Artikel top billede

Kandidat til Årets It-fuser: Rejsekortet

Flere års forsinkelser, et budget på lerfødder og en udvandet udgave er, hvad Transportministeriet (måske) kan tilbyde danskerne i 2012 - tre år efter, at kortet skulle være i brug.

Computerworld-læserne har nomineret Rejsekortet til vanæren som Årets It-fuser 2010.

Stem på din kandidat til årets it-fuser 2010.

Rejsekortet skulle da også for længst have været på skinner, så danskere med Rejsekortet i hånden ville have lettere ved at komme ombord i hele den kollektive trafik uden besværligheder.

Men...
 
Den 1. december 2010 overskred udviklingskonsortiet bag kortet East-West Denmark, et samarbejde mellem amerikanske Accenture og franske Thales, sin leveringsdeadline for, hvorvidt kortet rent faktisk ville blive til noget i en amputeret model uden flere backoffice-funktioner i 2012, eller om det helt skulle skrottes.

Efter 14 dages forhandlinger blev Rejsekortet dog reddet fra den helt store skandale fem i tolv, efter en generalforsamling hos Rejsekort A/S fredag den 17. december.

Bag den nye køreplan for kortet ligger blandt andet en strengere styring med leverandøren samt et erstatningskrav på 60 millioner kroner for forsinkelserne.
 
Indtil videre har projektet kostet 700 millioner kroner og været udsat for adskillige forsinkelser undervejs.  

Accepterer ikke forsinkelser

Transportminister Hans Christian Schmidt (V) gjorde det ellers klart på et samråd i sidste måned på Christiansborg, at han ikke ville acceptere flere udsættelser af Rejsekortet.
 
Men ministeren måtte dog sammen med Rejsekort A/S væbne sig med tålmodighed indtil i fredags, hvor kortet så altså kom på skinner igen.
 
Der har ellers længe været stridigheder mellem East-West Denmark og det fællesejede Rejsekortet A/S, som består af DSB, trafikselskabet Movia, Metroselskabet, Sydtrafik, Midttrafik og Nordjyllands Trafikselskab.
 
Med de mange forsinkelser og stridigheder har kortet derfor også hængt i en meget tynd tråd, som ellers var fuldfed af optimisme helt tilbage i 2004, hvor East-West Denmark vandt Rejsekort A/S' udbud
 
Sådan skulle det have været
Rejsekortet skulle i sin oprindelige form være en elektronisk billet til bus, tog og metro.
 
Kortet skulle på længere sigt have erstattet de nuværende billetter, klippekort og månedskort for at gøre det lettere at rejse med kollektiv trafik over hele Danmark.
 
Rejsekortet skal virke ved, at passagererne begynder deres rejse ved at holde rejsekortet hen over en kortlæser, der aflæser kortet med et "bip". Når rejsen er slut, tjekker passagererne ud på kortlæseren.
 
Nu ser det ud til, at den kollektive trafik slår Rejsekortet på hastigheden, selv om lande som Sverige, Holland, Irland og England allerede har implementeret lignende løsninger.

Danmark kan dog stadig nå at blive et af de første lande i verden med et landsdækkende rejsesystem mellem forskellige selskaber.

Stem på din kandidat til årets it-fuser 2010
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Dansk e-sportsplatform får plads i det eftertragtede Y Combinator: "Vores første mål er at nå en årlig omsætning på 100 millioner dollar"
Den nystartede danske virksomhed Gamerpay vil gøre det sikkert og nemt at handle med digitale udsmykninger i computerspillet Counter-Strike. Det er der så mange penge og tro på, at startup-virksomheden med fem danskere har fået en plads hos iværksætterskolen Y Combinator. Nu venter global ekspansion.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.