Artikel top billede

Sådan ryger du til tops som it-leder

Det er de teknisk uddannede, der har størst potentiale for at blive fremtidens it-leder, hvis de videreuddanner sig. Se her, hvad der kræves for at nå toppen.

Læs også:
Konkurrence: Vind et it-stipendium til 250.000 kroner

Teknisk uddannede rammer et loft, når de bevæger sig op i virksomheden hierarki.

I dag udvikles produkter i samarbejde med kunden, og derfor skal it-lederen også have endnu mere forretningsforståelse.

Videreuddannelse er vejen frem, konkluderer eksperter.
 
"En datamatiker kan blive driftschef, men bliver ikke løftet helt op. Der er en tendens til, at mange med en it-baggrund møder udfordringer i dag, fordi der er et stigende behov for forretningsmæssig forståelse," siger Pernille Kræmmergaard, Professor i Ledelse og Organisation ved Aalborg Universitet.

Pernille Kræmmergaard påpeger dog, at nogle har kompetencer i ledelse naturligt, og at det også kommer an på, hvilken type virksomhed, der er tale om.
 
Fremtidens it-leder er tekniker
Men tendensen peger på, at fremtidens it-leder er datamatiker, ingeniør eller datalog med videreuddannelse i ledelse og strategi.
 
"For 10 år siden var der en forestilling om, at man kun havde brug for ingeniører og dataloger, men sådan er det ikke længere. I dag er it i langt højere grad integreret i organisationen, og det kræver, at it-lederen også har forståelse for forretningen," siger Gitte Møldrup, direktør i IT-vest.
 
Derfor er det en god idé at bruge tid på skolebænken, hvis man har ambitioner om at bliver leder i en it-virksomhed eller arbejde med it-ledelse genrelt. Og videreuddannelse er der gode muligheder for på landets universiteter.
 
Tag em MBA
"Hvis man er ingeniør, så er det vejen frem med efteruddannelse. Det kan man gøre ved at tage en MBA," siger Anders Drejer, professor ved Aalborg Universitet.
 
Det er de teknisk uddannede, der har størst potentiale for at blive fremtidens IT-leder, hvis de videreuddanner sig.
 
"Jeg mener, at ledere uden it-kompetencer nemt kan komme til at undervurdere opgaven. De ser på it-afdelingen som en programfabrik, men opgaven er mere kompleks end det. Jo bedre it er integreret i organisationen og dens produkter - jo større er konkurrenceevnen. Man kan skabe unikke ting med it, men kun hvis man ved noget om både it og forretningen" siger Gitte Møldrup.
 
Derfor har teknisk uddannede mulighed for at videreuddanne sig til en profil, der er efterspurgt.
 
"Det er min opfattelse, at industrien søger folk med tekniske kompetencer og forretningsforståelse," siger Gitte Møldrup.
 
Kunder stiller større krav
Efterspørgslen efter IT-uddannede med lederegenskaber er et resultat af den tendens der gør, at it-produkter og -løsninger udvikles i tæt samarbejde med kunden.
 
"Kunderne er blevet dygtigere til at købe ind. De vil have løsninger, der er tilpasset deres behov. Derfor er det ikke standardløsninger, der sælger længere. Og den udvikling kræver dygtige projektledere med forretningsforståelse, der også har en teknisk indsigt," siger Anders Drejer.
 
Så hvis du har en teknisk uddannelse og drømmer om en top-stilling i it-industrien, skal du udvikle de rigtige lederegenskaber.
 
Computerworld står sammen med NNIT, DONG, KMD og DTU bag et scholarship, som betaler 250.000 kroner til deltagelsen på eMBA-uddannelsen Master in Management of Technology. Uddannelsen har studiestart den 25. august 2011.

Læs også:
Konkurrence: Vind et it-stipendium til 250.000 kroner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere