Få danskere gider erstatte Windows med Linux

Stort set ingen vil have en pc uden Windows. Derfor får forbruger-afgørelse, som åbner mulighed for refusion for ubrugt Windows, ingen praktisk betydning, mener direktør hos HP.

En afgørelse om at en dansk forbruger, der ikke ville bruge Windows Vista, får returneret 850 kroner fra Microsoft, får ingen praktisk effekt.
 
Det siger Lasse Sørensen, der er markedsdirektør for pc-forretningen hos HP. 
 
Han fortæller, at forbrugernes interesse for alternative styresystemer i bedste fald er meget beskeden. Men han mener, at det principielle i sagen signalerer, at man nu adskiller produktet fra styresystemet. 
  
Derfor frygter HP på ingen måde en malstrøm af kunder, som nu vil have returneret 850 kroner for ubrugte Windows-styresystemer, efter afgørelsen: 
 
"Indtil videre er vores holdning, at vi afventer en redegørelse fra Microsoft, og så implementerer vi en løsning derefter," siger Lasse Sørensen.
 
Han forklarer, at HP ikke, så vidt han husker, nogensinde har haft sager, hvor man har returneret penge til forbrugere, der ikke ville have Windows Vista.  
  
Forbruger ville installerere Linux
Sagen handler om en forbruger, der hos et supermarked købte en computer med styresystemet Windows Vista i 2009.

Forbrugeren påberåbte sig efter at have læst Microsofts EULA retten til at få returneret en del af prisen, hvis han ikke ville benytte styresystemet til computeren, som han i øvrigt var tilfreds med.   
 
Det afviste producenten i første omgang og tilbød at give pengene tilbage for hele købet inklusive hardwaren. Derfor havnede sagen hos Forbrugerklagenævnet, som afgjorde, at forbrugeren skal have refunderet 850 kroner, fordi han aldrig har taget Windows i brug på computeren. 
 
"Det fremgår af licensbetingelserne, at hvis man ikke accepterer betingelserne, så må man ikke tage softwaren i brug, men skal i stedet kontakte producenten for at høre, hvordan man kan få refusion for købesummen," siger jurist ved Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Torben B. Olesen. 
 
Uklart om afgørelse gælder Windows 7
Han forklarer, at Microsoft angiveligt har ændret licensreglerne i forbindelse med Windows 7.

Men Forbrugerklagenævnet har ikke haft sager herom og har ikke taget stilling til spørgsmålet endnu. Derfor er det usikkert, om man vil kunne få returneret penge for ubrugte styresystemer til computere med med det nyeste styresystem fra Microsoft.  
 
"Vi må ind og se på, om det er i overensstemmelse med de betingelser, som de har fastsat, og det er det formentlig. Men der kan være konkurrencemæssige aspekter, som jeg ikke er bekendt med," siger Torben B. Olesen.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Kompetera SolutionsDay 2017

Som it-professionel i dag forventes du at have et bud på fremtiden, fod på sikkerheden og fuldt styr på driften. På Kompetera SolutionsDay 2017 får du inspiration og svar - kom og hør spændende indlæg fra blandt andre Jakob Scharf tidligere chef for PET og Ken Bonefeld Nielsen, head of corporate security & ACA Department hos Sony Mobile Communications.

05. oktober 2017 | Læs mere


Få mere fart på og kvalitet i udviklingsafdelingen med DevOps

Få indsigt i den populære DevOps-tankegang, der kendetegner den moderne it-organisation, hvor samarbejde og integration er nogle af nøgleordene. Kom og hør konkrete cases fra virksomheder, der arbejder efter DevOps og mød de førende leverandører, der fortæller, hvordan du kommer derhen, hvor udviklingsafdelingen kan understøtte den digitale innovation med de ideer og i det tempo, som der forventes.

10. oktober 2017 | Læs mere


EU persondataforordning - praktiske løsninger på dataudfordringer

Seminaret sætter fokus på dataportabilitet, Right to be Forgotten og 72-timers notifikationsreglen. Den 25. maj 2018 skal det hele være på plads! Her skal danske virksomheder leve op til EUs nye regler om databeskyttelse. Deltag og få indsigt i metoder og praktiske eksempler.

11. oktober 2017 | Læs mere

mest debaterede artikler

Computerworld
Apples nye iOS 11 skaber store batteriproblemer på iPhone og iPad: Disse fire ting kan du gøre ved det
Apples nye iOS 11 skaber batteriproblemer for mange brugere, der oplever, at iPhonen pludselig ikke længere holder til en hel dag på jobbet. Du kan dog selv minimere problemet med disse fire lette trin.
CIO
Bare glem alle advarsler og alarmklokker: ”Din smartphone får ikke virus”
Sikkerhedsfirmaer advarer jævnligt om, at almindelige menneskers smartphone står pivåbne for virus og malware. Men ifølge en kendt sikkerhedsekspert findes det stort set ikke i Danmark.
Comon
Oversigt: Her er de bedste Android-smartphones der kan købes i Danmark
Det vrimler med spændende Android-smartphones på markedet. Vi har samlet en oversigt over de bedste Android-telefoner, du kan købe herhjemme netop nu.
Job & Karriere
Se listen: Disse it-folk bliver ansat på stedet - cheferne skriger efter helt bestemte it-kompetencer
Der er en markant mangel på it-folk med helt bestemte kompetencer samtidig med, at it-cheferne er i gang med at øge bemandingen i it-organisationerne. Se listen med de mest efterspurgte it-kompetencer netop nu.
White paper
Digitaliseringen af finanssektorens sætter skub i et helt nyt syn på it-infrastruktur
Finanssektoren er i fuld gang med en voldsom digital omvæltning. Det betyder blandt andet et helt nyt syn på it-infrastruktur. Stadig flere virksomheder skifter fokus fra on-premise-løsninger til et miks af on-premise, hosting og cloud som kaldes en hybrid it-infrastruktur. Læs i dette whitepaper udarbejdet af IDC for Interxion om udviklingen, den nye tankegang og de umiddelbare fordele. 12 sider på engelsk.