Artikel top billede

Verdens største it-eksperiment i gang - og du er med

Alverdens internetbrugere deltager onsdag 8. juni i et eksperiment, der har betydning for internettets fremtid.

Læs også:

Få gode tips: Sådan forbereder du dig til IPv6

Milliarder af nye IP-adresser kommer nu rullende

Microsoft vil betale formue for gamle IPv4-adresser

Microsoft vil betale formue for gamle IPv4-adresser

Fra i nat og de næste 24 timer frem vil du formentlig være med i et verdensomspændende eksperiment.

Hvis du ikke havde læst disse linjer, ville du ganske givet være kommet igennem morgendagen uden at vide noget som helst om, at du havde været med i det globale internet-eksperiment.
Hvis altså eksperimentet går som planlagt.

Tester samkørsel

Baggrunden for eksperimentet er internettets adresseringsmekanisme, de såkaldte IP-adresser.

Hidtil har vi anvendt IPv4-adresseringen, men vi bliver snart nødt til at tage IPv6-adresseringen i brug.

Det er nødvendigt, fordi antallet af ledige IPv4-adresser er meget lille.

Med IPv4-adresser har man omkring fire milliarder unikke adresser.

Det lyder umidelbart af mange, men det er ikke nok til de mange servere, pc'er, bærbare, tablet-pc'er, smartphones og andre computeriserede enheder med en IP-adresse, der findes i verden.

Den nye adresseringsmekanisme IPv6 øger antallet af mulige IP-adresser betragteligt.

IPv6 understøtter adressefelter på 128 bit mod de kun 32 bit i IPv4-standarden.

Det betyder, at IPv6 har plads til det astronomiske antal af 3,4 x 10^38 eller 340 sekstillioner enheder.  

Onsdag  vil en lang række af de store internettjenester som Google, Yahoo, Bing og Facebook have både en IPv4-adresse og en IPv6-adresse.

Det sker for at teste, hvorvidt computerne kan finde ud af at kommunikere via internettet, når både IPv4- og IPv6-adresser anvendes af de store udbydere.

Det er nemlig nødvendigt at køre med både IPv4 og IPv6 i en overgangsperiode, indtil alle er klar til IPv6.  

Brugere forventes ikke at blive berørt

Internet Society, som arrangerer testdagen, forventer ikke, at internetbrugere bliver berørt.

Dog estimerer foreningen, at en lille minoritet på 0,05 procent af brugerne kan opleve problemer på selve dagen.

Oplever du problemer med din internet-forbindelse i morgen, anbefaler Internet Society at du i første omgang tager kontakt med din internetudbyder.

Mens internetbrugere ikke forventes at blive berørt, giver eksperimentet nemlig mulighed for at internetudbydere, websites, styresystemleverandører og netværksleverandører kan teste deres IPv6-parathed.

Ved at have en test-dag kan eventuelle globale skalerbarhedsproblemer for IPv6 afprøves under kontrollerede forhold og løses i samarbejde mellem leverandører og internetudbydere.

Tag forskud på eksperimentet 
Du kan allerede nu tage forskud på eksperimentet.
 
Den europæiske organisation RIPE har nemlig oprettet en testside, hvor du kan teste din computers forbindelse til en række sider rundt om i verden, der allerede har taget forskud og er skiftet til dobbelt adresser.
 
Du finder testen her. Der er også en lignende test her

Det danske website world-ipv6-day.dk vil løbende opsamle rapporter om eventuelle problemer der opleves på testdagen i Danmark.

Initiativtageren til det danske site er måske lidt overraskende Feriebolig-Spanien.dk. Læs mere om hvorfor en ferieboligudlejer blev involveret i IPv6-problematikken på næste side, og hvordan Danmark er rustet til IPv6.

Sådan ser IPv6-situationen ud for dig

"Vi var i gang med at sætte et nyt servermiljø op og i den forbindelse tænkte vi, at vi ligeså godt kunne implementere IPv6," siger Claus Pedersen, it-chef hos Feriebolig-Spanien.dk, der er initiativtager til det danske website world-ipv6-day.dk.

Hvorfor gør ingen noget?

