Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Det Kongelige Bibliotek /)

Pirater truer salget af e-bøger

Salget af e-bøger vokser med stor hast, men lige i hælene følger slangen i download-paradiset: Kopipirater, som gerne henter, men ikke betaler for varerne.

Pirater har længe været kendt inden for digital musik, men nu ulmer pirateriet også inden for bøger.

Elektroniske bøger bliver stadig mere populære. Om fem år vil
halvdelen af alle solgte bøger være e-bøger. Det forudsagde Gina Centrello, der står i spidsen for forlagsgruppen Random House Publishing Group, sidste sommer.

Ud over bøger kan man også læse aviser og blade på sin Kindle, Sony Reader, iPod, iPad, Nook eller hvilken e-læser, man nu foretrækker.

Uanset om andelen af e-bøger ender med at være 30, 40 eller 50 procent af det totale salg, så åbner den store vækst i antallet af solgte e-bøger samtidig for en ladeport af ulovligheder.

Videre på en USB

Kopi-pirater viser en stadig større interesse i at kopiere og distribuere e-bøger på ulovlig vis. Det store problem er, at det teknologisk set ikke er noget problem at downloade hundredvis af e-bøger på få minutter. De fylder kun få gigabytes og kan fuldstændig uproblematisk videredistribueres eksempelvis på en USB-nøgle.

I sig selv er tabene til at overse, men det er meget bekymrende for en et forlag, at man i løbet af et par timer kan downloade et bibliotek på måske 2.500 bøger. E-bøger er små filer og 2.500 styk fylder sandsynligvis bare en tre til fire gigabytes.

Selskabet Attributor har i flere omgange studeret udviklingen inden for piratkopiering af e-bøger.

Tre millioner daglige forespørgsler

Attributor har blandt andet fundet ud af, at:

- gennem det sidste år har der været en 50 procent stigning i antallet af online søgninger efter ulovlige downloads af e-bøger,
 
- der er mellem halvanden og tre millioner forespørgsler dagligt på Google efter ulovlige e-bøger, 
 
- siden iPad kom på markedet i foråret 2010, har der været en 20 procent stigning i efterspørgslen efter ulovlige downloads af e-bøger, 
 
- efterspørgslen som sådan (på søgemaskinen Google) efter ulovlige e-bøger er steget med 54 procent siden august 2009 og
 
- der sker et skift fra store fildelings-sites som Rapidshare til mindre sites, som uden blusel agerer som både host for og leverandør af ulovligt kopierede e-bøger.

Hurtig udrykning

Efterspørgslen er international. Det ses af, hvor de mange søgninger efter ulovlige e-bøger kommer fra. Det største antal syndere findes i USA med 11 procent, Indien med 11 procent og Mexico med fem procent.

Hvad, der skal og kan gøres for at tackle problemet, står hidtil hen i det uvisse. Men det er et faktum, at piratkopiering af musik har taget livet af en del af den branche, så uanset, hvad forlagsbranchen kan finde på for at tackle problemet, vil det i hvert fald være afgørende, at den finder på det i en fart.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere