Artikel top billede

(Foto: Domstol.dk)

Den digitale tinglysning var dødsdømt fra starten

Borgere, der har tabt penge på den digitale tinglysning, kører fortsat erstatningssager mod staten. De ansvarlige vidste allerede i 2006, at det var et højrisiko-projekt. Se hvorfor.

Den digitale tinglysning var et højrisiko-projekt næsten helt fra begyndelsen.

Og det var bestyrelsen for Domstolsstyrelsen fuldt ud orienteret om.

Papirer tilgået bestyrelsesmedlemmerne, som embedsmænd uretmæssigt har tilbageholdt for offentligheden indtil for nylig, viser, at it-rådgiveren Devoteam allerede i slutningen af 2006 lavede en risikoanalyse.

Rapporten, der er dateret 21. november 2006, advarer om farerne ved at søsætte it-projektet på én gang.

"Desuden har det betydning, at idriftsættelse af den digitale tinglysning sker som et såkaldt "big-bang", hvorefter man ikke længere har mulighed for at anmelde papirdokumenter til tinglysning..."

Devoteam påpeger, at alt skal klappe fra begyndelsen, lige fra selve it-systemet til uddannelse af personale på brugersiden.

Organisation også en risiko

Under punktet "organisation" scorer projektet fire på en skala fra et til fem, hvor fem er højeste risiko.

Et underpunkt, der handler om, hvorvidt der skal gennemføres organisatoriske ændringer sideløbende med projektet vurderes som højeste risiko, altså fem.

"Risici vil primært være mangel på medarbejdere, både før og efter ibrugtagning af e-TL," står der i rapporten.

Flere advarsler

Bestyrelsen har siddet med flere advarsler end den ene rapport fra 2006.

Blandt de dokumenter, som Domstolsstyrelsen omsider har udleveret til offentligheden, er også en rapport fra 2007.

Her får punktet organisation igen scoren fire - altså det næsthøjeste risikoniveau.

Og underpunktet, der i 2006 blev vurderet til højeste risiko, lyser igen rødt med samme score på fem.

Også et punkt om, hvorvidt forretningsgangene hos tinglysningen vil ændres væsentligt, scorer højt. I rapporten fra 14. juni 2007 scorer den fire.

Her fremhæves atter strategien med et "big-bang"-projekt som risikofyldt:

"Overgangen til det nye system er af "big-bang" typen, hvilket betyder at organisationen ikke trinvist kan tilpasse sig til de nye forretningsgange."

Helt op til deadline

Også kort før idriftsættelsen af it-systemet var bestyrelsen klar over de store risici.

Blandt bunken af papirer tilgået Domstolsstyrelsens bestyrelsesmedlemmer finder man nemlig også et udkast til et aktstykke til finansudvalget.

Den 20. august 2009 - få måneder inden projektet sæsættes -kan bestyrelsesmedlemmerne læse, at man nu vurderer den samlede risikovurdering for det store projekt til fire.

"Selvom idriftsættelsen af det digitale tinglysningssystem er umiddelbart forestående, har Domstolsstyrelsen valgt at fastholde en samlet risikovurdering på 4..."

Som bekendt kaster man sig alligevel ud i projektet i september 2009.

Bøvl og erstatningssager

Det videre forløb er vel beskrevet. Cocktailen med big-bang-strategien og organisatoriske bemandingsproblemer fik fatale følger.

Rigsrevisionen, der ifølge Domstolsstyrelsen har fået udleveret alle bestyrelsens papirer, har siden peget på, at Domstolsstyrelsen burde have forudset bemandingsproblemet.

Men det har Domstolsstyrelsen kategorisk afvist.

"Det kunne vi ikke forudse med den viden, vi havde før digital tinglysning trådte i kraft," har den nu forhenværende bestyrelsesformand, Niels Grubbe, udtalt i forlængelse af Rigsrevisionens sønderlemmende kritik.

I dag kører erstatningssager mod staten, fordi borgere har tabt store summer, da deres tinglysningssager er blevet stærkt forsinkede.

Læs også: Tinglysningen udleverer mørklagte papirer




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere