Få danskere gider erstatte Windows med Linux

Stort set ingen vil have en pc uden Windows. Derfor får forbruger-afgørelse, som åbner mulighed for refusion for ubrugt Windows, ingen praktisk betydning, mener direktør hos HP.

En afgørelse om at en dansk forbruger, der ikke ville bruge Windows Vista, får returneret 850 kroner fra Microsoft, får ingen praktisk effekt.
 
Det siger Lasse Sørensen, der er markedsdirektør for pc-forretningen hos HP. 
 
Han fortæller, at forbrugernes interesse for alternative styresystemer i bedste fald er meget beskeden. Men han mener, at det principielle i sagen signalerer, at man nu adskiller produktet fra styresystemet. 
  
Derfor frygter HP på ingen måde en malstrøm af kunder, som nu vil have returneret 850 kroner for ubrugte Windows-styresystemer, efter afgørelsen: 
 
"Indtil videre er vores holdning, at vi afventer en redegørelse fra Microsoft, og så implementerer vi en løsning derefter," siger Lasse Sørensen.
 
Han forklarer, at HP ikke, så vidt han husker, nogensinde har haft sager, hvor man har returneret penge til forbrugere, der ikke ville have Windows Vista.  
  
Forbruger ville installerere Linux
Sagen handler om en forbruger, der hos et supermarked købte en computer med styresystemet Windows Vista i 2009.

Forbrugeren påberåbte sig efter at have læst Microsofts EULA retten til at få returneret en del af prisen, hvis han ikke ville benytte styresystemet til computeren, som han i øvrigt var tilfreds med.   
 
Det afviste producenten i første omgang og tilbød at give pengene tilbage for hele købet inklusive hardwaren. Derfor havnede sagen hos Forbrugerklagenævnet, som afgjorde, at forbrugeren skal have refunderet 850 kroner, fordi han aldrig har taget Windows i brug på computeren. 
 
"Det fremgår af licensbetingelserne, at hvis man ikke accepterer betingelserne, så må man ikke tage softwaren i brug, men skal i stedet kontakte producenten for at høre, hvordan man kan få refusion for købesummen," siger jurist ved Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Torben B. Olesen. 
 
Uklart om afgørelse gælder Windows 7
Han forklarer, at Microsoft angiveligt har ændret licensreglerne i forbindelse med Windows 7.

Men Forbrugerklagenævnet har ikke haft sager herom og har ikke taget stilling til spørgsmålet endnu. Derfor er det usikkert, om man vil kunne få returneret penge for ubrugte styresystemer til computere med med det nyeste styresystem fra Microsoft.  
 
"Vi må ind og se på, om det er i overensstemmelse med de betingelser, som de har fastsat, og det er det formentlig. Men der kan være konkurrencemæssige aspekter, som jeg ikke er bekendt med," siger Torben B. Olesen.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Datadrevet forretning 2020: Sæt data på den strategiske dagsorden

Forretningspotentialet i data er enormt og vil på mange måder være den udløsende faktor mellem succes og fiasko for mange virksomheder i de kommende år. På denne konference gennemgår vi en række vinder-cases med virksomheder, der i både det små og store har indtænkt data og digitalisering på nye måder i deres dagligdag.

11. december 2020 | Læs mere


Premium
Test: Huaweis Matebook X er særlig laptop med en svaghed, som du skal være opmærksom på
Huawei beviser endnu en gang, at de sagtens kan mingle sig med de bedste pc-producenter. Men alligevel skyder selskabet lidt ved siden af, med sin nyeste maskine.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.