Claus Pedersen havde fulgt med i debatten om manglen på IPv4-adresser i nogle år.

Til Claus Pedersens forundring var der ikke rigtig nogen, der gjorde noget ved problemet, og han gik derfor i gang med at gøre noget konkret.

"Vi vil gerne skabe opmærksomhed om IPv6 blandt contentprovidere, website-ejere. ISP'erne ønsker nemlig ikke at levere IPv6, så længe der ikke er indhold tilgængeligt via IPv6, og websites ønsker ikke at levere indhold via IPv6, før der er kunder til det. Så det er lidt et spørgsmål om hønen og ægget: Hvad kommer først?"

Ifølge Claus Pedersen er det nemmere for et website at gøre sig klar til IPv6 end for en internetudbyder at gøre hele sin infrastruktur IPv6-klar. Hvis der kunne komme nok IPv6-baserede websites, kunne de lægge pres på internetudbyderne til at blive IPv6-parate.

I dag har Feriebolig-Spanien.dk servere med IPv6-adresser, så en bruger, der anvender IPv6, kan få adgang til Feriebolig-Spanien.dk.

Status i Danmark

Der er begyndt at ske noget i Danmark, men det har været med et langt tilløb.

"Indil for tre måneder siden skete der stort set ingenting. Netværksleverandørerne og hostingcentrene har længe været klar, men skridtet til at bruge det i virkeligheden blev ikke taget. Alle ventede på hinanden," siger Claus Pedersen.
 
Den sidste måned er der dog flere og flere, der sætter fokus på IPv6 og reelt gør noget foranlediget af IPv6-dagen i morgen.

"DK-Hostmaster er kommet med nu, ligesom TDC også er med på dagen. Mange er der næsten, men de mangler lige det sidste skub for at komme ud over kanten," siger Claus Pedersen.

Claus Pedersen forventer, at eksperimentet onsdag ikke vil give de store problemer.

"Store sites som norske VG.no og tyske Heise.de har længe kørt dualstack, altså IPv4 og IPv6 parallelt, og de har rigtig mange brugere. Min forventning er, at det også globalt vil køre uden de store problemer," siger Claus Pedersen.

Eksperiment vil anspore flere til IPv6

Derudover forventer Claus Pedersen, at flere websites vil følge VG.no og heise.de og dermed skabe et pres på internetudbyderne, så de begynder at levere IPv6 til deres kunder.

"Omtalen har allerede ført til, at TDC har meldt ud at de begynder at levere IPv6 til deres erhvervskunder," siger Claus Pedersen.

Han forventer, at flere selskaber følger TDC's eksempel. Dog bliver det i første omgang til erhverv, mens private kunder må vente i længere tid på IPv6-tilbud.

"Årsagen, til at det først udrulles til erhverv, er, at alle routerne, der i øjeblikket er i drift på ADSL-linjerne i de private hjem med stor sandsynlighed skal udskiftes eller som minimum opgraderes. Det er naturligvis en tung opgave at løfte, når der ikke er noget forretningspotentiale i det på kort sigt.

Erhverv vil oftest have bedre udstyr, som allerede kan håndtere det, og desuden har virksomhederne ofte folk ansat, der selv kan løse problemer, hvis de opstår," siger Claus Pedersen.

Han forventer, at der formentlig går endnu fem år, før alle websites kører dual-stack, og det er almindeligt, at man får IPv6 adresser hos sin udbyder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Lars Seier headhuntede Mærsk-veteran til sit kryptoprojekt: “Jeg er sikker på, at Mærsk ville vælge en blockchain-løsning som Concordiums, hvis de i dag skulle bygge en blockhain-løsning fra bunden”
Interview: Blockchain-teknologien udvikler sig lige så hastigt som internettet gjorde i 90’erne, lyder det fra Mærsk-veteranen Lone Fønss Schrøder, som i dag står i spidsen for Lars Seier Christensens blockhain-satsning Concordium. Hun vurderer samtidig, at Mærsk ville have valgt en anden løsning til sin meget omtalte blockchain-satsning, hvis selskabet i dag skulle bygge en løsning fra bunden.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.