Artikel top billede

Gammel ven: Jensby burde have opdaget bedrageri

Det tidligere IT Factory-bestyrelsesmedlem og mangeårige ven, Henning Børgesen, angriber Asger Jensby.

Nu anklager det tidligere bestyrelsesmedlem fra IT Factory, Henning Børgesen, sin tidligere bestyrelsesformand og gamle ven Asger Jensby for at have svigtet sit ansvar i en af Danmarkshistoriens største erhvervsskandaler.
 
De to har kendt hinanden i årtier og har arbejdet sammen i IT Factory siden begyndelsen i 2003. 
 
Angrebet fremgår af en skrivelse fra Henning Børgesens advokater fra 14. januar 2010.

Burde have opdaget bedrageriet

"Henning Børgesen vil under sagen (erstatningssagen mod den tidligere bestyrelse og KPMG, red) gøre gældende, at Asger Jensby burde have opdaget bedrageriet i kraft af sit tætte forhold til virksomheden og har handlet uagtsomt ved ikke at vidererapportere forholdene i virksomheden til bestyrelsen og herunder Henning Børgesen," står der.
 
I skrivelsen, som Computerworld er i besiddelse af, fremhæver Henning Børgesens advokater, at Asger Jensby havde "sin daglige gang i virksomheden og havde et tæt arbejdsforhold til Stein Bagger".
 
Hvorvidt angrebet på Asger Jensby skulle komme som en overraskelse under sagen, er uvist. Men faktum er i hvert fald, at netop denne passage i senere skrivelser fra Henning Børgesen og hans advokater er pillet ud.  Herunder i en skrivelse dateret den 1. marts 2010 til Østre Landsret.
 
Men allerede 14. januar 2010 gør Denlaw-advokaterne det klart, at der er "afholdt flere møder med Henning Børgesen, hvor sagen er blevet drøftet, og vi har dannet os et godt overblik over de anbringender, der vil blive anført til støtte for frifindelsespåstanden."
 
Jensby skal betale - ikke mig
Henning Børgesen kræver frifindelse i erstatningssagen.
 
"Henning Børgesen kan ikke bebrejdes, at bedrageriet ikke blev opdaget. Henning Børgesen havde hverken anledning eller mulighed for at opdage bedrageriet," angiver advokaterne i skrivelsen til retten.
 
Men selv, hvis Henning Børgesen skulle blive dømt, tyder meget på, at Børgesen-Jensby parløbet i IT Factorys bestyrelse siden 2003 er kommet på en hård prøve.
 
"Selv, hvis Henning Børgesen skulle blive dømt, vil han rimeligvis i det interne forhold mellem ham, Asger Jensby og KPMG blive friholdt for erstatningsansvaret, idet han har stået længst væk fra selskabet og har modtaget mangelfuld revision af selskabet og en ufuldstændig videregivelse af oplysninger fra Asger Jensby, der havde en meget stor indsigt i virksomheden i kraft af sin daglige færden der," står der.
 
Asger Jensby og Henning Børgesen har kendt hinanden siden 1974, hvor de mødtes hos IBM.
 
Forsvar: Ikke nævnt i medierne
Henning Børgesen har i høj grad holdt sig langt væk fra medierne i sagen, der ellers har tiltrukket sig stor opmærksomhed.
 
Og den strategi bruges tilsyneladende i hans forsvar.
 
Af en skrivelse dateret den 22. december 2009, fremhæver hans advokatfirma, at Henning Børgesens sparsomme optræden i medierne, skulle påvise, at han har spillet en perifer rolle i skandale-virksomheden.
 
"Henning Børgesen har i det hele spillet en noget perifer rolle i driften af selskabet og har således ikke haft en reel chance for at gennemskue Stein Baggers ulovligheder," står der.
 
"Denne perifere rolle illustreres blandt andet ved, at Henning Børgesen - på trods af mediernes intensive dækning af sagen - ikke en eneste gang er blevet fremstillet som en central person i sagen omkring IT Factory A/S," skriver advokaterne.
 
"Faktisk er Henning Børgesen yderst sjældent blevet omtalt i medierne," lyder argumentationen.
 
Det er da også svært - for ikke at sige umuligt - at finde et bare nogenlunde nyt billede af det pressesky bestyrelsesmedlem.
 
Og advokaterne sætter tilsyneladende trumf på med en artikel fra Berlingske Tidende:
 
"For nylig (29. november 2009) offentliggjorde Berlingske Tidende således en oversigt over de 15 mest centrale personer i IT Factory-sagen. I denne artikel er Henning Børgesens navn end ikke nævnt, selvom offentligheden på dette tidspunkt vidste, at Henning Børgesen var stævnet i ansvarssagen," skriver advokaterne.
 
Uttenthal anede (angiveligt) intet 
Ikke kun Asger Jensby står for skud. Således peger advokaterne på en række personer, der intet kendte til svindlen - selvom de stod Stein Bagger tættere end Henning Børgesen.
 
"Stein Baggers bedrageri var særdeles veludført. Selskabets medarbejdere, herunder økonomi-direktøren, der havde deres daglige gang i selskabet, fattede ikke på noget tidspunkt mistanke til Stein Bagger, ligesom professionelle samarbejdspartere som Danske Bank og IBM heller ikke stillede spørgsmålstegn ved Stein Baggers adfærd."
 
Og så kommer en sætning - eller rettere et ord i parentes - der ikke ligefrem udtrykker den store tiltro til Stein Baggers kone, Anette Uttenthals uskyld i sagen.
 
"Selv Stein Baggers hustru Anette Uttenthal anede (angiveligt) intet om, hvad hendes mand reelt foretog sig," skriver advokaterne.
 
Anette Uttenthal, hvis Home-butikker var kunde hos IT Factory, har imidlertid aldrig været sigtet i sagen. 
 
Asger Jensby er heller ikke sigtet i forbindelse med svindlen i IT Factory.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere