmark.
 
Hans udsagn kommer blandt andet på baggrund af, at respondenterne i undersøgelsen er blevet bedt om at placere vigtigheden af integration mellem systemerne på en skala fra et til fem.
 
Svarene på spørgsmålet "I hvor høj grad synes du, at kravet om anvendelse af åbne standarder har medvirket til at understøtte, at it-systemer kan "tale sammen"?" ligger i gennemsnit på 3,1, hvilket svarer til en status quo-status.
 
"Status quo er ikke tilfredsstillende for hverken det offentlige eller leverandørerne, da begge parter gerne skulle have noget ud af at indføre standarderne," lyder det fra Anders Lund Rendtorff.
 
FESD er ingen fest
Siden den 1. januar 2008 har det været obligatorisk for offentlige myndigheder at anvende syv sæt åbne standarder i nye it-løsninger.
 
Endnu er der dog ingen, der har et samlet overblik over, hvad standarderne reelt bidraget med til landet.
 
Undersøgelsen viser dog, at standarderne for digital signatur (OCES) og standarder for udveksling af data mellem myndigheder via hjemmesider (OIOXML) tilsyneladende har haft størst betydning.

Begge scorer over fire point i vigtighed/betydning på skalaen fra et til fem.
 
Lavest ligger FESD, som af leverandørerne kun scorer en betydning på 2,4 ud af fem.
 
Utilfredshed trods opbakning
IT-Branchen og IT- og Telestyrelsen har samlet fået svar fra omkring 60 offentlige myndigheder og cirka 20 leverandører, der angivet deres holdninger og erfaringer med arbejdet med de åbne standarder i det offentlige.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler - sådan beskytter du din virksomhed

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere


Premium
Vodafone gennemfører et af verdens største S/4HANA-projekter på blot en weekend: Sådan er opgaven blevet grebet an
Over en lang weekend gennemførte Vodafone en enorm ERP-migration til SAP’s nyeste kerne S/4HANA. Det skete efter et års forberedelse. Arbejdet med data var nøglen til success, lyder budskabet.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Cisco Webex: Giv medarbejderne fleksible arbejdsforhold med et højteknologisk og sikkert webbaseret online-mødesystem
Corona-krisen har for alvor gjort fleksible arbejdsforhold til dagligdag, og for mange virksomheder bliver det også en del af fremtiden. En vigtig del af den udvikling er sikre og effektive samarbejdssystemer, så medarbejdere kan holde møder med hinanden, kunder, leverandører og andre samarbejdspartnere i høj kvalitet. I dette whitepaper fra Netteam får du indsigt i Cisco Webex, som er et webbaseret online mødesystem. Det er en sikker og brugervenlig løsning, der integrerer både audio, video og webkonferencer. Et enkelt tryk på knappen og du er i gang med et møde, hvor du kan se, høre, skrive på whiteboard og dele dokumenter med andre mødedeltagere. Det hele er beskyttet af Cisco Talos sikkerhedsintelligens, som er markedets stærkeste beskyttelse mod cyberangreb.