Podcast:Her er de nye (dyre) iPads og den nye Surface Laptop - men kan manglen på chips drille?

Hård kritik: Lognings-rapport er noget makværk

Længe ventet EU-rapport om brugen af tele- og datalogning har ikke undersøgt forholdene godt nok, mener IT-Politisk forening.

Læs Computerworlds artikler om logningsbekendtgørelsen her:

En længe ventet evaluering af det omdiskuterede telelogningsdirektiv fra Europa Kommissionen får hårde ord med på vejen af IT-Politisk forening.
 
Direktivet er årsagen til den udskældte logningsbekendtgørelse, som pålægger tele- og internetfirmaer at logge kundernes brug af telefoner og internet.

For nylig offentliggjorde branchen, at alle danskere hver dag i gennemsnit bliver logget 274 gange om dagen. 
 
"Rapporten konkluderer, at der er nogle politimænd rundt omkring, som da egentlig godt kan bruge de her data, og der for er det okay," siger Niels Elgaard Larsen, der er formand for IT-Politisk forening. 
 
Mangler oplysninger om brug
Han mener at Kommissionens rapport fejler ved ikke at finde de rigtige tal for den faktiske benyttelse af det omdiskuterede logningsdirektiv, som i Danmark er implementeret i form af Logningsbekendtgørelsen.
  
Samtidig burde Kommissionen i rapporten have undersøgt, hvor mange opklaringer af forbrydelser logningen af tele- og datatrafik reelt har ført til.
 
"Hvor mange forbrydelser, der ellers ikke ville blive opklaret, er helt sikkert blevet opklaret ved hjælp af denne logning? Det svarer de overhovedet ikke på," siger Niels Elgaard Larsen.  
 
Ifølge formanden fortæller rapporten, at logningsdataene i flere sager har været nyttige, men rapporten fortæller intet om, hvorvidt sagerne ville være blevet opkaret uden brug af logningsdata. 
 
Spørgsmålet om proportionalitet
Dermed har kommissionen ifølge Niels Elgaard Larsen ikke ordentligt undersøgt spørgsmålet om, hvorvidt udbyttet ved indgrebet i form af dataovervågning står mål med den forringelse af privatlivsbeskyttelsen, som IT-Politisk forening og andre kritikere af lognings-direktiv og -bekendtgørelsen har advokeret for, siden indførelsen den 15. september i 2007. 
 
Ifølge Niels Elgaard Larsen forklarer rapporten, at der mellem landende er store forskelle på praksis omkring datalogningen.
 
Eksempelvis i form af, hvor lang tid data opbevares før det igen slettes. Herhjemme viste det sig forrige år, at data som burde have været slettede efter et år i en række tilfælde alligevel havnede hos Politiet, fordi teleselskaberne opbevarer stort set identiske data i fem år som følge af bogføringsloven.  
 
"Det er skuffende at Kommissionen ikke har gravet dybere, men så må vi jo gøre det," siger Niels Elgaard Larsen. 
 
Skal hjælpe teleselskaber
Han henviser til, at organisationen European Digital Rights, som IT-Politisk forening er medlem af, i protest mod Europa Kommissionens rapport har udfærdiget en såkaldt skyggerapport. 
 
Denne rapport konkluderer ifølge formanden, at der ikke er nogen dokumentation for, at logningsdirektivet har hjulpet væsentligt til opklaringen af forbrydelser.
 
Samtidig konkluderer skyggerapporten, at indførelsen af logningsdirektivet skete for at harmonisere reglerne for den logning, der alligevel foregik i medlemslandene. For at sikre det indre marked skulle man have ens regler, forklarer Niels Elgaard Larsen.
 
"Men der er ikke ens regler. Og det er overhovedet ikke til hjælp for teleselskaberne, hvad de utvivlsomt vil skrive under på," siger Niels Elgaard Larsen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere


Premium
Efter vanskeligt år jagter aarhusianske Mjølner nu tocifrede vækstrater: Vil for alvor indtage Sjælland - her er planen
Interview: Efter et corona-plaget år er aarhusianske Mjølner Informatics nu klar til at trykke på speederen. Topchef Brian Gottorp Jeppesen forventer tocifrede vækstrater, der især skal hentes fra det sjællandske marked. Se hans plan for 2021 her.
Computerworld
Næste uge går det løs: Apple inviterer til event på utraditionel vis
Apples store event i næste uge blev afsløret af Siri før tid. Få overblik over, hvad Apple ventes af løfte sløret for.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.