Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Derfor er det ulovligt at 'låne' naboens WiFi

Du bryder loven, hvis du bruger en trådløs internetforbindelse uden tilladelse, vurderer en it-advokat. Se her, hvorfor det er ulovligt i Danmark.

Rigtig mange har sikkert prøvet lige at hoppe på et ukrypteret trådløst netværk fra deres bærbare computer eller smartphone, når de stod et sted uden egen internetadgang.

For nylig viste en undersøgelse, at 32 procent af amerikanerne har koblet sig på et WiFi-netværk, der ikke var deres.

Men du kommer på kant med loven, hvis du gør det samme i Danmark. Det vurderer it-advokat Peter Lind Nielsen fra Bender von Haller Dragsted.

"Der vil være tale om brugstyveri," siger han til Computerworld.

Det står i skarp kontrast til en helt ny hollandsk dom, der klart fastslår, at det er okay at bruge naboens WiFi.

Ingen er dømt

Peter Lind Nielsen har ikke kendskab til konkrete domme, hvor retten har taget endelig stilling til spørgsmålet, men han trækker på andre tidligere afsagte domme.

"Der er nogle lignende domme, hvor folk er blevet dømt for at bruge andres EDB-anlæg, som det hedder, da det er gamle domme. Der er ligeledes nogen, der er blevet dømt for brugstyveri for at tilkoble sig et fællesantenneanlæg," forklarer han.

Derfor lyder vurderingen, at der også vil være tale om brugstyveri, hvis man går på et ukrypteret trådløst netværk uden tilladelse.

"Man bruger jo en andens it-anlæg, en andens router," siger it-advokaten.

Kræver at du gør det med vilje

For at du kan blive dømt for brugstyveri, kræver det, at du opretter forbindelse til det ubeskyttede WiFi-netværk med vilje. Det man i juraen kalder for forsæt.

"Hvis du åbner din computer, og den helt automatisk kobler på et eller andet trådløst netværk i nærheden, og du ikke vidste, at den gjorde det, mangler du jo forsættet til at misbruge en andens forbindelse. Så kan du ikke straffes," forklarer Peter Lind Nielsen.

Du vil derimod blive dømt hårdere, hvis du går ind og bryder den adgangskode og kryptering, der ofte er på trådløse netværk.

Peter Lind Nielsen henviser til, at der så kan være tale om en overtrædelse af en forholdsvis ny paragraf i straffeloven (§301a), der omhandler uretmæssig adgang til informationssystemer.

"Og endelig kan der muligvis være tale om hacking, da du får adgang til en informationsmængde," vurderer han.

Hvad er straffen?

Hvis du ikke bryder kryptering, er strafferammen for brugstyveri bøde eller fængsel i op til et år og seks måneder.

"Hvis det har været en engangsforseelse, ligger vi på en bøde og muligvis en betinget fængselsdom," anskuer it-advokaten.

Der er dog i strafferammen mulighed for op til fire års fængsel, hvis der er tale om gentagelsestilfælde eller andre skærpende omstændigheder.

Skærpende omstændigheder kunne eksempelvis være, hvis du bruger den trådløse forbindelse til at piratkopiere filer eller udsende trusler.

Læs også:
"Låner" du også naboens ubeskyttede WiFi-netværk?

Klar dom: Det er okay at bruge naboens WiFi




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere