Artikel top billede

Du kan ryge i spjældet hvis du spejler WikiLeaks

Det kan være kriminelt at støtte organisationen WikiLeaks ved at opsætte en spejlingsside, hvis nogen bliver vrede over indholdet. It-jurist kalder problemstillingen kompleks.

Læs også:

Piratparti under WikiLeaks-angreb efter spejling.

Derfor spejler Prosa Wikileaks' hjemmeside

Danske virksomheder eller privatpersoner, som vælger at spejle internetsiden WikiLeaks for at støtte organisationen, risikerer muligvis juridiske problemer, der kan betyde fængselsstraf. 

Det fortæller it-advokat Martin Von Haller Grønbæk, der er partner i advokathuset BvHD.

"Der er ikke nogen tvivl om, at man løber en risiko for, at man foretager noget kriminelt. Og det kommer an på, om det indhold, som man spejler, helt konkret er ulovlig," siger Martin Von Haller Grønbæk.

Eksplosion af mirror-sites

Spejlingssiderne af WikiLeaks hjemmeside er siden weekenden eksploderet.

Det sker for at støtte den omdiskuterede organisation, som flere firmaer har droppet samarbejdet med, efter offentliggørelsen af lækkede diplomatiske telegrammer.
 
"Man kan ikke bare sige, at WikiLeaks-spejling er ulovligt, for det er det ikke. Det kommer an på, om noget af indholdet konkret er i strid med den danske straffelov," siger Martin Von Haller Grønbæk. 

Han forklarer, at man som ejer af et spejlet WiliLeaks-site kan henvise til, at materialet allerede er frigivet, og at man derved ikke gør skade ved at frigive informationer, som allerede har været offentliggjort.

Samtidig kan man påberåbe sig retten til i demokratiets, ytringsfrihedens og kommunikationsfrihedens navn at frigive materialet, fordi det er en fundamental menneskeret. 
 
Muligt ansvar for medvirken
Imidlertid er disse henvisninger ikke nødvendigvis nok til at undgå juridiske problemer, hvis man vælger at spejle Wikileaks på en server i en virksomhed eller et privat hjem.

"Men når det er sagt, så er man stadigvæk - helt klart - sårbar overfor at få ansvar for medvirken, som kan medføre, at man bliver straffet og kommer i fængsel, hvis det konkrete indhold er omfattet af strafferetlige bestemmelser i den danske straffelov," siger Martin Von Haller Grønbæk.

Han forklarer, at man bliver nødt til helt konkret at kigge på, hvilke oplysninger man er med til at formidle.

Læs også:

Piratparti under WikiLeaks-angreb efter spejling.

[b]Derfor spejler Prosa Wikileaks' hjemmeside.[/b]

Overvej spejlside to gange

Læs også:

Piratparti under WikiLeaks-angreb efter spejling.

Derfor spejler Prosa Wikileaks' hjemmeside.

"Jeg har forstået, at der i sidste omfang er tale om en masse diplomatisk kommunikation, en slags e-mails. Der kan være diskussioner af, hvorvidt noget er statshemmeligheder, som der jo i straffeloven er bestemmelser om, at man ikke må røbe.Det kan også være brevhemmeligheden eller regler om beskyttelse af persondata man forbryder sig imod," siger Martin von Haller Grønbæk. 

Derfor vil det ifølge advokaten kræve, at man går ind og ser på, hvad der konkret står i de enkelte mails, og under hvilke omstændigheder man har fået adgang til dem.

Kommer man ved en gennemgang frem til, at nogle af disse e-mails overtræder dansk lov - ikke amerikansk- så kan man ved at spejle Wikileaks ifølge Martin Von Haller Grønbæk gøre sig ansvarlig, udfra den såkaldte medvirken-betragning, som juraen opererer med.

Bør overveje en ekstra gang

Derfor mener it-advokaten, at man bør overveje det en ekstra gang, inden man sætter sin egen spejlingsside af Wikileaks op.

Samtidig mener han, at det er en spændende sag, som han også rent politisk finder meget vigtig.
 
"Man kan diskutere for og imod, hvorvidt det her er oplysninger, der bør frigives eller ej, og om der skal være åbenhed omkring de oplysninger, som ligger heri. Men i sidste instans bør tvivlen altid komme transparensen til gode. I det lys synes jeg som privatperson, at det er ganske fornuftigt - dog ikke uproblematisk -  hvad Prosa har foretaget sig," siger han og henviser til it-fagforeningens lancering af et mirrorsite af Wikileaks.org.

Ifølge Martin Von Haller er det helt umuligt på forhånd at give et bud på, hvad en eventuel retssag som følge af en spejlingsside hjemme eller hos virksomheden kan løbe op i.

Læs også:

Piratparti under WikiLeaks-angreb efter spejling.

Derfor spejler Prosa Wikileaks' hjemmeside.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere