Hård kritik: Lognings-rapport er noget makværk

Længe ventet EU-rapport om brugen af tele- og datalogning har ikke undersøgt forholdene godt nok, mener IT-Politisk forening.

Læs Computerworlds artikler om logningsbekendtgørelsen her:

En længe ventet evaluering af det omdiskuterede telelogningsdirektiv fra Europa Kommissionen får hårde ord med på vejen af IT-Politisk forening.
 
Direktivet er årsagen til den udskældte logningsbekendtgørelse, som pålægger tele- og internetfirmaer at logge kundernes brug af telefoner og internet.

For nylig offentliggjorde branchen, at alle danskere hver dag i gennemsnit bliver logget 274 gange om dagen. 
 
"Rapporten konkluderer, at der er nogle politimænd rundt omkring, som da egentlig godt kan bruge de her data, og der for er det okay," siger Niels Elgaard Larsen, der er formand for IT-Politisk forening. 
 
Mangler oplysninger om brug
Han mener at Kommissionens rapport fejler ved ikke at finde de rigtige tal for den faktiske benyttelse af det omdiskuterede logningsdirektiv, som i Danmark er implementeret i form af Logningsbekendtgørelsen.
  
Samtidig burde Kommissionen i rapporten have undersøgt, hvor mange opklaringer af forbrydelser logningen af tele- og datatrafik reelt har ført til.
 
"Hvor mange forbrydelser, der ellers ikke ville blive opklaret, er helt sikkert blevet opklaret ved hjælp af denne logning? Det svarer de overhovedet ikke på," siger Niels Elgaard Larsen.  
 
Ifølge formanden fortæller rapporten, at logningsdataene i flere sager har været nyttige, men rapporten fortæller intet om, hvorvidt sagerne ville være blevet opkaret uden brug af logningsdata. 
 
Spørgsmålet om proportionalitet
Dermed har kommissionen ifølge Niels Elgaard Larsen ikke ordentligt undersøgt spørgsmålet om, hvorvidt udbyttet ved indgrebet i form af dataovervågning står mål med den forringelse af privatlivsbeskyttelsen, som IT-Politisk forening og andre kritikere af lognings-direktiv og -bekendtgørelsen har advokeret for, siden indførelsen den 15. september i 2007. 
 
Ifølge Niels Elgaard Larsen forklarer rapporten, at der mellem landende er store forskelle på praksis omkring datalogningen.
 
Eksempelvis i form af, hvor lang tid data opbevares før det igen slettes. Herhjemme viste det sig forrige år, at data som burde have været slettede efter et år i en række tilfælde alligevel havnede hos Politiet, fordi teleselskaberne opbevarer stort set identiske data i fem år som følge af bogføringsloven.  
 
"Det er skuffende at Kommissionen ikke har gravet dybere, men så må vi jo gøre det," siger Niels Elgaard Larsen. 
 
Skal hjælpe teleselskaber
Han henviser til, at organisationen European Digital Rights, som IT-Politisk forening er medlem af, i protest mod Europa Kommissionens rapport har udfærdiget en såkaldt skyggerapport. 
 
Denne rapport konkluderer ifølge formanden, at der ikke er nogen dokumentation for, at logningsdirektivet har hjulpet væsentligt til opklaringen af forbrydelser.
 
Samtidig konkluderer skyggerapporten, at indførelsen af logningsdirektivet skete for at harmonisere reglerne for den logning, der alligevel foregik i medlemslandene. For at sikre det indre marked skulle man have ens regler, forklarer Niels Elgaard Larsen.
 
"Men der er ikke ens regler. Og det er overhovedet ikke til hjælp for teleselskaberne, hvad de utvivlsomt vil skrive under på," siger Niels Elgaard Larsen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TDCH A/S
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Dansk webshop politianmeldes for vildledende markedsføring: Fire hjemmesider er nu lukket for handel
Webshoppen outlet-shopping.dk er blevet politianmeldt af Forbrugerombudsmanden. Outlet-shopping er nu lukket for handel. Selskabet bag hjemmesiden vil nu tilbagebetale de berørte forbrugere på fire hjemmesider, hvor den, ifølge Forbrugerombudsmanden, ulovlige praksis har foregået.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Hvad skal der til for at opgradere fra Dynamics AX til 365?
En del virksomheder står - eller vil snart stå - over for et vigtigt valg. Skal vi opgradere fra Microsoft Dynamics AX til 365? I denne folder kan du se, hvordan du får det bedste beslutningsgrundlag med en struktureret proces for at analysere, klassificere og afveje alle de vigtige aspekter. DU FÅR BLANDT ANDET SVAR PÅ DISSE SPØRGSMÅL: • Hvorfor er forarbejdet vigtigt? • Hvilke områder skal afdækkes? • Hvordan kommer jeg i gang?