Sådan kommer NemID's kodegenerator til at se ud, når den kommer til september. Den kan også fås i hvid.

Her er den mobile NemID-kodegenerator

I sidste uge røg danskernes mulighed for smartphone-koder til NemID i vasken. Afløseren er på banen til efteråret efter nogle måneders forsinkelse.

Slip for papkort og få koder til NemID leveret på mobilen til en beskeden pris. 

Det var hele konceptet bag bestræbelserne på at få en NemID-kodegenerator ud på danskernes smartphones.

Ideen blev dog endeligt forkastet i sidste uge af videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K), der forkastede løsningen med en mobil-kodegenerator, fordi den var for usikker.
 
Dims med forsinkelse
Pap-irritationen kan dog forstumme snart, da der er en lille token med NemID-nøglerne på trapperne.

Pressechef Søren Winge fra Nets, moderselskabet til NemID-leverandøren DanID, fortæller til Computerworld, at den lille token kommer til september på trods af, at den var forventet allerede i denne måned.

"Vi havde ganske rigtig planer om at komme med den i juni, men valgte at vente til efter sommerferien, så eventuelle markedsføringsindsatser ikke ville gå til i sommervarmen og så i stedet prioritere vores ressourcer på andre projekter," siger han.

Kodegeneratoren kan købes via DanID's hjemmeside, og den kommer til at koste 99 kroner og forventes at have en batterilevetid på tre til fire år.

Den lille elektroniske enhed, der for eksempel kan sidde i en nøglering, fungerer ved et tryk på en lille knap, hvorefter den sekscifrede NemID-nøgle synkroniseret med DanID's servere dukker op på den lille token.
 
Derfor fik vi ikke mobil-kodegenerator
Men hvorfor kunne vi ikke bare have fået en mobil-kodegenerator til smartphonen, som det oprindeligt var planlagt?

Centerleder Palle H. Sørensen fra IT- og Telestyrelsens Center for digital signatur forklarer, at hele ideen med at adskille browser og sikkerhedskoder ville gå fløjten, hvis kodegeneratoren til mobiltelefonerne blev introduceret.

"Sikkerhedsmæssigt vil det være uforsvarligt at have koderne på samme mobiltelefon, som også kan gå i netbanken. Hvis projektet skulle blive til noget, så var vi tvunget til at sørge for, at borgerne ikke både kunne bruge mobiltelefonen til at generere koder og til at browse med på samme tid," forklarer Palle H. Sørensen.

Han siger samtidig, at det teknisk er muligt at forhindre borgerne i at browse og generere koder, men "seedet" til kodegeneratoren kunne heller ikke beskyttes godt nok.

"Der kan etableres en helt anden sikkerhedsbeskyttelse med en token, så man ikke bare kan få adgang til 'seedet'," siger Palle H. Sørensen fra IT- og Telestyrelsen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Test: Lenovos seneste budget-basker kan det hele - man skal dog leve med en alt for synlig svaghed
Computerworld tester Lenovos Ideapad 5. Maskinen er stærk, prisen er skarp og designet er vellykket. Men der er stadig en god grund til at springe modellen over.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Få arkitekturen på plads uden omfattende specialtilpasninger eller kodefærdigheder
I dette whitepaper får du en indsigt i KMDs WorkZone informationsplatform til private og offentlige virksomheder. Med WorkZone kan du modellere din specialiserede forretningsunderstøttelse entitet for entitet, opgave for opgave, proces for proces, så informationsarkitekturen flugter meget præcist med krav og ønsker. Og fordi KMD WorkZone er baseret på standardkomponenter og bliver driftet af KMD, er der altid styr på sikkerhed, governance og compliance. Dette whitepaper beskriver, hvordan KMD WorkZone fungerer som navet i en samlet informationsarkitektur på tværs af systemlandskabet og de enkelte fagløsninger. KMD WorkZone til understøttelse af eksempelvis Case Management, Records Management, Content Management, Contract Lifecycle Management og en række andre datadiscipliner uden behov for omfattende analyse, modellering eller konfigurationsprojekter.