Få danskere gider erstatte Windows med Linux

Stort set ingen vil have en pc uden Windows. Derfor får forbruger-afgørelse, som åbner mulighed for refusion for ubrugt Windows, ingen praktisk betydning, mener direktør hos HP.

En afgørelse om at en dansk forbruger, der ikke ville bruge Windows Vista, får returneret 850 kroner fra Microsoft, får ingen praktisk effekt.
 
Det siger Lasse Sørensen, der er markedsdirektør for pc-forretningen hos HP. 
 
Han fortæller, at forbrugernes interesse for alternative styresystemer i bedste fald er meget beskeden. Men han mener, at det principielle i sagen signalerer, at man nu adskiller produktet fra styresystemet. 
  
Derfor frygter HP på ingen måde en malstrøm af kunder, som nu vil have returneret 850 kroner for ubrugte Windows-styresystemer, efter afgørelsen: 
 
"Indtil videre er vores holdning, at vi afventer en redegørelse fra Microsoft, og så implementerer vi en løsning derefter," siger Lasse Sørensen.
 
Han forklarer, at HP ikke, så vidt han husker, nogensinde har haft sager, hvor man har returneret penge til forbrugere, der ikke ville have Windows Vista.  
  
Forbruger ville installerere Linux
Sagen handler om en forbruger, der hos et supermarked købte en computer med styresystemet Windows Vista i 2009.

Forbrugeren påberåbte sig efter at have læst Microsofts EULA retten til at få returneret en del af prisen, hvis han ikke ville benytte styresystemet til computeren, som han i øvrigt var tilfreds med.   
 
Det afviste producenten i første omgang og tilbød at give pengene tilbage for hele købet inklusive hardwaren. Derfor havnede sagen hos Forbrugerklagenævnet, som afgjorde, at forbrugeren skal have refunderet 850 kroner, fordi han aldrig har taget Windows i brug på computeren. 
 
"Det fremgår af licensbetingelserne, at hvis man ikke accepterer betingelserne, så må man ikke tage softwaren i brug, men skal i stedet kontakte producenten for at høre, hvordan man kan få refusion for købesummen," siger jurist ved Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Torben B. Olesen. 
 
Uklart om afgørelse gælder Windows 7
Han forklarer, at Microsoft angiveligt har ændret licensreglerne i forbindelse med Windows 7.

Men Forbrugerklagenævnet har ikke haft sager herom og har ikke taget stilling til spørgsmålet endnu. Derfor er det usikkert, om man vil kunne få returneret penge for ubrugte styresystemer til computere med med det nyeste styresystem fra Microsoft.  
 
"Vi må ind og se på, om det er i overensstemmelse med de betingelser, som de har fastsat, og det er det formentlig. Men der kan være konkurrencemæssige aspekter, som jeg ikke er bekendt med," siger Torben B. Olesen.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Gå hjem møde: GDPR og skygge-it

Den 25. maj 2018 skal det hele være på plads! Her skal danske virksomheder leve op til EUs nye regler om databeskyttelse. Hvordan får I både styr på skygge-IT og sikrer brugerne adgang til nettets glæder og dermed de værktøjer, der gør dem mere produktive samtidigt med, at man får styr på IT-sikkerheden, compliance, risk og herunder persondataforordningen? Kom og få svar

21. marts 2018 | Læs mere


Computerworld Summit 2018

Det har aldrig været bedre end nu at være it-professionel. Den teknologiske udvikling brager af sted og kravene til dig er skyhøje. Forventningerne fra forretningen er i top – for også konkurrenter og it-kriminelle nyder godt af de samme teknologiske fordele. Derfor skal du mestre den afgørende digitale transformation, som er omdrejningspunktet for Computerworld Summit 2018.

11. april 2018 | Læs mere


Software asset management - få styr på dine applikationer og undgå dyre overraskelser

På seminaret får du kendskab til best practice inden for Software Asset Management, som giver dig den bedste mulighed for at styre, indkøbe, vedligeholde og afvikle software i din organisation eller virksomhed.

17. april 2018 | Læs mere

mest debaterede artikler

Premium
“Det er supergodt at overskride budgetterne. For faktum er, at man bliver klogere undervejs”
Meldingen er klar, når it-professor Stephen Alstrup skal levere opskriften på gode it-projekter i det offentlige. Budgetterne skal overskrides, og kravspecifikationerne skal gøres løsere. "Der er rigtig mange gode it-projekter, der har haft budgetoverskridelser. Det giver et meget stift forhold til leverandørerne, når man ikke kan lave budgetoverskridelser," siger han.
Computerworld
Rygte: Amazon opruster - kan være på vej til at åbne kæmpe-webshop i Danmark
Amazon kan være på vej til at åbne webshop i Danmark - måske allerede inden sommer.
CIO
Ansættelsen af ny CIO fik Jyske Bank til at hæve lønnen til hele direktionen: Så meget tjener en top-CIO i dag
Jyske Bank hævede lønnen til topchef Anders Dam og resten af selskabets direktion betydeligt, da selskabet i sommer ansatte top-CIO’en Peter Schleidt, der kom fra TDC. Grund: Peter Schleidt fik i TDC en højere løn end Anders Dam.
Job & Karriere
Facebook søger medarbejdere til kæmpe-datacenter i Odense - se de ledige stillinger her
Facebook søger nye medarbejdere til selskabets kæmpedata-center i Odense, der efter planen skal åbne i 2020. Se her, om du kan komme i betragtning.
White paper
Hvilken slags CRM understøtter bedst din forretning?
Hvordan vælger jeg det rigtige CRM-system? Hvad skal jeg prioritere? Denne guide giver dig et solidt grundlag for at vælge det CRM-system, der understøtter netop din virksomhed og jeres processer bedst – og som støtter op om arbejdet med bl.a. salg, marketing og service gennem den samlede kunderejse. Du får også konkrete og brugbare tips til, hvordan du øger sandsynligheden for, at CRM bliver en naturlig og selvfølgelig del af dine medarbejderes dagligdag. Hvilket jo er grundlaget for, at det samlede CRM-projekt bliver til en succes.