Artikel top billede

Stuxnet ramte Irans atom-centrifuger

Stuxnet-ormen ramte nogle af de centrifuger, som bruges til at berige uran i Irans atomanlæg, citerer nyhedsbureauet Reuters Irans præsident, Mahmoud Ahmadinejad, for at sige.

Computerworld News Service: Irans præsident, Mahmoud Ahmadinejad, sagde ifølge Reuters under et pressemøde mandag, at det lykkedes for Irans fjender "at skabe problemer for et begrænset antal af vores centrifuger med den software, de havde installeret i de elektroniske systemer."

"Det gjorde noget skidt. Heldigvis opdagede vores eksperter det, og de ville i dag ikke være i stand til at gøre det igen," tilføjede præsidenten efter Stuxnet-ormens angreb.

Disse kommentarer bekræfter tilsyneladende, at Irans atomprogram virkelig var målet for årets mest omtalte malware. Stuxnet blev opdaget i juli og er den første orm, der er designet til at gå efter industrielle kontrolsystemer til eksempelvis forsyningsværker eller atomreaktorer.

Iran har tidligere bekræftet, at ormen ramte systemer i landet heriblandt ikke-kritiske systemer i et atomanlæg. Men dette er første gang Iran oplyser, at Stuxnet også påvirkede centrifugerne.

Flere sikkerhedseksperter mener nu, at Stuxnet havde mindst to mål: Centrifuger såsom de Ahmadinejad henviste til i mandags og en anden type af industrielle systemer, der blev angrebet af den anden af, hvad der er blevet kendt som ormens to former for angrebskoder.

Stuxnet-eksperten Ralph Langner mener, at dette andet mål muligvis specifikt har været en turbine ved Irans atomanlæg Bushehr.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?