Artikel top billede

Foto: Torben Klint

Dankortets internet-bror ligger i respirator

Brugen af eDankortet, som er udviklet til internet-handel, går voldsomt tilbage. Nets overvejer, hvordan de redder patienten.

Fra 2006 til 2010 er brugen af eDankortet faldet med 44 procent til i alt 55.763 årlige transaktioner.

"Ja, brugen af eDankortet er meget beskeden, og det kalder på nogle overvejelser om, hvad vi skal gøre fremadrettet," siger Søren Winge, der er informationschef hos Nets (tidligere PBS).

I modsætning til sin storebror, Dankortet, er eDankortet skruet sammen, så brugen giver en langt større sikkerhed omkring handel på internettet. Man skal eksempelvis logge ind med sin NemID-kode for at kunne gennemføre en handel i en webbutik.

"Paradoksalt nok efterspørger netforretningerne mere sikkerhed nu, da misbruget er stigende, men alligevel er det kun få af webbutikkerne, der har taget eDankortet til sig. De to modsatrettede tendenser giver ikke mening," siger Søren Winge.
 
Stigende netsvindel
Procentuelt fylder svindel med Dankort i netbutikkerne meget lidt i forhold til omsætningen, mens stigningstakten er stor. Sidste år blev der svindlet for 6,7 millioner kroner ud af en omsætning på 14 milliarder, men fra 2009 til 2010 var der tale om en stigning i svindlen med Dankort på nettet på 32 procent til i alt 12,5 millioner kroner.

Omsætningen med Dankort på internettet steg i samme tidsrum med 30 procent til 27,3 milliarder kroner. Svindlen stammer typisk fra kortoplysninger, som svindlere har hacket sig til, købt på nettet af andre hackere eller lignende.
 
For tiden overvejer Nets sammen med banksektoren, hvilken vej de vil gå - eventuelt i fællesskab med netforretningerne, som føler sig magtesløse overfor kortsvindlen.

"Vi står ved en korsvej. Går vi den ene vej, bliver det for at skabe fornyet liv i eDankortet. Går vi den anden vej, bliver det døden for eDankortet," siger Søren Winge.

I udlandet er det mange steder almindeligt at kræve en ekstra pinkode af kunderne, før en handel gennemføres, men den metode er også meget lidt udbredt herhjemme. For MasterCard og EuroCard hedder den ekstra pinkode SecureCode.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere