Syv tip til at undgå fup på nettet

De net-kriminelle udvikler stadig mere raffinerede metoder til at snyde dig og din virksomhed. Her er syv digitale dødssynder, der lokker i digitalt fordærv.

Teknologien ryster ikke så meget på hånden, og det er derfor i stigende grad menneskets utilstrækkelighed, der udnyttes af de net-kriminelle.

Skiftet skyldes, at software-producenterne har fået langt større fokus på sikkerheden i deres produkter, og derfor er computeren ikke længere så attraktiv for de net-kriminelle

De menneskelige følelser, dovenskab eller sexlyst, er således et skarpladt våben, der er sat mod tindingen på en bedre it-sikkerhed.

Den konklusion er man kommet frem til i 2010-udgaven af Ciscos sikkerhedsrapport.

"De sociale mediers vækst giver cyber-kriminelle nye muligheder for eksempelvis at udnytte medfølelse i forbindelse med naturkatastrofer, og de lokker brugerne til at indbetale donationer til fiktive hjælpeorganisationer," siger Henrik Stær, teknisk chef i Cisco

I rapporten har man eksempelvis opgjort, at der er sket en stor stigning i antallet af falske profiler på de sociale medier.

"De mobile platforme og sociale medier rummer mange gode muligheder, men rapporten viser altså også, at det er nødvendigt at bruge sin kritiske sans," siger Henrik Stær.

Syv digitale døddsynder
Cisco har identificeret syv problemområder, som de net-kriminelle oftest bruger til deres fupnumre, og som man derfor børe have i baghovedet for at undgå at blive snydt på nettet.

Sexappeal: Kriminelle opretter falske, attraktive profiler og misbruger interessen fra brugere på sociale medier som Facebook.

Grådighed: Kriminelle udnytter brugeres interesse for tilbud på billige varer.

Forfængelighed: Kriminelle overbeviser en bruger om, at han er særligt udvalgt og taler til brugerens forfængelighed.

Misforstået tillid: Kriminelle påstår ofte at repræsentere velkendte organisationer, eksempelvis finans- eller velgørenhedsinstitutioner.

Dovenskab: Kriminelle udnytter, at brugere ikke altid tjekker, om URL-adresser i e-mails er korrekte og dirigerer dem derved nemt videre til falske sites.

Ukritisk medfølelse: Kriminelle udnytter kynisk brugeres ønske om at hjælpe folk i nød til at stjæle oplysninger og penge.

Frygt: Kriminelle udnytter frygten for at gå glip af særlige tilbud og får på den måde brugere til at reagere på henvendelser, som de ellers ville have frasorteret. 

Hele rapporten kan læses på Ciscos webside.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.