Artikel top billede

(Foto: Domstol.dk)

Den digitale tinglysning var dødsdømt fra starten

Borgere, der har tabt penge på den digitale tinglysning, kører fortsat erstatningssager mod staten. De ansvarlige vidste allerede i 2006, at det var et højrisiko-projekt. Se hvorfor.

Den digitale tinglysning var et højrisiko-projekt næsten helt fra begyndelsen.

Og det var bestyrelsen for Domstolsstyrelsen fuldt ud orienteret om.

Papirer tilgået bestyrelsesmedlemmerne, som embedsmænd uretmæssigt har tilbageholdt for offentligheden indtil for nylig, viser, at it-rådgiveren Devoteam allerede i slutningen af 2006 lavede en risikoanalyse.

Rapporten, der er dateret 21. november 2006, advarer om farerne ved at søsætte it-projektet på én gang.

"Desuden har det betydning, at idriftsættelse af den digitale tinglysning sker som et såkaldt "big-bang", hvorefter man ikke længere har mulighed for at anmelde papirdokumenter til tinglysning..."

Devoteam påpeger, at alt skal klappe fra begyndelsen, lige fra selve it-systemet til uddannelse af personale på brugersiden.

Organisation også en risiko

Under punktet "organisation" scorer projektet fire på en skala fra et til fem, hvor fem er højeste risiko.

Et underpunkt, der handler om, hvorvidt der skal gennemføres organisatoriske ændringer sideløbende med projektet vurderes som højeste risiko, altså fem.

"Risici vil primært være mangel på medarbejdere, både før og efter ibrugtagning af e-TL," står der i rapporten.

Flere advarsler

Bestyrelsen har siddet med flere advarsler end den ene rapport fra 2006.

Blandt de dokumenter, som Domstolsstyrelsen omsider har udleveret til offentligheden, er også en rapport fra 2007.

Her får punktet organisation igen scoren fire - altså det næsthøjeste risikoniveau.

Og underpunktet, der i 2006 blev vurderet til højeste risiko, lyser igen rødt med samme score på fem.

Også et punkt om, hvorvidt forretningsgangene hos tinglysningen vil ændres væsentligt, scorer højt. I rapporten fra 14. juni 2007 scorer den fire.

Her fremhæves atter strategien med et "big-bang"-projekt som risikofyldt:

"Overgangen til det nye system er af "big-bang" typen, hvilket betyder at organisationen ikke trinvist kan tilpasse sig til de nye forretningsgange."

Helt op til deadline

Også kort før idriftsættelsen af it-systemet var bestyrelsen klar over de store risici.

Blandt bunken af papirer tilgået Domstolsstyrelsens bestyrelsesmedlemmer finder man nemlig også et udkast til et aktstykke til finansudvalget.

Den 20. august 2009 - få måneder inden projektet sæsættes -kan bestyrelsesmedlemmerne læse, at man nu vurderer den samlede risikovurdering for det store projekt til fire.

"Selvom idriftsættelsen af det digitale tinglysningssystem er umiddelbart forestående, har Domstolsstyrelsen valgt at fastholde en samlet risikovurdering på 4..."

Som bekendt kaster man sig alligevel ud i projektet i september 2009.

Bøvl og erstatningssager

Det videre forløb er vel beskrevet. Cocktailen med big-bang-strategien og organisatoriske bemandingsproblemer fik fatale følger.

Rigsrevisionen, der ifølge Domstolsstyrelsen har fået udleveret alle bestyrelsens papirer, har siden peget på, at Domstolsstyrelsen burde have forudset bemandingsproblemet.

Men det har Domstolsstyrelsen kategorisk afvist.

"Det kunne vi ikke forudse med den viden, vi havde før digital tinglysning trådte i kraft," har den nu forhenværende bestyrelsesformand, Niels Grubbe, udtalt i forlængelse af Rigsrevisionens sønderlemmende kritik.

I dag kører erstatningssager mod staten, fordi borgere har tabt store summer, da deres tinglysningssager er blevet stærkt forsinkede.

Læs også: Tinglysningen udleverer mørklagte papirer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital