Forbrugerrådet: Skån borgerne for papir-vanviddet

Bankernes brug af analog identifikation af kunderne i stedet for NemID, rimer ikke med opfattelsen af det digitale samfund, mener Forbrugerrådet.

Papir-vanviddet med banker, som kræver fotokopier af kørekort eller personligt fremmøde i banken i forbindelse med hvidvaskloven, bør stoppes ved at bruge NemID til det formål den er skabt til: At hjælpe forbrugerne til en nemmere digital hverdag.
 
Det mener Vagn Jelsøe, som er afdelingschef i Forbrugerrådet.
 
Det analoge vanvid, der står i skarp kontrast til regeringens digitaliseringsstrategi, er opstået, fordi Finanstilsynet sammen med de banker, der selv har sat NemID i verden, ikke anerkender den fælles logon-løsning som en sikker identifikation af kunderne.
 
Og det er en skam, mener Forbrugerrådet.    

Kan give billige point
"NemID har jo ikke haft den nemmeste gang her på jorden. Det har ikke været et popularitets-ombrust projekt. Og her er sådan set et punkt, hvor man virkelig kunne score nogle billige point," siger Vagn Jelsøe.
 
Han mener ikke, at bankernes analoge identificering af kunderne, som kræver at forbrugerne enten går hen til postkassen eller til den lokale filial, rimer med opfattelsen af et digitalt samfund, som blandt andet går ud på at gøre det nemmere at være virksomhed eller menneske.   
 
"Regeringen taler jo meget om, at man skal lette erhvervslivet fra de administrative byrder. Her er jo et oplagt punkt, hvor man kunne lette forbrugerne for nogle byrder, simpelthen ved at bruge NemID til det, som den er skabt til," siger han. 

Tusinder af papirkopier
Banker og pengeinstitutter har siden indførelsen af hvidvaskloven bedt tusinder af danske kunder om at sende personlige oplysninger om deres identitet til banken som fotokopier eller ved at møde op i en filial. En fremgangsmåde, der ikke stopper foreløbig.

Hver gang danskere skifter bank eller pengeinstitut, skal den nye bank nemlig ifølge hvidvaskloven have de samme personfølsomme identitetsoplysninger om kunden. 
 
"I princippet burde NemID være som skabt til det formål. Det er jo det, som er meningen med den," siger Vagn Jelsøe.

Læs også:
NemID for usikker: Banker kræver stadig fotokopier

De danske banker kræver fortsat fotokopier med post eller personligt fremmøde. NemID er ikke sikker nok.

NemID-boss: Vi er gode nok til hvidvask-loven

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TDCH A/S
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Finanstilsynet kritiserer Nets og udsteder tre påbud: Selskabet lever ikke op til sine forpligtelser i betalingsloven
Nets får tildelt tre påbud af Finanstilsynet, der kritiserer selskabet i stærke vendinger for ikke at leve op til sine forpligtelser i betalingsloven.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan opbevarer du effektivt og sikkert dine data – også med hybrid cloud
Cloud er her der og alle vegne. Men mange organisationer foretrækker en mere blandet tilgang, hvor dele af virksomhedens workload og it-miljøer sendes i clouden, mens andre dele placeres i andre og ofte lokale datacentre. Det stiller ofte mange forskelligartede krav til behovet for lokal storage. Men med IBM FlashSystem kan du konsolidere dit storage-behov og reducere kompleksiteten. Samtidig er FlashSystem all-flash og hybrid-løsninger bygget på et standardiseret sæt af værktøjer og APIs, som giver dig adgang til enterprise-løsninger uanset størrelsen på din organisation. I dette whitepaper fra Atea og IBM kan du læse om IBMs storeløsninger og de yderligere fordele som du kan opnå med dem.