Så hurtigt kan de net-kriminelle få has på dig

Hvad er ligheden mellem jordskælv i Japan, VM i fodbold og bryllup i Englands kongehus? De net-kriminelle står på spring for at udnytte situationen til at snyde dig. Se hvor hurtigt det går.

Læs også: Dine Facebook-venner er farlige

Sådan bliver du fuppet på Facebook

Japans ofre misbruges til at lokke penge fra dig

Hvor lang tid går der fra en katastrofe indtræder, til de net-kriminelle forsøger at udnytte situationen til at snyde dig for penge eller personlige informationer?

Sikkerhedsfirmaet Kaspersky har samlet trådene sammen og skabt en oversigt over, hvilke net-kriminelle aktiviteter, der er fulgt i kølvandet på den ulykkelige situation i Japan, som i marts blev ramt af jordskælv og tsunami.

Den 11. marts rammes Japans nordøstlige kyst af et jordskælv, og allerede dagen efter sætter de net-kriminelle deres første aktioner ind

Den 12. marts skydes den første Facebook likejacking-kampagne i gang.

Likejacking-kampagner har til formål at lokke almindelige Facebook-brugere til at klikke på "synes godt om" på det sociale netværk.

Derved kan der overføres trafik til skumle websider, der tilbyder konkurrencer og alskens tvivlsomme reklamer.

Herefter kører møllen med falske Røde Kors-donationer, spam-mail med links til ondsindet web-kode og salg af falske flybilletter til folk, der ønskede at flygte fra katastrofen.

Du kan se hele tidslinjen her.

Engelsk bryllup misbruges
Dagens bryllup mellem den engelske tronfølger og hans kæreste går heller ikke ramt forbi.

For mens et par milliarder mennesker venter på at følge prins William og Kate Middletons bryllup i dag, udnytter it-kriminelle verden over nu den massive interesse til at sprede vira på nettet.

It-sikkerhedsfirmaet F-Secure har identificeret angreb via billeder fra den royale begivenhed, som kommer op ved søgninger på Googles søgemaskine til billeder.

"It-kriminelle er i vore dage forretningsfolk, der ønsker at få maksimalt ud af deres investering i udvikling af vira. Derfor skal de ramme så mange som muligt med virus, og derfor ser vi en enorm stigning i disse søgemaskineoptimerede angreb ved meget populære begivenheder eller dramatiske hændelser. Jo mere populært et søgeord er, desto bedre en forretning er det for de it-kriminelle," siger Michael Dahl, landechef i F-Secure Danmark.

Tænk dig om
Firmaet opfordrer danskere til at passe på, hvis de eksempelvis søger efter billeder af den nye prinsesses brudekjole, da man kan blive ledt ind på falsk sider med virus.

For at undgå at blive fanget i spindet, er det bedste råd, at man forholder sig kritisk til alle links - også på Facebook og Twitter.

Michael Dahl anbefaler, at man er forsigtig, hvis man søger efter billeder og information og, at man bruger kendte hjemmesider.

Læs også: Syv tip til at undgå fup på nettet

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Finanstilsynet kritiserer Nets og udsteder tre påbud: Selskabet lever ikke op til sine forpligtelser i betalingsloven
Nets får tildelt tre påbud af Finanstilsynet, der kritiserer selskabet i stærke vendinger for ikke at leve op til sine forpligtelser i betalingsloven.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.