Artikel top billede

(Foto: Foto: Sean F. Boggs / iStockphoto)

Leverandør raser over statens Terma-forlig

Staten har indgået forlig med Terma i sagen om software til det landsdækkende beredskabsnet. Forliget sikrer Terma en ny kontrakt, som nu er endt i Klagenævnet for Udbud.

Først vandt Terma en kontrakt til mere end 300 millioner kroner om at udvikle kontrolrumssoftware til det landsdækkende beredskabsnet SINE (SIkkerhedsNEt)

Efter to års forsinkelse, der bremser hele det nationale sikkerhedsberedskab, valgte staten at afbryde samarbejdet med
Terma om kontrolrumssoftwaren.

På trods af, at forsinkelserne har kostet samfundet mange millioner kroner til forskellige lappeløsninger, indebærer det indgåede forlig tilsyneladende ikke nogle sanktioner over for Terma. Tværtimod har staten tildelt Terma en kontrakt på en radiodispatch, som skal installeres i landets politikredse.

Klagenævnet for Udbud

Reelt er der tale om en mindre del af den oprindelige kontrakt, som Terma ikke var i stand til at honorere. Nu er kontrakten ifølge Dagbladet Børsen kun omkring 85 millioner kroner værd, hvilket betyder, at andre kunne have budt på den. For eksempel elektronikleverandøren Finn Frogne, som er så utilfreds, at den har indklaget sagens forløb til Klagenævnet for Udbud.

"Nu er ordren decimeret til lige præcis det virkefelt, hvor vi er verdensmestre, så den ville vi selvfølgelig gerne have budt på," siger Kaare Frogne, direktør og daglig leder i Finn Frogne A/S.

Sagen er ifølge Kaare Frogne blevet afgjort af én dommer i Klagenævnet for Udbud i stedet for tre, som er det normale. Samtidig har klagen ikke fået opsættende virkning, hvilket undrer både Kaare Frogne og selskabets advokat.

"Vi forstår ikke, hvorfor man ikke kunne vente de her par måneder, når man allerede har ventet i tre år - og så få en retfærdig afgørelse," siger Kaare Frogne.

I det forlig, som staten har indgået med Terma, indgår som nævnt ingen sanktioner på trods af, at den forsinkede software har kostet blandt andet regionerne mere end 30 millioner kroner.

Vi spurgte Termas kommunikationschef Kasper Rasmussen, om det er korrekt, at forliget ikke omfatter nogen form for sanktioner eller bod.

"Sådan kan du godt udtrykke det, ja."

Terma har simpelthen fået en mindre del af den oprindelige ordre, og om den aftale holder, er det nu op til Klagenævnet for Udbud at afgøre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere