Artikel top billede

Så meget koster iværksætterskat Danmark

Det danske uddannelsessystem udgør sammen med regeringens iværksætterskat en giftig og restriktiv cocktail for it-iværksættere og teknologiske start ups.

Da regeringen lancerede sin iværksætterskat sidste år sprang kritikerne frem som mælkebøtter på en forårsvåd eng.

"Den iværksætterskat er forrykt", "Galmandsværk", "Katastrofale konsekvenser", "en fuldstændig tåbelig skat..." og så videre.

Ifølge en undersøgelse, som brancheforeningen (DVCA), der repræsenterer en bred vifte af investorer som eksempelvis kapitalfonde og venturefonde, står bag, fjerner skatten investeringer for op mod 14,5 milliarder kroner over de næste seks år.

Den forventede årlige indtægt er på 150 millioner til 200 millioner kroner, hvilket er et latterligt lavt beløb i forhold til de tabte investeringer og potentielle langsigtede gevinster.

Også iværksættere i udlandet har fået øje på den omstridte skat.

"Iværksætterskatten er en direkte hindring for, at iværksættere bliver til business angels herhjemme, når de bliver beskattet på årsbasis af små bidder af andre virksomheder," siger eksempelvius Torsten Kolind, der er teknisk direktør for den San Fransisco-baserede it-virksomhed YouNoodle.

Varm luft i tom tønde

Sorg blev til glæde vendt, da daværende økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) tilbage i august sidste år lovede et opgør med den kritiserede iværksætterskat, der koster risikovillige investorer op til 67 procent i skat.

Desværre viste det løfte sig at være varm luft i en tom tønde.

I november sidste år indgik regeringen en aftale med Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne om næste års finanslov. Status på den udskældte skat er ifølge aftalen, at den fortsat består for 95 procents vedkommende. Ændringerne består kun i at tilpasse reglerne, så de harmonerer med EU-regler på området.

Torsten Kolind var for nylig på besøg i Dannmark som gæst på en vækstkonference. Mange spurgte ham, hvad der skal til for at bedre forholdene for iværksættere herhjemme.

"Jeg plejer at sige, at uddannelsessystemet i Danmark er meget lidt fordrende for iværksættertankegangen, og det er en langsigtet ting at ændre. Både folkeskoler og universiteter er fagligt gode, men ikke iværksætter-fordrende," konstaterer Torsten Kolind med beklagelse.

Han tror på, at lettere skattetryk kan give iværksætterkulturen herhjemme et tiltrængt løft.

Tung, sort og dyr

Desværre hænger iværksætterskatten fortsat over de danske start ups som en tung, sort og dyr sky. Om regeringens 'revision' af den omstridte skat siger den kendte danske iværksætter Asger Aamund til Dagbladet Børsen:

"Regeringen har lagt et plaster på et brækket ben og sagt: "Det ser meget godt ud. Der sker jo ikke noget." Det er til grin. Skatten er, som den var tidligere, og kun i ganske særlige tilfælde skal der ikke betales skat.

Tilgangen af ny iværksætterkapital vil være lig nul, der er kun tale om kosmetiske ændringer, så det ser ud som om skatten er ændret, og det har pressen slugt råt."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere