Onfone: Så let tjener man 313 millioner på fem år

De første år var det en tordnende underskudsforretning, men fem år efter fødslen er mobilselskabet Onfone solgt for 313 millioner kroner. Læs om det korte, men indbringende liv her.

Vi skriver 2006. Den blot 19-årige Morten Kjærulff Strunge stifter selskabet Onfone.

I begyndelsen må det nye selskab med blot tre ansatte låne 1,5 millioner kroner. Underskuddet første år lyder på 1,8 millioner kroner.

Siden følger en række hårde år. I hvert fald hvis man måler det på bundlinjen. Gælden vokser og egenkapitalen er blodrød.

Faktisk slæber selskabet små fem år senere rundt med en gæld på 29 millioner kroner og en negativ egenkapital på 20 millioner kroner.

Ikke et eneste år har selskabet givet overskud. Til gengæld har man succes med at skaffe kunder. 

Samarbejde med mobilkongen
Fra begyndelsen er selskabets profil præget af IP-telefoni. Blandt andet da Morten Strunges ven, den succesrige it-iværksætter og investor Peter Wilmar Christensen, kommer om bord i 2008. Læs mere om det her.

Året efter går selskabet på opkøbsjagt. I Viborg køber Onfone IP-telefoniselskabet Telefin af mangemillionær og dating.dk-stifter Morten Wagner.

Men Onfone satser nu på hele pakken: IP-telefoni, mobiltelefoni og bredbånd. Hovedfokus i forretningen er at skaffe kunder. Selskabet lejer sig ind på TDC's net.

I begyndelsen af 2010 får TDC-samarbejdet dog en brat ende, da Onfone kaster sig i armene på Telenor, der nu skal servicere Onfones kunder på sit net.

I samme omgang indleder Morten Strunge et samarbejde med systemleverandøren MVNO A/S, der ledes af Danmarks ukronede mobilkonge, Frank Rasmussen, som i sin tid stiftede både Telmore og BiBob for siden at sælge dem til telegiganter med stor fortjeneste. 

Mobilkongens nye selskab skal levere software-ydelser til Onfone.

Lars Bom buster
Det står klart for alle, at Onfones succes står og falder med antallet af kunder, som opkomlingen kan kapre.

I jagten sætter selskabet en storstilet tv-reklame i søen. Til formålet hyres den kendte skuespiller Lars Bom. Landeplagen lader til at bære frugt. I hvert fald vælter kunderne ind.

Sågar Kyllingen, alias cykelrytteren Michael Rasmussen, mærker mobilselskabets eksponeringstrang i form af et sponsorat.

Samtidig gør Onfone meget ud af at have billige pakkeløsninger, der kan give konkurrenter baghjul.

Konkurrenterne ender da også med at blive presset. TDC udtaler, at Onfone gør ondt på hele branchen. Det samme gør Telenor, der kalder det "bekymrende". Og Telia bløder ligefrem.

Glem salg
I samme åndedræt afviser flere teleselskaber dog, at Onfone vil blive købt. Det er for åbenlyst, hvad selskabet er ude på, lyder det mellem linjerne.

Underforstået at Morten Strunges projekt simpelthen går ud på at kapre kunder nok til, at et salg vil være en bremseklods for flugten af kunder fra de store televirksomheder.

Ufortrødent tordner Onfone-direktøren imidlertid videre.

Selskabet lufter tanken om en børsnotering, og målet for kundetilgang hæves atter. Morten Strunge melder ud, at selskabet satser på at nå svimlende 300.000 kunder inden udgangen af 2011.

Investorerne bedyrer hele vejen igennem, at flere penge kan være på vej til Onfone, der altså fortsat kører med underskud.

Lynsalg
Pludselig går det stærkt.

Ifølge TDC-boss Henrik Poulsen henvender Onfone sig til telegiganten om et muligt salg. Det sker, selvom TDC ifølge teledirektøren måske slet ikke er den oplagte køber.

Få dage senere er købet en realitet. Prisen, som de to parter i dag melder ud, ligger på op imod 313 millioner kroner.

Det fem-årige selskabs liv fortsætter med samme direktør, Morten Strunge, men nu under telegiganten TDC's vinger.
 
Mobilkonge: Det gjorde jeg også
Med salget skriver Onfone sig ind i tele-historiebøgerne som mobilselskabet, der fik samme skæbne som Telmore, CBB, BiBob og M1.

Altså selskaber, der lejer sig ind på telegiganternes net, opbygger en stor kundedatabase på billige produkter, og derefter sælges.

Frank Rasmussen, der fortsat samarbejder med Onfone, fortæller i dag til Computerworld:

"Det var det samme, som jeg gjorde: At sælge kunder."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Derfor er SAP ramt af kæmpe nedtur trods stor stigning i indtjeningen
ComputerViews: Mægtige SAP’s markedsværdi er på et øjeblik styrtdykket i den største enkeltstående nedtur for selskabet siden 1999. Selskabet er krise. Se her hvorfor.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Styrk virksomheden med en effektiv omkostningsstrategi
Det har aldrig været mere påkrævet at kaste et kritisk blik på virksomhedens indkøbs- og omkostningsstruktur og undersøge, hvilke processer og aftaler, der kan optimeres. Det gælder både i almindelighed – en optimeret omkostningsstruktur kan trods alt aflæses direkte på bundlinjen. Men det er særligt kritisk for de mange virksomheder, der ser ind i et marked præget af stigende usikkerhed som følge af manglende transparens og af usikkerheden om, hvilke konsekvenser pludselige politiske indgreb kan få for afsætnings- og konkurrencesituationen. Der er eksempelvis store potentielle gevinster at hente ved at bygge velfungerende strukturer omkring indkøb og samarbejde med underleverandører. Blandt andet i form af realtidsbaseret indsigt i omkostningsstrukturen, herunder i potentialet for forbedringer, samt i form af en styrket forsyningskæde.