Artikel top billede

Sådan kommer NemID's kodegenerator til at se ud, når den kommer til september. Den kan også fås i hvid.

Her er den mobile NemID-kodegenerator

I sidste uge røg danskernes mulighed for smartphone-koder til NemID i vasken. Afløseren er på banen til efteråret efter nogle måneders forsinkelse.

Slip for papkort og få koder til NemID leveret på mobilen til en beskeden pris. 

Det var hele konceptet bag bestræbelserne på at få en NemID-kodegenerator ud på danskernes smartphones.

Ideen blev dog endeligt forkastet i sidste uge af videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K), der forkastede løsningen med en mobil-kodegenerator, fordi den var for usikker.
 
Dims med forsinkelse
Pap-irritationen kan dog forstumme snart, da der er en lille token med NemID-nøglerne på trapperne.

Pressechef Søren Winge fra Nets, moderselskabet til NemID-leverandøren DanID, fortæller til Computerworld, at den lille token kommer til september på trods af, at den var forventet allerede i denne måned.

"Vi havde ganske rigtig planer om at komme med den i juni, men valgte at vente til efter sommerferien, så eventuelle markedsføringsindsatser ikke ville gå til i sommervarmen og så i stedet prioritere vores ressourcer på andre projekter," siger han.

Kodegeneratoren kan købes via DanID's hjemmeside, og den kommer til at koste 99 kroner og forventes at have en batterilevetid på tre til fire år.

Den lille elektroniske enhed, der for eksempel kan sidde i en nøglering, fungerer ved et tryk på en lille knap, hvorefter den sekscifrede NemID-nøgle synkroniseret med DanID's servere dukker op på den lille token.
 
Derfor fik vi ikke mobil-kodegenerator
Men hvorfor kunne vi ikke bare have fået en mobil-kodegenerator til smartphonen, som det oprindeligt var planlagt?

Centerleder Palle H. Sørensen fra IT- og Telestyrelsens Center for digital signatur forklarer, at hele ideen med at adskille browser og sikkerhedskoder ville gå fløjten, hvis kodegeneratoren til mobiltelefonerne blev introduceret.

"Sikkerhedsmæssigt vil det være uforsvarligt at have koderne på samme mobiltelefon, som også kan gå i netbanken. Hvis projektet skulle blive til noget, så var vi tvunget til at sørge for, at borgerne ikke både kunne bruge mobiltelefonen til at generere koder og til at browse med på samme tid," forklarer Palle H. Sørensen.

Han siger samtidig, at det teknisk er muligt at forhindre borgerne i at browse og generere koder, men "seedet" til kodegeneratoren kunne heller ikke beskyttes godt nok.

"Der kan etableres en helt anden sikkerhedsbeskyttelse med en token, så man ikke bare kan få adgang til 'seedet'," siger Palle H. Sørensen fra IT- og Telestyrelsen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere