Artikel top billede

Folkekirken vil lokke unge i kirke med super-internet

Seks danske folkekirker har haft enorm succes med at tilbyde de unge gratis super-internet. Nu skal ordningen udbredes til hele landet.

I Fensmark Kirke har man igennem flere år haft mere end almindeligt svært ved at tiltrække kirkegængere, og det har fået sognepræst Kresten Davidsen til at gå alternative veje.

Sammen med seks andre kirker har Fensmark Kirke etableret  initiativet "Gudommelig Download", som skal lokke folk i kirken.

"Vi vil gerne prøve at tilbyde noget ekstra. Det er vigtigt at kirken fornyer sig og følger med tiden, og derfor kom vi på denne idé," siger Kresten Davidsen.

Tiltaget går ud på, at kirkerne har fået trådløst internet på op til 100 Mbit inde i kirkerne.

Samtidig er computeren nu blevet velkommen i kirken, hvor der er indrettet specielle bænke med plads til den bærbare.

"Vi har fået en utrolig positiv modtagelse. Der er kommet folk i kirken, som vi ellers aldrig ville have set - også på hverdags-eftermiddage, hvor kirken ellers plejer at være tom," siger Kresten Davidsen.

Specielt flere af dette forårs kommende konfirmander har nydt godt af tilbuddet og er mødt op til flere gudstjenester end påkrævet.

"De synes simpelthen, at det er blevet sjovt at gå i kirke. Den lyst har vi ikke set i mange år," forklarer Kresten Davidsen.

Men risikerer man ikke bare, at folk kommer for at få internet og ikke for at høre kirkens budskaber?

"Det er selvfølgelig naivt at tro, at folk kun kommer for at høre om kristendommen, men det er jo heller ikke meningen. Hvis de ikke kommer, så hører de slet ikke noget, så der er meget større chance for at fange deres interesse, når vi har fået dem til at møde op," siger sognepræsten.

Han forklarer samtidigt, at mange af de unge, der kommer om eftermiddagen, bruger internettet til at lave lektier. Det er noget, han mener, at kirken kan være stolt af at bidrage til.

Flere kirker skal med

De positive erfaringer fra de seks forsøgskirker har nu ført til, at Folkekirkens mellemkirkelige Råd, der repræsenterer folkekirkens 10 stifter, vil se på, hvordan tiltaget kan udbredes til kirker i alle egne af landet.

"Et af vores formål er at dele gode ideer mellem kirkerne. Vi så gerne, at dette eller lignende tiltag bliver spredt til så mange kirker som muligt," siger rådets formand, Esben Kristiansen.

Rådet vil nu samle erfaringerne fra de seks kirker og gøre det nemt for andre at gøre kunsten efter.

Allerede nu er der da også over 70 kirker, der har ytret interesse i at prøve noget tilsvarende

Præster protesterer: Nøgenbilleder hører ikke hjemme i kirken

Det er dog ikke alle, der er lige positive over for det nye tiltag.
 
En af de mest udtalte modstanderne af internet i kirkerne er sognepræst Thomas Andersen fra Serritslev kirke.

"Det hører ikke steder hjemme i kirken. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvor mange ukristelige handlinger sådan en internetforbindelse kan bruges til," siger han.

Men er det ikke værd at overveje, hvis det kan give flere besøgende i kirken?

"Vi skal jo ikke tiltrække folk bare for at gøre det. Jeg ser hellere tomme kirker end larmende unge, der spiller skydespil eller kigger på nøgenmodeller," forklarer han.

Hans modstand mod det nye tiltag er så stor, at han har nedlagt protest mod, at flere kirker skal gøre forsøget efter.

"Det er jo ikke fordi, jeg er imod EDB-maskiner og internettet. Men jeg mener simpelthen, at dette er i strid med det værdisæt, vi har i folkekirken," siger Thomas Andersen.

Folkekirkens mellemkirkelige Råd bekræfter, at det har modtaget en klage fra Thomas Andersen, men har endnu ikke taget stilling til den.

Næstekærlighed på nettet

Kresten Davidsen ser dog slet ikke de problemer, som Thomas Andersen påpeger, og han tror godt, at folk kan finde ud af at bruge internettet på en ordentlig måde.

"Vi har selvfølgelig nogle regler, om at brugen af internettet ikke må forstyrre. Og indtil videre har vi ikke oplevet problemer med, at folk ikke overholder det," forklarer han.

De seks forsøgskirker har samtidig udarbejdet en pjece om god opførsel på internettet og en liste med sider om kristendom og danske kirker.

Pjecen omhandler blandt andet, hvordan man kan vise næstekærlighed på nettet og gøre det rarere for alle at færdes i det digitale univers.

"Derudover snakker vi med de unge, og jeg er overbevist om, at de ikke laver noget, de ikke må," forklarer Kresten Davidsen.

Selvom Fensmark Kirke nu tager skridtet ind i den digitale tidsalder, vil Kresten Davidsen ikke kommentere, hvorvidt en tur i kirken kan give syndsforladelse for eksempelvis ulovlige downloads.

"Vi opfordrer selvfølgelig folk til at opføre sig ordentligt. Det gælder både på internettet og i det virkelige liv," forklarer han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere